Raclette: wat is het precies?

Grote kans dat je weleens van raclette hebt gehoord, maar niet precies weet wat het nou is. Een soort kaasfondue, toch? Zoiets inderdaad, maar dan anders. In deze blog leggen we je alles uit over de trots van Zwitserland. Ook leuk om te lezen voor wie wél al iets over dit onderwerp weet.

Wat is raclette?

Eerst een spoedcursus raclette voor dummy’s, want wat is het precies? Waarschijnlijk weet je wel dat er gesmolten kaas bij aan te pas komt, en daarmee ben je al een eind op weg. Het woord raclette komt van “racler”, het Franse woord voor “schrapen”. Dat geeft eigenlijk al heel goed aan wat het letterlijk is: het schrapen van gesmolten kaas. Vroeger deden de herders dat als ze de hele zomer in de Zwitserse bergen bij het vee bleven en kaas boven een vuur roosterden. Ze schraapten de gesmolten kaas af en aten die op met vers brood.

Tegenwoordig hoeft het niet meer boven een vuurtje, maar zijn er speciale raclettesets en -apparaten waar precies een kwart of halve kaas in past. Zodra de kaas goed warm is, kun je hier heerlijke gesmolten kaas vanaf schrapen en deze over je brood, aardappeltjes of een stukje vlees eten. Er zijn trouwens ook compactere raclettesets en grills met pannetjes verkrijgbaar, dus het is niet noodzakelijk om meteen zo’n professioneel apparaat aan te schaffen. Voor veel Zwitserse families en vriendengroepen is raclette dé manier om op een (winter)avond gezellig met elkaar te eten. Wat dat betreft is de vergelijking met kaasfondue en gourmetten heel logisch.

Bestaat er speciale raclettekaas?

Jazeker. Raclette is niet alleen de naam voor deze gezellige manier van eten, maar ook voor een speciaal soort Zwitserse kaas. Raclette kaas heeft een volle, romige smaak met een pikante hint. Hij past goed bij een heleboel soorten producten en in gesmolten vorm maakt hij bijna alles lekkerder. Voor een gezellig avondje racletten raden we daarom altijd de orginele raclette kaas aan, die ook in ons assortiment te vinden is. Die is niet alleen qua smaak de beste keuze, maar past ook precies in een raclette machine!

Wat eet je bij raclette?

Met een goed stuk raclettekaas heb je het hoofdingrediënt in huis, maar ben je er nog niet. Wat is er verder lekker bij raclette? Dat kun je natuurlijk naar eigen smaak bepalen, maar bij een traditionele raclette horen in ieder geval aardappeltjes in schil, een uitgebreid assortiment vleeswaren (zoals rauwe ham, pancetta en droge worst) en een zuurtje zoals zilveruitjes of augurken. Brood is natuurlijk ook altijd goed, net als gegrilde groenten zoals courgette, champignons, cherrytomaatjes en paprika. Zo wordt het niet alleen een gezellige, maar ook ontzettend lekkere avond!

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.