Hoe wordt brie gemaakt?

De melk wordt naar de fabriek gebracht

Op een mooie herfstdag rijden we naar Noord Frankrijk. Ik ben samen met mijn collega uitgenodigd om een brie fabriek te bezoeken. We kopen er al jaren onze brie in maar hebben nooit de kans gehad om een persoonlijk te kijken hoe dat gaat.

Wat ons direct opvalt is dat hygiëne ontzettend serieus wordt genomen, en dat stemt ons natuurlijk tevreden.

We worden ontsmet en omgekleed. Gehuld in witte beschermende kleding stappen we de productie hallen binnen. Aan de buitenkant van het pand staat een grote vrachtwagen de melk te lossen. Dit gaat door middel van een slang die op de grote tank van de vrachtwagen wordt aangesloten.

1. De melk die zojuist gepasteuriseerd is.

De melk loopt vervolgens door een slangenstelsel naar binnen waar de het in een grote stalen tanks wordt vermengd met stremsel. Stremsel is een natuurlijke bacterie die er voor zorgt dat het water en het vaste deel in melk zich gaan opsplitsen.

2. De wrongel gaat over een banden systeem naar de volgende fase.

Vervolgens wordt de melk gepasteuriseerd, dat betekend dat de melk heel kort verhit wordt  tot 137 graden Celsius.

Hierdoor ontstaat wrongel en wei. Wrongel is de vaste substantie die het begin van de kaas vormt. Wei is het water dat over is uit de melk, dit wordt weggegooid. De wrongel wordt in enorme bakken gestort die over een lopende band naar de volgende stap van de productie lijn rijden.

3. De wrongel wordt in vormen gegoten.

(Blog Hollands kaashuis, hoe wordt brie gemaakt?)

Hier wordt de wrongel geheel geautomatiseerd in de vormen van de kazen gegoten. Grote rondjes, kleine rondjes, blokken, vierkanten. Alles is mogelijk.

4 Het vocht lekt uit de wrongel.

In deze vormen lekt de kaas 18 uur uit. De onderkant van de vorm heeft gaatjes en al het vocht loopt automatisch de afvoer in.

Na 18 uur heeft de brie vorm gekregen en is de zachte wrongel al veranderd in iets wat op kaas begint te lijken.

Nu wordt er zout bij de kaas gevoegd en wordt hij geïmpregneerd met penicillium candid, dit is de cultuur die er voor gaat zorgen dat deze kaas een heerlijke brie wordt.

Heeft u al trek? Bestel hier deze heerlijke brie!

Vanaf nu wordt het proces iets ingewikkelder. Het is ook meteen duidelijk waarom hier zo uiterst hygiënisch gewerkt wordt.

5. Wrongel in een grote vorm, dit wordt een grote brie 🙂

De kaas wordt in enorme rekken door een series van koel en droog cellen gereden, die allemaal een exacte constante temperatuur hebben.

6 De kaas als hij net uit de vorm komt.

Afhankelijk van kwaliteit brie duurt dit enkele maanden tot wel een jaar.

Aan het begin van dit proces is de brie nog precies zo als hij uit de mal kwam. Maar als we het proces verder doorlopen zien we een wit laagje op kaas vormen. Dit is het begin van de korst van de brie.

Het schimmel laagje is een gezonde bacterie, en ziet er extreem delicaat uit. Naarmate het groeit wordt de laag dikker en dikker tot het uiteindelijk een heerlijke brie is.

Na het rijpingsproces is de brie klaar voor verpakking. Uit deze fabriek worden elke dag duizenden kazen over de hele wereld verstuurd.

Wij hebben deze verse Brie standaard in ons assortiment.

Heeft u al trek gekregen? Bestel hem hier snel en gemakkelijk in de webshop! 

8. Het kortste je van de brie wordt al zichtbaar

(Blog Hollands kaashuis, hoe wordt brie gemaakt?)

 

7. De Brie rijpt op een constante temperatuur

 

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.