Wat is Ricotta?

Wat is Ricotta?

Eigenlijk zouden we het fantastische luchtige kaas wolk moeten noemen. Maar de Italianen hebben besloten om het de naam Ricotta te geven. Deze verse kaas heeft een laag zout en vetgehalte en wordt in veel recepten gebruikt. Ben je ook een groot fan van deze lekkernij? Wij gaan je er alles over vertellen!

Wil je liever direct verse Italiaanse ricotta bestellen? Klik dan hier.

Laten we bij het begin beginnen.

Waar smaakt Ricotta naar?

Dit fantastische zuivelproduct is licht, sponsachtig, romig en vers. De zachte kaas smaakt een beetje zout en is heel zacht.

Waar wordt Ricotta van gemaakt?

Technisch gezien kan het van zowel schapen, geiten of koeienmelk gemaakt worden. Maar net zoals bij veel andere kazen is vooral de versie die gemaakt is van koeienmelk in de schappen te vinden. Dit komt omdat er heel veel ricotta gemaakt moet worden om aan de dagelijkse vraag te voldoen, en we omdat koeien de meeste melk produceren. Maar de varianten die van andere melksoorten zijn gemaakt hebben een hele interessante smaak en zijn ook zeker het proberen waard.

Hoe wordt Ricotta gemaakt?

De ricotta van het Hollands kaashuis

De ricotta van het Hollands kaashuis

Ricotta is een oer oud Italiaans product dat is voortgekomen uit efficiënte en zuinigheid. Dat zit als volgt. Als een kaasmaker kaas maakt dan wordt er stremsel bij de verse melk gedaan. Dit is een bacterie die zorgt dat het vocht zich splitst van de vaste substantie in de melk. De vaste substantie wordt wrongel genoemd. Het vocht dat overblijft noemt men de wei.

Wei is een wordt meestal weggegooid, en dat is eigenlijk heel erg zonde. Italiaanse kaasmakers kwamen er vrij snel achter dat je van de wei nog een fantastisch lekker product kunt maken, namelijk ricotta!

De wei bevat een stof genaamd Albumine. Als je de wei opnieuw verhit klontert deze stof samen en vormt een nieuwe wrongel. Deze wrongel laat men vervolgens uitlekken, en het eindresultaat is ricotta. Ricotta betekend dan ook letterlijk “opnieuw gekookt”.

Tegenwoordig wordt deze methode voor de grote productie fabrieksproductie niet meer toegepast en wordt deze heerlijke Italiaanse zachte kaas gemaakt van verse melk.

Heb je honger gekregen van al dat geklets over Ricotta? Hier vind je onze verse Italiaanse Ricotta die je gemakkelijk en snel kunt bestellen om thuis te laten bezorgen.

Zit er lactose in Ricotta?

Melk bevat van nature lactose. Als je kaas rijpt verdwijnt de lactose. Omdat Ricotta een verse kaas is heeft het niet gerijpt en bevat het nog steeds een flinke hoeveelheid lactose. Klik hier als je wilt weten welke kaas je wel kunt eten met een lactose intolerantie?

Kan ik Ricotta eten als ik zwanger ben?

De meeste ricotta die je in de supermarkt koopt is gemaakt van gepasteuriseerde melk en is daarom toegestaan om te eten tijdens de zwangerschap.

Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie. Dit risico is 10 keer hoger als je zwanger bent. Het is daarom van belang dat de kaas bij de bereiding verhit is, en dus liever niet gemaakt is van rauwe melk.

Kijk daarom dus altijd goed op de verpakking om te kijken of de Ricotta gemaakt is van gepasteuriseerde melk!

Summary
Wat is Ricotta?
Article Name
Wat is Ricotta?
Description
Dit Italiaanse zuivel product kom je in veel gerechten tegen, maar wat is Ricotta nu eigenlijk?
Author
Publisher Name
Hollands kaashuis
Publisher Logo
Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.