Wat is polenta? En wat kun je ermee?

Polenta is niet zo heel bekend in Nederland, en dat is jammer. Het is namelijk een ontzettend veelzijdig (bij)gerecht en een lekker alternatief voor aardappels, rijst of pasta. Omdat wij dit product sinds kort ook in ons assortiment hebben, vertellen we je er graag meer over in deze blog.

Wat is polenta?

Polenta is een (bij)gerecht op basis van maïsmeel of maïsgriesmeel. Het lijkt een beetje op pap. In onder meer (Noord-)Italië, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië zijn ze er gek op, maar in Nederland staat het niet vaak op het menu. Zonde, want deze “pap” vormt de basis van een diverse lekkere gerechten! Daar vertellen we je straks meer over.

Eerst blijven we nog even bij het basisingrediënt: maïsmeel of maïsgriesmeel. Beide soorten meel zijn goed te gebruiken, het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Maïsmeel heeft een iets fijnere structuur en levert dus een gladdere polenta op. Maïsgriesmeel is wat korreliger en zorgt voor iets meer smaak en bite. In onze shop vind je maïsgriesmeel. Die is ideaal voor het bereiden van een robuuste polenta bramata.

Polenta bereiden, hoe doe je dat?

Om polenta te maken, moet je de meel koken met melk, bouillon en/of water. Trek daar even de tijd voor uit, want het duurt zeker 40 minuten voordat het gaar en lekker romig is. Vergeet ondertussen niet om veel te roeren en het vocht bij te vullen, want anders verbrandt je maaltje. Daarna is de zogenaamde pap klaar.

Maak je gerecht nóg lekkerder

De pap is dus klaar. En nu? Je kunt dit meteen eten, bijvoorbeeld als alternatief voor aardappelpuree. Gekookte polenta is heel puur, maar heeft geen spannende of uitgesproken smaak. Als je dit een beetje saai vindt, kun je er bijvoorbeeld wat jus of een ander sausje bij serveren. Of breng de polenta op smaak met wat kaas, spekjes, room, boter… Zo heb je een nog completer bijgerecht voor bij de vis, vlees of groenten.

Vind je het geen probleem om nog wat langer in de keuken te staan? Dan kun je de polenta bakken of grillen. De pap wordt harder wanneer deze afkoelt, zodat je er plakken of repen van kunt snijden. Als je die vervolgens bakt in een pan of in de oven krijgen ze een heerlijk krokant korstje. Onze favoriet: polenta frietjes. Hieronder een recept.

Recept voor polenta frietjes

Nodig voor 4 personen:
125 gram maïsgriesmeel
500 ml groentebouillon
olijfolie
grof zeezout
paprikapoeder

Aan de slag:

1. Doe het maïsgriesmeel met de groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Roer met regelmatig goed door en laat zachtjes op het vuur pruttelen voor de aangegeven tijd op het pak. Voeg wat extra bouillon toe als je ziet dat de pap erg dik wordt. Voeg vervolgens de paprikapoeder, of andere kruiden naar smaak, toe.

2. Schep de polenta in een met bakpapier bedekte ovenschaal. Strijk mooi glad zodat de pap de juiste dikte voor de frietjes heeft. Ze de schaal in de koelkast om de pap af te laten koelen.

3. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd frietjes van de polenta zodra deze wat harder is geworden. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat en besprenkel met wat olijfolie.

4. Bestrooi de frietjes met wat grof zeezout en schuif de plaat in de oven. Bak ze in ongeveer 45 minuten mooi goudbruin en krokant.

5. Serveer met lekkere mayonaise en bijvoorbeeld een stukje vlees of vis. Eet smakelijk! (bron: lekkertafelen.nl).

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Caputo manitoba oro | bloem | ciabatta | stokbrood

Verkrijgbaar in 1 kg en 5 kg verpakking. Caputo manitoba oro is perfect voor het maken van Ciabatta, stokbrood croissants en New York style Amerikaanse pizza met een dikke en luchtige bodem.
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.