Fontina kaas

XXX
(1 klantbeoordeling)

500g voor  9,75

Wissen

Fontina kaas, oftewel Fontina DOP, is een volvette kaas, de textuur ligt tussen zacht en semi gehard. Met een elastische structuur smelt deze kaas op de tong. Deze kaas kenmerk zich door een lekkere zoete smaak die niet overdreven wordt.

Herkomst : Italië
Melksoort : Koe
Vetgehalte : 45+
Allergenen : Melk, Lactose
Vegetarisch : Nee
Rauwe melk : Ja
Lekker voor : Bij een goede witte wijn
Eetbare korst : Nee

Ingrediënten: Koeienmelk, zout, stremsel.

Fontina kaas

De ontdekking van je leven. Maak kennis met een boterzachte Italiaanse kaas gemaakt van koemelk. De milde nootachtige smaak van de Fontina kaas is kenmerkend voor deze kaasfondue meester.

Doordat de kaas zo zacht en boterig is van structuur is de kaas uitermate geschikt voor een lekkere kaasfondue. Vergis je niet, een echte Fontina kaas is geen Fontenella, Fantal, Fontinella of Fontin Val. Dit zijn varianten van de kaas die niet met de hand zijn gemaakt. Deze kazen worden machinaal geproduceerd en zijn niet afkomstig van de Fontin familie. Fontina is sinds 1977 een PDO erkend keurmerk kaas.

Fontina kaas komt uit het noordwesten van Italië

Aan de rand van de Alpen ligt het Aosta gebergte. Dit gebergte is de oorsprong van de heerlijke en karaktervolle Italiaanse Fontina kaas. Deze bergkaas die gemaakt is van gepasteuriseerde koemelk wordt al sinds de 12e eeuw gemaakt door de familie Fontin. Dat de koeien grazen in het gebergte waar de natuur nog onaangetast is proef je in de zachtheid van de kaas.

Constante kwaliteit van Fontina

De koeien voelen zich vrij en dat proef je. Het gras rond de dorpjes aan de voet van de Mont Blanc is vers en smeuïg. Dat uit zich in dezelfde eigenschappen van de Fontina kaas en waarborgt een continuïteit in de kwaliteit.

Hoe wordt Fontina kaas gemaakt?

De koeien worden gemolken en van hun melk wordt er twee keer per dag Fontina kaas gemaakt. Door de melk in twee vaten op te slaan kan er tweemaal gebruik worden gemaakt van de melkkoeien hun melk. Als eerst wordt het eerste vat gebruikt en daarna, tijdens de tweede keer dat de kaasmakerijen aan de slag gaan, wordt het mengsel van het vorige vat gebruikt. De kaas wordt met de hand in een perfecte ronde kaasvorm geperst.

Hoe lang duurt het om Fontina kaas te maken?

Wanneer de bergkaas in een ronde vorm is geperst volgt het rijpingsproces. Dit proces duurt minimaal 3 maanden waarbij er gebruik wordt gemaakt van speciale ruimtes met klimaatbeheersing. Het klimaat van de bergen wordt nagebootst zodat de Fontina voor een groot deel zijn eigen korst maakt.

Om gasvorming bijna volledig af te remmen wordt er gebruik gemaakt van natriumchloride. Dit zorgt ervoor dat de kaas hele kleine gaatjes krijgt. Ook het toevoegen van natriumchloride draagt bij aan de korst, omdat het probeert uit te treden uit de kaas.

Hoe smaakt een Fontina kaas?

Deze kaas heeft een erg volle smaak. Het is een romige kaas met nootachtige tinten. Ook deze kaas smaakt beter met een heerlijke glas rode wijn.

Fontina DOP is geboren in de gebergtes van Valle d’Aosta, de enige regio waar deze melk geproduceerd mag worden. Natuurlijk van lokale koeien!  Het is een zachte kaas met een zoete nootachtige smaak.

Recept voor fritatta met fontina kaas

Vandaag gaan we een heerlijke fritatta maken met deze heerlijke kaas. Wat heeft u nodig

2 eetlepels goede Italiaanse extra virgine olijfolie. Wij hebben een hele goede in onze webshop, u vindt hem hier.
2 preien
250 gram verse champignons
12 eieren
Bekertje crème fraiche
2 eetlepels verse peterselie
65 gram fontina kaas
vers gemalen zout en peper

Hoe gaan we dit aanpakken. Zet u de oven alvast aan op 180 graden Celsius, dat bespaart zo dadelijk een hoop tijd. Neem de 2 preien en snijd het witte in lichtgroene gedeelte in fijne ringen. Neem een ruime koekenpan en zet deze op het vuur. Neem een goede lepel olijfolie en gooi deze in de pan. Als de pan warm is mag de prei er in. Bak de prei 5 minuutjes. Snijd in deze 5 minuten de champignons alvast in plakjes. Die mogen ook de pan in. Neem de eieren en een ruime kom. Breek hier alle eitjes in. Het bekertje crème fraîche mag daarbij. Snijd de verse peterselie en gooi die ook in de kom. Neem de fontina kaas en snijd er 45 gram vanaf. Deze plak mag in blokjes gesneden worden en ook bij de ei en crème fraîche mix gegooid worden. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Zet de koekenpan nu op middelmatig vuur en gooi de mix over de champignons en de prei. Kantel de pan een beetje heen en weer alsof u pannenkoeken bakt. Het doel is dat de hele pan bedekt is. Na 5 minuten mag de rest van de kaas eroverheen. Schuif nu de hele pan in de oven en bak het geheel in een klein halfuurtje bruin.

1 beoordeling voor Fontina kaas

  1. Janine Willgart

    I made a Cheese Fondue with this and it was really nice. A friend recommended me your webside. I will definately order again because your prices and the quick shipping is amazing.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *