Tynjetaler gatenkaas
- 5/5 (1 review)
Heerlijk smaakvol met van die kenmerkende grote gaten, Tynjetaler gatenkaas heeft een bitter tintje wat hem erg lekker maakt voor op een heerlijke sandwich. Een prijswinnende kaas!
Beschrijving
Tynjetaler gatenkaas is een volle en romige gatenkaas.
Hoe smaakt Tynjetaler gatenkaas?
Deze kaas uit Friesland smaakt lekker romig. Gatenkaas smaakt vaak een beetje bitter, dit maakt hem zo kenmerkend, dit geld ook voor deze kaas. Verder vindt u een zoete aroma. Dit is de Nederlandse variant op de Zwitserse gatenkaas. De melk van deze kaas is niet gepasteuriseerd en dat maakt hem een boerenkaas.
U kunt deze kaas oneindig toepassen, in gerechten, voor de lunch of een kaasfondue. Er is eigenlijk niets waarvoor de kaas niet geschikt is. Goedkope gatenkaas kopen kunt u bij het Hollands kaashuis doen. Door scherpe inkoop zijn wij de allervoordeligste kaas winkel in Nederland. Online gatenkaas kopen doet u dus het beste bij ons!
Hoe krijgt Tynjetaler gatenkaas gaten?
Het lijkt zo logisch, maar het is een verhitte discussie, hoe krijgt gatenkaas gaten? Tot kort geleden dacht men dat gatenkaas zijn gaten kreeg door goede bacteriën die tijdens het rijpen luchtbelletjes veroorzaken. Deze theorie kwam oorspronkelijk bij meneer William Mansfield Clark vandaan. Deze Amerikaanse alchemist werkte in 1912 voor het agrarisch departement van het John Hopkins instituut.
De bacterie is uniek voor de gatenkaas door het type stremsel dat wordt gebruikt om deze te produceren. Ook de temperatuur en het rijpen speelden een belangrijke rol. De bacterie van dit stremsel geeft carbon dioxide af en dit zorgt ervoor dat er belletjes ontstaan in de kaas. Als zo een gaatje ontploft ontstaat er wat kaasmakers een “oog” noemen.
Tegenwoordig worden koeien gemolken door automatische machines. Die zijn erg modern. Zo vinden scanners vanzelf de uiers van de koe en sluiten hier met gemak de installaties op aan. Dit is niet alleen veel efficiënter maar ook fijn voor de koe. Die kan nu zelf besluiten wanneer ze wel en niet gemolken wilt worden.
Dit alles maakt de tweede theorie is stuk onwaarschijnlijker. Gatenkaas wordt inderdaad gemaakt met een speciaal stremsel. In de laatste fase van de rijping wordt deze Gaten kaas 50+ in een rijpingskamer gelegd van 23 graden. Hierdoor komen de natuurlijke bacteriën tot leven terwijl de korst geen lucht doorlaat.
De kaas blaast zichzelf op en krijgt zo die kenmerkende gaten.
Extra informatie
Gewicht | 0.360 kg |
---|---|
Melksoort | Koemelk, Rauwe melk |
Rijping | Jong belegen |
Herkomst | Nederland |
Smaaksterkte | Mild, Zacht |
Vetgehalte | 50+ |
Schimmelkaas | Nee |
Kruidenkaas | Nee |
Allergenen | Koemelk, Lactose |
Lactosevrij | Nee |
Vegetarisch of vegan | Nee |
Biologisch | Nee |
Verkrijgbaar in deze vorm | Een heel stuk |
Verzending | Ongekoeld, Wereldwijd |
Gewicht | 200 gram, 400 gram, 800 gram |
KOEMELK, zuursel, stremsel, zout, natriumnitraat.
1 beoordeling voor Tynjetaler gatenkaas
Heeft u vragen?
Onze kaas experts staan voor u klaar!
Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.
Lucia –
Dit is zo’n zalige kaas, je blijft er van eten. Had hem weer besteld maar helaas hij was nu op.