Wat is pancetta?

Wat is pancetta?

Pancetta is een gekruid en gepekeld stuk vlees dat afkomstig is van een Italiaans varken. In de Italiaanse keuken kom je dit ingredient vaak tegen, onder andere in soepen, pasta, pizza of gewoon simpelweg op een sandwich.

De bekendste vorm die je tegenkomt zijn dungesneden rauwe plakjes. Maar het is ook verkrijgbaar in hele stukken, of gesneden blokjes.

In onze webshop vindt u zowel hele stukken (klik hier) of dungesneden plakjes (klik hier).

Waar smaakt pancetta naar?

Pancetta heeft een hele kenmerkende smaak die typisch is voor varkensvlees. Het lijkt qua smaak enigszins op bacon, maar dan zonder de rook smaak. Omdat het product natuurlijk gerijpt is, is de smaak veel verfijnder als fabriek gemaakte bacon. Het vlees heeft een hoog vetpercentage en daarom is het vol van smaak.

Omdat product op een natuurlijke manier bereid is proef je een groot verschil met normale bacon. Het is niet voor niets dat de Italianen zo gek zijn op deze variant.

Het is belangrijk om het vlees in hele dunne plakjes te snijden. Zo komt de smaak het beste tot zijn recht. Gebruik hiervoor een scherp mes, of een snijmachine. Als u deze niet heeft is het misschien makkelijker om voorgesneden pakjes in huis te halen.

Wij hebben bijvoorbeeld een 500 gram verpakking, die we gekoeld bij u thuis komen bezorgen! U vindt deze hier.

Wat is het verschil met bacon en prosciutto?

De overeenkomst tussen al deze stukken vlees is dat het allemaal gerijpte vleeswaren zijn die van een varken afkomstig zijn. Maar hoe ze smaken, en hoe je ze gebruikt, dat verschilt enorm!

  • Pancetta komt van de buik van een varken, of van de onderkant. Het is niet gerookt en gekruid met zout, kruiden en zo nodig andere ingrediënten. (het recept verschilt er slager). Het heeft een licht roze kleur en een boterzachte structuur. Het kan rauw of gebakken gegeten worden. Het vlees heeft ongeveer 3 weken gerijpt.
  • Bacon komt ook van de buik van het varken. Echte bacon is wel gerookt en dat proef je direct terug. De kleur is donkerder en kan zowel in dunne als dikke plakken gesneden worden. Bacon heeft maar enkele dagen gerijpt en moet daarom verhit worden voordat het gegeten wordt.
  • Prosciutto wordt gemaakt van de achterpoot van een varken. De kleur is licht roze en er zit altijd een vetrandje aan het vlees. Prosciutto rijpt ongeveer een jaar en wordt altijd rauw geserveerd. Hoe dunner de plakken zijn hoe beter!
Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.