Wat is rookkaas?

Wat is rookkaas?

Rookkaas is gesmolten kaas die is gerookt. De korst wordt van de kaas gehaald, waarna de kaas wordt gemalen, gesmolten en in een vorm gaat. Het roken gebeurt op natuurlijke wijze op eiken- of beukenhout, waardoor de kaas een lichte rooksmaak en een kenmerkende bruine kleur krijgt. Dit typisch Hollandse product is meestal te koop in worstvorm of in plakken. De kaas kan zowel koud (op een temperatuur tot 30 graden) als warm (tussen de 30 en 90 graden) worden gerookt. Koud roken is beter voor de houdbaarheid van de kaas en geeft de rooksmaak bovendien een extra dimensie. Bij warm roken bestaat de kans dat de kaas smelt.

Jonge of oude rookkaas?

Vaak bestaat rookkaas uit één soort kaas of een mix van verschillende kazen met een soortgelijke smaak. In principe kan elke kaas worden gerookt, al is het effect niet bij elke soort even groot. Kaas met een zachte, neutrale smaak is het meest geschikt, omdat het rookeffect hier het best te proeven is. Bij kazen die van zichzelf al een uitgesproken smaak hebben blijft de rooksmaak meer op de achtergrond. In principe is jonge kaas daarom beter geschikt om te roken dan oude kaas. Toch zijn er ook hele lekkere rookkazen die van zichzelf niet neutraal zijn. Onze rookkaas met tuinkruiden bewijst dat!

Echt gerookt

U zou denken dat rookkaas altijd echt gerookt is, maar dat is niet altijd het geval. Sommige rookkazen, bijvoorbeeld uit de supermarkt, zijn op smaak gebracht met een rookaroma. De kaas is daardoor misschien wat goedkoper, maar de smaak is ook minder. U kunt ervan uitgaan dat de rookkaas uit een kaaswinkel altijd écht gerookt is. Ook bij Hollands Kaashuis verkopen we enkel rookkazen die daadwerkelijk zijn gerookt.

Hoe eet ik deze kaas?

Rookkaas is goed te gebruiken in warme gerechten, zoals in pasta. Toch is deze kaas ook koud lekker. Serveer bijvoorbeeld op een kaasplankje, eet een plak op brood of neem zomaar een stukje tussendoor. Ook heel lekker en simpel zelf te maken: crackers van rookkaas. Dit doet u als volgt:

 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Snijd plakjes van de kaas af en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

3. Bak de kaascrackers in circa 25 minuten krokant.

Ideaal als lunch of tussendoortje! De crackers zijn lekker om zo te eten, maar u kunt ze ook beleggen. U maakt dit simpele recept bijvoorbeeld met onze Westzaner rookkaas of een mini rookkaas. Eenvoudig te bestellen bij Hollands Kaashuis!

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.