Wat is scamorza?

Wat is scamorza kaas?

Dus wat is nu scamorza kaas nu eigenlijk? We hebben het tipje van de sluier al opgelicht, maar we gaan het exact uitleggen. Het is belangrijk dat de scamorza wordt gemaakt van verse koemelk, dit is de basis van de kaas. Hierna wordt de melk verhit (gepasteuriseerd) en wordt er stremsel bij gedaan. Stremsel is een gezonde bacterie die de vaste stof van het water splitst. De vaste stof die overblijft wordt wrongel genoemd.

De wrongel is de kaas en deze wordt vervolgens in het warme water gelegd. Met de pasta filata methode wordt deze kaas gevormd tot een balletje. Deze balletjes worden vervolgens een paar uur in zout water gelegd om te rijpen, vervolgens wordt hij een paar dagen aan een touwtje opgehangen. Doordat het touwtje strak om de kaas heen zit komt er nog een klein bolletje bovenop de kaas te zitten. De kaas kan veel verschillende gewichten hebben en wordt traditioneel gegeten in de regio’s Campania, Abruzzo, Molise en Puglia.

Scamorza wordt vaak als voorgerecht geserveerd maar ook in Italiaanse bijgerechten. U kunt een bijzonder gerecht maken door de kaas te laten smelten in een pan en er vervolgens verse prosciutto cotto doorheen te roeren.

De historie van deze kaas

Scamorza komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië maar tegenwoordig wordt hij ook in andere regio’s zoals Abruzzo of Molise gemaakt. De naam scamorza komt van het werkwoord “scamozzare”, wat Italiaans is voor “een ​​deel weglaten”.

Dit verwijst weer naar de handeling van de kaasmaker die het bovenste deel van de wrongel breekt en hem in een bolletje kneed.

Scamorza is de oudste kaas uit de geschiedenis van de Campania regio, dit weet men omdat in historische literatuur van de jaren 1600 afbeeldingen van deze kaas gevonden zijn. Volgens de traditie werd deze kaas per ongeluk uitgevonden tijdens de productie van Provolone die per ongeluk te zuur werd.

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.