Wat is mascarpone?

Wat is mascarpone?

Mascarpone is een dubbele, of zelfs driedubbele Italiaanse roomkaas. Het wordt gemaakt van koemelk. Zijn grootste bekendheid heeft hij te danken aan zijn sleutelrol in het recept van tiramisu. Dat komt vooral omdat deze roomkaas een rijke en volle structuur aan gerechten geeft. Dit in combinatie met zijn zoete aroma en zijdeachtige smaak maakt het een volle smaakmaker.

Wil je direct echte Italiaanse mascarpone bestellen? Kijk dan in onze webshop!

Mascarpone is een echte roomkaas en heeft daarom een hoog vet percentage. De kaas vond zijn oorsprong in Lombardije, tijdens de renaissance.

Waar smaakt mascarpone naar?

Mascarpone is dik van structuur. Het heeft een ivoor witte kleur en je kunt hem makkelijk glad uitsmeren. Omdat het verse room is heeft hij meestal een beperkte houdbaarheid. De smaak is extreem vol en romig met een zoete bijsmaak. Dit is een roomkaas die smelt in de mond.

Wat is het verschil met normale roomkaas?

Het grootste verschil is het vet percentage. Mascarpone heeft ongeveer twee keer zoveel vet. Hierdoor is de smaak veel voller als roomkaas, want vet is nu eenmaal smaak. U kunt deze 2 producten afwisselend in gerechten gebruiken, maar houd er rekening mee dat uw eindproduct er heel anders uitziet afhankelijk van welke van de twee u gebruikt. Met mascarpone is de smaak voller en de textuur dikker en compacter.

Hoe maak je mascarpone?

Professionele kaasmakers gebruiken dezelfde methode die u thuis kunt gebruiken om kaas te maken. Het enige verschil is dat ze grotere machines gebruiken. Door citroenzuur toe te voegen aan verse room gaat deze stollen.

De dikke massa die overblijft wordt gekookt op een laag vuur totdat hij de dikte van crème fraîche heeft. De meeste kazen worden gemaakt door stremsel toe te voegen aan de verse melk. Het grote verschil met deze kaas is dus dat er geen stremsel aan te pas komt, maar citroenzuur.  Het eindresultaat is verse mascarpone.

Hoe koek ik met mascarpone?

Het kan zowel aan zoete als zoute gerechten worden toegevoegd. Je kunt het in principe aan elk gerecht toevoegden dat structuur en room nodig heeft. Daarom kun je het ook prima als vervanger van slagroom gebruiken om bijvoorbeeld over ijs of vers fruit te doen. Je kunt het ook gebruiken om een verse cheese cake te bakken of muffins.

Wil je echt een heerlijke pasta op tafel zetten? Gebruik het dan om je pasta saus mee te maken. Maar ook soepen worden lekkerder met een flinke lepel erdoorheen.

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.