Spring naar content
Voordeligste kaas van Nederland
Voor 10:00uur besteld, vanavond in huis
Vanaf 50,- gratis thuisbezorgd (60,- in België)

Italiaanse kaas

Italiaanse kaas

Inhoudsopgave van de Italiaanse kaas blog

  1. Welke soort Italiaanse kaas zijn er?
  2. Hoe kan ik het best een Italiaans kaasplankje samenstellen?
  3. Hoe maak ik een kaasfondue met Italiaanse kaas?

Welke soort Italiaanse kaas zijn er?

Echt Italiaans: buffel parmezaan

Er zijn meer dan 400 Italiaanse kazen, het is dus vrij gemakkelijk de weg kwijt te raken in alle informatie. Elke regio heeft zijn eigen soorten en variaties. Het is ook per regio verschillend of er veel koe, geit, schaap of buffelmelk wordt gebruikt.

Iedereen kent de befaamde mozzarella en Parmezaanse kaas. Dit zijn respectievelijk de nummer 1 en 2 meest gegeten kazen ter wereld! Maar er komt nog zoveel meer lekkers uit Italië. We hebben ze opgesplitst in 3 categorieën (harde, half harde en zachte kazen) en we gaan je er alles over vertellen.

Het is belangrijk om op te merken dat u altijd op de verpakking van de kaas moet kijken die u gaat eten. Alleen zo kunt u achterhalen wat er precies in zit. Sommige kazen worden met andere soorten melk gemaakt als hoe het eigenlijk hoort. Ook verschilt het per product of het lactosevrij of vegetarisch is. Altijd goed het etiket lezen dus!

Zachte kaas

Burrata

Burrata is het zusje van de mozzarella. Sterker nog, burrata is een mozzarella.

Deze kaas wordt gevuld met verse stracciatella room. Als je het bolletje opensnijd stroomt de room eruit.

Je herkent de kaas aan het knotje waar de opening is dicht geknoopt en die gebruikt werd om de room er in te spuiten. Deze kaas is heerlijk als antipasti, in een salade of gewoon lekker op zichzelf.

Mascarpone

Mascarpone is een zachte en rijke kaas die wordt gemaakt van room. Door een zuurteregelaar aan de room toe te voegen

ontstaat een dikke romige zuivel die makkelijk te smeren is. Hij kan zelfs worden gebruikt als vervanger voor boter.

Mascarpone wordt gemaakt van koemelk en is de basis voor tiramisu. Het is het bekendste dessert van Italië.

Mozzarella

Dit is de bekendste kaas ter wereld. Vroeger werd hij gemaakt van buffelmelk. Tegenwoordig vindt u vooral de versie met koemelk in de schappen. Dat komt omdat koemelk goedkoper is.

Deze kaas staat bekend om zijn uitstekende smelt eigenschappen. Hierdoor is de mozzarella onmisbaar in een pizza of pasta.

Ricotta

Ricotta is ontstaan uit zuinigheid. Na de productie van kaas blijft er wei over. Dit is het vocht dat in melk zit. Eigenlijk wordt dit weggegooid, maar de Italianen kwamen er vrij snel achter dat ze er nog iets heel lekkers van konden maken. Door dit vocht te koken ontstaat er een nieuwe wrongel, en dit is ricotta.

Ricotta is zacht en fris. De structuur is kruimelig en de kaas smaakt mild en zoet. Ideaal voor desserts maar ook voor in een pasta saus. Ricotta wordt gemaakt van zowel schapen als koeienmelk.

Stracciatella

stracciatella wordt gemaakt van een deel van het restproduct wat overblijft bij het maken van mozzarella.

Verse Stracciatella

Deze kaas is zoals veel andere producten ontstaan uit de noodzaak om iets moois te maken van ingrediënten die anders weggegooid zouden worden.

Stracciatella is verse room. Room is het vet wat van verse melk afkomt en daarmee ook het duurste product in de zuivel industrie, Het is onder andere de basis voor verse boter. Deze room wordt gemengd met kleine stukjes verse mozzarella die over waren bij het maken van de verse mozzarella. Het resultaat is stracciatella.

Stracciatella is zowel vloeibaar als vast, het lijkt een beetje op een een hele dikke yoghurt. De smaak is fris en een een heel klein beetje zuur. Stracciatella wordt gebruikt om de binnenkant van burrata te vullen.

Half harde kaas

Fontina kaas

Dit is een half harde kaas die uit de Aosta vallei komt in Noord Italië. Er zitten veel luchtbellen en de kaas smaakt erg romig met een nootachtige bijsmaak.

De kaas heeft tussen de 3 en 10 maanden gerijpt. De jonge versie smelt goed en is daarom geschikt voor een kaasfondue.

We hebben een interessante blog geschreven over Fontina kaas.

Gorgonzola

Een goede gorgonzola kun je in blokjes snijden, maar ook uitsmeren over een toastje. De structuur van deze blauwschimmel kaas is half hard. De kaas is zout van smaak en erg romig. Het is belangrijk om op te merken dat deze kaas anders smaakt op kamertemperatuur als wanneer hij gekoeld is. Haal de kaas daarom een half uur voordat hij geserveerd wordt uit de koelkast.

De kaas wordt gemaakt van volle melk. Tijdens het rijpen wordt er met een lange naald een bacteriecultuur in de kaas gespoten. Het resultaat zijn blauwe adres die als een bliksemschicht door de kaas loopt.

Taleggio

Taleggio kaas komt uit ‘Val Taleggio’. Dit is een Italiaans bergdal in de regio Lombardije (Noord-Italië). Het is een half harde gewassen korstkaas. De kaas is heeft oranje roze korst. Door de korst lopen blauwgrijze schimmelvlekken.

De smaak is smeuïg, een beetje zoet en heeft een aroma van van witte truffel en amandel. Hoe ouder de kaas, hoe sterker de smaak.

Wil je nog meer weten over Tallegio? Lees dan onze blog

Harde Italiaanse kaas

Grana Padano

Er wordt weleens beweerd dat Italianen geen bloed in hun aders hebben, maar Parmezaanse kaas. Grana Padano is de bekendste Parmezaan uit Italië. De kaas wordt overal bij gegeten, pizza’s, pasta’s, sandwiches, salades of gewoon lekker in blokjes.De kaas wordt gemiddeld 14 maanden gerijpt, maar er zijn veel variaties die korter of veel langer rijpen. Om 1 kilo kaas te maken is maar liefst 17 kilo liter melk nodig.

De kaas is hard van structuur en staat bekend om de zoute korreltjes door door de kaas heen verspreid zijn.

Parmigiano Reggiano

Dit is het broertje van Grana Padano. Er zijn veel overeenkomsten maar ook een hoop verschillen.

Het is een betere kwaliteit Parmezaanse kaas. Dit komt mede omdat hij langer gerijpt is. Parmigiano Reggiano wordt ook wel de koning van de Italiaanse kazen genoemd.

Beide kazen zijn gemaakt van koemelk en hebben een harde structuur. Grana Padano wordt minimaal 9 maanden gerijpt (volgens het PDO keurmerk) Parmigiano Reggiano moet minimaal 12 maanden gerijpt zijn.

Grana Padano kan in heel Italië geproduceerd worden. Reggiano kan enkel in de Mantova provincie of Emilia Romagna in Lombardije gemaakt worden.

Grana PadanoParmigiano Reggiano
Minimaal rijpingstijd9 maanden12 maanden
Regio volgens keurmerkHeel ItaliëSpecifieke regio

Pecorino

Pecorino is een Italiaanse harde schapenkaas, hij is qua structuur vergelijkbaar met Parmezaanse kaas. De kaas heeft een kenmerkende smaak door de schapenmelk. Doordat hij zo hard is kun je hem prima raspen.

Op deze kaas bestaan per regio veel verschillende variaties. Zo is er Pecorino Toscano, maar ook Pecorino met truffel.

We hebben een ook aparte blog over Pecorino.

Provolone

Provolone is een Italiaanse kaas klassieker en komt uit het Zuiden van Napels. Deze harde kaas wordt gemaakt

van koemelk en wordt veel in pasta’s en ovengerechten gebruikt.

 

Afhankelijk van de rijpingstijd krijgt de kaas de toevoeging Dolce (zoet) of Piccante (pikant). Dolce wordt ongeveer 3 maanden gerijpt, zijn Piccante broertje ongeveer 12 maanden.
Naarmate de kaas rijpt wordt de smaak krachtiger en intenser.

Hoe kan ik het best een Italiaans kaasplankje samenstellen?

Een kaasplankje hoeft eigenlijk maar aan 1 regel te voldoen, en dat is dat er kazen op liggen die jij lekker vindt. Elke van bovenstaande kazen kunnen met elkaar gecombineerd worden. Toch kunnen we je een paar tips geven om je op weg te helpen.

Zacht, half hard en hard

Voor de variatie is het lekker als er kazen met een verschillende structuur op je plankje liggen. Zorg er voor dat je van alle 3 de variaties minimaal 1 kaas hebt.

Zoet en zout

Italiaanse kazen zijn of zoet (Dolce) of zout, zoals bijvoorbeeld een goede gorgonzola. Om te zorgen dat het kaasplankje na 3 kaasjes nog steeds interessant is kun je deze smaken het beste met elkaar mixen.

Ook belangrijk

Maak je kaasplankje ook qua kleur aantrekkelijk. Het oog wil immers ook wat. Schimmelkazen zijn de perfecte kazen om wat kleur op het plankje te krijgen. Er zijn niet alleen blauwschimmels, maar ook rood schimmelkazen. Daarnaast kun je het kaasplankje extra aankleden met vers brood, goede olijven of druiven.

Hoe maak ik een kaasfondue van Italiaanse kaas?

Wij hebben het authentieke recept voor een Zwitserse kaasfondue voor u geschreven. De Zwitsers zijn immers de specialisten in dit heerlijke gerecht. Om een Italiaanse variant te maken kun je de Emmentaler en Le Gruyere vervangen door 2 of 3 Italiaanse kazen. Het is belangrijk dat de kaas het juiste vetpercentage heeft en goed smelt. Wij raden je aan om uit de volgende Italiaanse kazen te kiezen ter vervanging.

  • Bel Paese
  • Gorgonzola
  • Tallegio

 

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.

0
    0
    Winkelmandje
    Uw winkelmandje nog is leegBegin met bestellen
      Calculate Shipping
      Scroll naar boven