Alles over Emmentaler kaas

Inhoudsopgave

  1. Wat is Emmentaler kaas?
  2. Hoe wordt Emmentaler gemaakt?
  3. Waar smaakt Emmentaler naar?
  4. Kan ik Emmentaler eten als ik zwanger ben?
  5. Is Emmentaler vegetarisch?
  6. Is Emmentaler lactosevrij?
  7. Wat is een alternatief voor Emmentaler?
  8. Waar kan ik Emmentaler kopen?
  9. Hoe serveer ik Emmentaler kaas?
  10. Welke wijn past bij Emmentaler?
  11. Hoeveel calorieën zitten er in Emmentaler?

Wat is Emmentaler kaas?

Emmentaler kaas is een half harde Zwitserse kaas die wordt gemaakt van koemelk. Buiten Europa staat de kaas ook bekend als “Swiss cheese”.

Het is een 46+ kaas, wat betekent dat de kaas 27% vet bevat. Hiermee is de kaas een normaal tot ietwat vette kaas. De kaas

staat bekend om zijn grote gaten die ontstaan tijdens het rijpen. De kaas wordt in grote wielen gemaakt met een doorsnede van ongeveer 90 centimeter en is 15 centimeter dik.

De geboorteplaats van deze kaas is de Emme Vallei vlakbij Bern. Daar heeft hij ook zijn naam aan te danken. In het Duits betekend “taler” vallei. Dus vandaar de naam Emme-Taler. De kaas wordt sinds de 13e eeuw in dit dal gemaakt. Het is de oudste kaas van Zwitserland heeft een belangrijke plaats in de Zwitserse cultuur.

AOP keurmerk

De kaas die in deze regio gemaakt wordt is gecertificeerd met het AOP keurmerk, dit staat voor “Appelation d’origine protégée“.

Hoe wordt Emmentaler gemaakt?

Het stremsel van deze kaas wordt gemaakt door verse Zwitserse melk te vermengen met stremsel. Het stremsel dat voor deze kaas wordt gebruikt bestaat uit de volgende natuurlijke bacteriën.

  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Propionibacterium shermani

Hierna wordt de kaas verwarmd tot ongeveer 52 graden Celsius. Hierna wordt het stremsel gescheiden van de wei (het vocht wat overblijft) en in de vormen van de kaaswielen gedrukt. Om 1 kilo kaas te maken is 12 kilo verse Zwitserse melk nodig.

De kaas wordt in zout water gelegd en daarna goed ingepakt om te voorkomen dat hij uitdroogt. Hierna wordt de kaas bewaard tussen de 22 en 27 graden Celsius. Hierdoor ontstaat er kooldioxide in de kaas, dit gas zorgt ervoor dat na 8 weken de kenmerkende gaten in de kaas ontstaan. Na 6 maanden rijpen is de kaas klaar voor consumptie.

Waar smaakt Emmentaler naar?

Emmentaler heeft een zoete aroma. De kaas is fris, romig, een klein beetje bitter en is een klein beetje zout. Hoe langer de kaas rijpt, hoe fruitiger en voller de smaak wordt.

Afhankelijk van hoe lang u de kaas laat liggen varieert de smaak van zacht en boterachtig tot fruitig en vol van smaak.

De textuur van de kaas half hard en elastisch. De korst van de kaas is bruin van kleur.

Deze kaas morgen in huis hebben? Klik hier.

Kan ik Emmentaler eten als ik zwanger ben?

Emmentaler kan van zowel gepasteuriseerde als rauwe melk gemaakt zijn.

Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie. Dit risico is 10 keer hoger als je zwanger bent. Het is daarom van belang dat de kaas bij de bereiding verhit is, en dus liever niet gemaakt is van rauwe melk.

Kijk dus goed op de verpakking van de kaas die u gekocht heeft gemaakt is van gepasteuriseerde melk.

Deze Emmentaler kaas is bijvoorbeeld gemaakt van gepasteuriseerde melk en geschikt om te eten tijdens de zwangerschap.

Is Emmentaler vegetarisch?

Dit ligt aan de specifieke kaas die u heeft. Kaas kan namelijk gemaakt worden met 2 verschillende soorten stremsels. Dierlijke stremsel en microbiologische stremsel. Kazen die gemaakt zijn met dierlijk stremsel zijn vanzelf sprekend niet vegetarisch. Kijk dus altijd goed op de verpakking.

Is Emmentaler lactosevrij?

Ja, een authentieke Emmenthaler kaas is lactosevrij. Dit komt omdat het originele recept vereist dat de kaas 6 maanden rijpt.

De lactose in Emmentaler kaas zijn tijdens deze maanden van rijping op natuurlijke wijze omgezet in melksuikers. Hierdoor is de hoeveelheid lactose nihil* (minder als 0,1 gram per 100 gram).

Wat is een alternatief voor Emmentaler?

Wilt Emmentaler kaas vervangen? Dan is het beste om een andere Zwitserse kaas te nemen met hetzelfde smaakprofiel.

Le Gruyère waar ene plakje afgeschaafd is

Le Gruyère is een goed alternatief.

Deze kaas is ook zoet, met een zoute bijsmaak. Ook is Le Gruyere half hard en ideaal om er gemakkelijk mooie plakken van af te snijden. De korst is bruin en hard. Verschillen zijn dat de kaas donkerder van kleur is en de textuur dichter en meer compact is.

Waar kan ik Emmentaler kopen?

Emmentaler is te koop bij de goede kaas speciaalwinkel, grotere supermarkten en online.
Als u gemakkelijk Emmentaler wilt bestellen dan kan dit gemakkelijk in onze webshop.

Hoe serveer ik Emmentaler kaas?

De kaas is heel erg goed te smelten en wordt daarom veel gebruikt in warme gerechten. De bekendste is de kaasfondue, waar hij echt onmisbaar is. Hier vindt u het traditionele recept voor Zwitserse kaas fondue.

Verder past de kaas uitstekend in een uiensoep, een soufflé of een echte Duitse Spätzle.

Welke wijn past bij Emmentaler?

De volgende wijnen passen het best bij Emmentaler kaas

  • Riesling
  • Pinot Noir
  • Chardonnay

Hoeveel calorieën zitten er in Emmentaler?

100 gram Emmentaler bevat 380 kilocalorieën.

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.