Wat is boerenkaas?

Wat is boerenkaas?

Niet elke kaas mag zomaar boerenkaas worden genoemd. Bij deze kaas draait het allemaal om ambacht, traditie, goede smaak en genieten. Concreet moet de kaas in ieder geval aan twee kenmerken voldoen om deze naam te mogen dragen:

1. De melk is niet gepasteuriseerd, maar komt rechtstreeks van de koe. Veel “normale” Hollandse kazen worden gemaakt met gepasteuriseerde melk, dat is melk die eerst is verhit. Hierdoor verdwijnen bacteriën, maar dit verhitten heeft ook (negatieve) invloed op de smaak. In de rauwmelkse boerenkaas zitten nog bacteriën die de smaak ten goede komen, en dat proef je!

2. Boerenkaas wordt met de hand gemaakt op de boerderij. Het maken van deze kaas is een ambacht en gebeurt op elke boerderij volgens eigen recept en methode. Een groot verschil met fabriekskaas die door machines wordt geproduceerd!

KB-keurmerk voor boerenkaas

Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas zet zich in om de echte Hollandse boerenkaas te behouden. Er zijn momenteel nog enkele honderden boeren over in Nederland die op een ambachtelijke, authentieke manier (maar uiteraard wel volgens de hedendaagse hygiëneregels) kaas maken. Om de kwaliteit te garanderen is er het KB-keurmerk. Kazen met dit keurmerk voldoen aan de volgende eisen:

– De melk komt uit Nederland en is van goede kwaliteit.
– De melk wordt vers en rauw verwerkt.
– De kaas rijpt op een natuurlijke manier.
– Een deskundige controleert regelmatig het proces van bereiding en rijping.

Door kaas met dit keurmerk te kopen weet u zeker dat u een echte Nederlandse boerenkaas in handen heeft.

Welke soorten boerenkaas zijn er?

Laten we vooropstellen dat boerenkaas nooit precies hetzelfde smaakt. Dat komt omdat het een natuurproduct is. Hierdoor is het ene boerenpondje het andere niet. Onder meer het seizoen en de weeromstandigheden zorgen voor variaties in smaak. Ook de grondsoort, het type koe en het voer dat ze eten dragen hieraan bij. Daarbij heeft elke boerderij eigen recepten en methodes voor het maken van de kaas. Hierdoor verschilt de smaak ook nog eens per regio.

Van jong tot oud

Net als bij andere kazen wordt er bij boerenkaas ook onderscheid gemaakt in leeftijd, die afhankelijk is van de rijpingstijd. Jonge kaas, die ongeveer 4 weken rijpt, is zacht en romig van smaak. Hoe langer de kaas rijpt, hoe steviger en pittiger hij wordt. In ons assortiment vindt u onder meer belegen boerenkaas met een rijpingstijd van circa 4 maanden. Oude boerenkaas rijpt ongeveer 13 maanden, daarna is de kaas overjarig.

Zin in een stukje brandnetelkaas?

Hoewel Nederlanders de reputatie hebben niet van gekkigheid te houden (doe maar normaal, dan…), kan het wat betreft kaas niet spannend genoeg. Natuurlijk waarderen we een goed boerenpondje naturel, maar Nederlandse kaasmakers experimenteren ook al eeuwenlang met het maken van kruidenkazen. Dat levert soms verrassende combinaties op, zoals boeren brandnetelkaas, sambalkaas en (blauwe!) lavendelkaas.

U merkt het al, er is voor iedereen wel een lekkere boerenkaas op de markt. Trek gekregen in deze specialiteit van eigen bodem? U bestelt eenvoudig een stuk bij Hollands Kaashuis. In ons assortiment vindt u de lekkerste boerenkazen voor de fijnproever.

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.