Wat is Époisses kaas?

Wat is Époisses kaas?

De vraag die ik vandaag ga beantwoorden is “Wat is Époisses kaas?”.

Deze kaas is een zacht en romige gewassen korstkaas. Hij kan zowel van gepasteuriseerde als rauwe melk gemaakt worden. De herkomst ligt in Bourgondië Frankrijk. Leven als een bourgondiër is niet voor niets een bekende uitspraak in het Nederlands! Het bijzondere aan deze kleine krachtige kaas is dat hij tijdens zijn rijpingstijd van 6 weken 18 keer gewassen wordt. Dit doen de kaasmakers om de korst zo een mooie kleur en smaak te geven.

De melk wordt vermengd met stremsel en 16 uur lang op een temperatuur van 30 graden Celsius bewaard. Daarna wordt de wrongel in kleine stukken gesneden en in een al gestopt die iets groter is als het eindformaat van de kaas. Hierin lekt de kaas in 2 dagen uit, wat betekend dat het grootste gedeelte van het vocht (de wei) wegloopt. Hierna worden ze licht gezouten en naar de rijpingskamers gebracht.
De echte smaak komt bij Époisses kaas van de het wassen van de korst. Dit wordt gedaan met Marc de Bourgogne. Dit is een soort cognac gemaakt van druiven nadat deze geperst zijn voor het wijn maken. Het is dus een vrij krachtige vloeistof met een sterke smaak.
De kaas rijpt vervolgens 6 weken en wordt 18 keer gewassen in Marc de Bourgogne. Doordat de kaas veel vocht verliest tijdens het rijpen krimpt hij een klein beetje totdat hij het uiteindelijke formaat van 250 gram heeft.
Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.