Wat is Edammer kaas?

Wat is Edammer kaas?

Een echte Edammer kaas herkent u omdat hij kogel rond is en precies 1.7 kilo weegt. Op deze manier wordt het recept gevolgd dat al honderden jaren hetzelfde is.

In deze tijd werd de kaas handgemaakt en gestapeld. Dit kunt u nog goed terugzien op kaasmarkten waar deze traditie nagespeeld wordt. Het is typische Nederlandse plaatje van 2 personen die samen een enorme plank Edammer kaas dragen.

De kaas was altijd rood van kleur, maar tegenwoordig is hij meestal fel geel. De smaak is niet anders. De kaas was rood doordat er paraffine aan de korst werd toegevoegd.

Het is een 40+ kaas, wat betekend dat 40% van de vaste stof uit vet bestaat. In totaal bestaat de kaas uit 25% vet. Best ingewikkeld of niet? We leggen je hier uit hoe het werkt.

De kaas vind zijn oorsprong in, u raadt het al. Edam. In de jaren 1400 was Edam namelijk een belangrijke en strategische havenplaats. Vanuit hier werd de kaas naar andere landen verscheept. Tegenwoordig wordt het grootste gedeelte van deze kaas door Campina gemaakt in hun productie locatie in Marum.

Waar smaakt Edammer naar?

Het bijzondere aan de bolletjes is dat de smaak verandert naarmate hij ouder wordt. Het is heel leuk om een aantal kazen naast elkaar te bewaren en op verschillende leeftijden te openen. Hieronder kun je goed zien welke smaken je kunt verwachten bij welke leeftijd.

TypeLeeftijdSmaak
Jong4 – 6 wekenFris, romig en zacht
Belegen8 wekenKaraktervol en zacht
Oud12 maandenKrachtig, aromatisch en vol
Overjarig36 maandenIntense brokkelkaas, sterke kruidige smaak

Wil je ook wel proeven hoe een Edammer smaakt? Klik dan hier voor onze webshop.

Waar wordt de kaas van gemaakt?

Een goed product heeft slechts enkele ingrediënten nodig. Zo ook in dit geval.
Ingrediënten: Gepasteuriseerde koemelk, dierlijk stremsel, zout, zuursel.

De smaak is romig en zacht, precies zoals dat hoort bij een goede Hollandse kaas.

Smaak van Edammer kaas

Edammer kaas ruikt al heerlijk als u doormidden snijdt. Aan de authentieke geur herkent u direct dat het om een mooi product gaat. De smaak is neutraal, romig met een zilte kruidige ondertoon. Dit maakt hem perfect voor op een boterham, maar ook in een bijvoorbeeld in een ovenschotel.

Wereldberoemde kaas

Een Edammer kaas is over de hele wereld bekend. De naam “Edam Holland” is sinds 2010 door de Europese Commissie beschermd als een beschermde merknaam.

Op deze manier zorgen we ervoor dat de kaas alleen nog maar volgens de vastgelegde kwaliteitsrichtlijnen gemaakt wordt.
Kaas met dit keurmerk heeft een beschermde locatie en mag alleen in Nederland gemaakt worden.

Verder moet de kaas van Nederlandse koemelk gemaakt zijn.

De geschiedenis van Edammer kaas

Toen de Nederlanders in de 17de eeuw over de hele wereld te vinden waren met hun moderne schepen, werd deze kaas gebruikt als ruilmiddel tegen andere exotische ingrediënten.
Een andere naam voor de kaas was toen “Cleyne kaas” of “klootkaas”. De naam klootkaas was natuurlijk…… omdat de kaasjes rond zijn.

In de loop van de tijd werd de kaas op op veel meer plekken geproduceerd, net zoals dat bijvoorbeeld met Boerenkaas het geval is.

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.