Hoe maak je een kaasplankje?

Hoe maak je een kaasplankje?

Een heel wiel brandnetelkaas

Hoe maak je een kaasplankje? We weten allemaal wel wat we lekker vinden, maar een goede kaasplank bestaat uit een balans van verschillende smaken.

Even langs de wijn afdeling, een paar mooie biertjes erbij. Maar dan sta je bij de kaas specialist en welke kaasjes kies je dan?
Daar ga ik je mee helpen!
Het begint altijd met een mooie plank, bij Boska heb je hele mooie houten of leisteen plankjes. Of als je zelf creatief bent maak je met gemak zelf een mooie kaas plank.

Welke kazen kies ik?

Dan beginnen we met de kazen, deze kun je onderverdelen in 6 groepen. Je zou zeggen dat als je uit elke groep een kaas pakt je al een heel eind bent. Dat klopt deels, maar er zijn nog meer dingen waar we op moeten letten .
  1. Harde kazen (Goudse kaas, parmezaan)
  2. Zachte kazen (abdij kazen , Port salut)
  3. Wit schimmel (brie, Camembert)
  4. Blauw schimmel (Gorgonzola, bleu Castello)
  5. Rood schimmel (Taleggio, Pere Joseph)
  6. Geiten en schapen kazen (geitenkaas, manchego)
Een beetje afhankelijk van met hoeveel personen je bent en hoeveel soorten kaas je wilt hebben adviseer ik 5 of 6 verschillende kazen te nemen. Ik vind het zelf ook leuk vind om er een beetje walnoten en vijgen bij te hebben.
Een voorbeeld voor de hoeveelheden: als je met 5 personen bent zou ik 5 soorten nemen a 250 gram dan heb je ruim voldoende.

Rijping en temperatuur

Zoals je ongetwijfeld zult weten rijpt kaas. Even snel samengevat: door kaas lang op de plank te leggen verliest de kaas vocht en wordt hij ouder en ontstaat er meer smaak!
Waar je voor moet zorgen is dat je 2 uur voor dat je de kaas plank gaat nuttigen de kaas uit de koeling moet halen en de kaas op kamer temperatuur moet laten komen. Hierdoor komen de smaken veel beter tot zijn recht.

Hoe maak je een kaasplankje: jong en oude kaas

Een luxe kaasplankje

Bij het maken van jou kaas plank moet je opletten dat niet alle kazen alleen oud of jong zijn. We moeten variatie hebben in de leeftijd en de structuur. Als je echt uitdaging wilt in je kaasplankje zul je ook nog moeten letten op de kleur van de kazen. Hoe meer variatie hoe beter.

Hier onder zal ik mijn persoonlijke lievelings kaas plank met je delen. Veel succes met het maken, en als je vragen hebt neem dan gerust contact met ons op.
Mac zijn lievelings kaasplankje:
Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.