Wat betekenen die nummers en plusjes op de kaas?

Wat betekenen die nummers en plusjes op de kaas?

Koopt u ook wel eens kaas en denkt u, wat betekenen die nummers en plusjes op de kaas? Betekend dit hoeveel gaten er in uw kaas zitten? Of misschien hoe oud de kaas vandaag is geworden?

Zo zit het!

Dus wat betekenen die nummer en plusjes op de kaas? Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Als u 1000 gram (1kilo) kaas heeft dan is hiervan 400 gram water, dat is zo ongeveer 40% dus. We houden dan 600 gram pure kaas over. Als u een 50+ kaas neemt dan betekend dit dat 50% procent van deze 600 gram kaas uit vet bestaat. Misschien was het dus makkelijker als we het 50% kaas hadden genoemd? Nee, die vergelijking gaat ook niet op. Want 50% vet van 60% kaas is in totaal 33,3% vet. We kunnen dus stellen dat 50+ kaas voor 33,3% uit vet bestaat. Dat is nog best verwarrend vind u niet? Wie had geweten dat goed kunnen rekenen nuttig was voor het uitkiezen van een geschikte kaas.

Van magere kaas tot vol vette kaas

Hoe produceren de kaasmakers al deze verschillende soorten kaas? Dat begint al bij de melk. Halfvolle melk bevat bijvoorbeeld een stuk minder vet als volle melk. Om de melk naar een bepaald vetpercentage te brengen wordt hij afgeroomd. Dat is een bekend gezegde, “even iets afromen”. Het woordenboek geeft de volgende uitleg voor afromen:”Het vet wordt van de melk afgeroomd om daar boter van te maken” of “ergens het beste van afhalen”. Vroeger werd de room door de boeren met de hand van melk afgehaald. Tegenwoordig gaat dit met een industriële centrifuge. Door de snelle ronddraaiende beweging wordt de zwaarte kracht groter waardoor de lichte room zich afscheid van de zwaardere melk. Door deze techniek kan de kaasmaker voor het kaasmaken al het vetpercentage van de kaas bepalen.

Wij maken het makkelijk! (blog: Wat betekenen die nummers en plusjes op de kaas?)

Omdat u gewoon lekker kaas wilt kopen om er van te genieten hebben wij het onderstaande overzicht voor u gemaakt. Wel zo gemakkelijk!

NummerKlasse% vet in gehele kaas
20+Mager12
30+Light18
40+Light24
45+Normaal27
48+Vet28,8
50+Vol vet30
60+Vol vet36
Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder
Scrocchi mix foto

Scrocchi toastjes | 175 gram | Fratelli Laurieri

Knapperige, vers gebakken vierkante toastjes. Als u aan een zakje scrocchi mix begint kunt u niet meer stoppen. Verkrijgbaar in 2 verschillende smaken.Smaak 1: Zeezout Smaak 2: Tomaten, knoflook, rozemarijn en olijf.Inhoud: 175 gram
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.