Wat is salsiccia?

Als je liefhebber bent van de Italiaanse keuken dan ben je het woord ‘salsiccia’ vast weleens tegengekomen op een menukaart of in een slagerij. Waarschijnlijk weet je dan ook dat het een soort worstje is, maar daar blijft het misschien wel bij. Want over welk soort worstje gaat het dan precies? In deze blog vertellen we je er meer over.

Salsiccia: een kruidig worstje van varkensvlees

‘Salsiccia’ betekent letterlijk ‘worstje’ in het Italiaans, maar dat is natuurlijk nogal een breed begrip. En dat is de salsiccia eigenlijk ook, want je komt deze worst in allerlei varianten tegen. Wat wel kenmerkend is aan deze specialiteit, is dat ie in principe altijd van grof varkensvlees is gemaakt en lekker is gekruid. Bij de Italiaanse variant wordt dat meestal gedaan met venkel en eventueel anijs, maar elke slager heeft z’n eigen recept en bereidingswijze. Op Sardinië is het bijvoorbeeld gebruikelijk om deze worst te braden in heet as van open vuur.

Als snack of door de pasta

En hoe eet je salsiccia dan? In principe heeft een goed gekruid worstje niet veel nodig en kun je lekker genieten van een paar plakjes als tussendoortje. Je vindt salsiccia ook terug tijdens de aperitivo, bijvoorbeeld op crostini. Daarnaast kun je deze worst in verschillende warme maaltijden verwerken, waarvan pasta alla salsiccia ongetwijfeld de bekendste is. Kun je de traditionele variant met venkel bij jouw slager niet vinden? Een traditionele varkensbraadworst (wel even ontvellen) met een theelepel venkelzaad volstaat ook.

Salsiccia bij Hollands Kaashuis

Ook bij Hollands Kaashuis vind je steeds meer soorten Italiaanse worstjes (en hammen en andere lekkere vleeswaren…). Wat dacht je van salami piccante, salami Napoli of salami spianata? Stuk voor stuk bijzonder lekker gekruide worstjes, elk op z’n eigen manier, van pittig tot juist wat milder. Wat is jouw favoriete Italiaanse worstje?

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.