Alles over brandnetelkaas

Alles over brandnetelkaas

Wij vertellen je alles over brandnetelkaas! De wetenschappelijke naam voor brandnetel is Urtica dioica. Dit is een wilde plant die veel landen gebruikt wordt in gerechten. Sommige volken in China claimen zelfs dat brandnetel een helende werking heeft, zo zou het helpen tegen astma.

In Europa maken we er liever eten van. De groene plant kent een lange en soms ook donkere historie. Zo was het tijdens de hongerwinter één van de weinige ingrediënten die zomaar op straat kon vinden. Er werd bijvoorbeeld soep van gemaakt. Tegenwoordig stomen veel landen de brandnetel simpelweg en eten het met enkel peper en zout. De Fransen gebruiken het weer in een omelet of in de pasta.

Heerlijk met kaas

Wij Nederlanders maken er liever kaas van! Melk heeft een unieke proteine structuur de ook wel caseïne wordt genoemd. Deze structuur zorgt ervoor dat we van melk kaas kunnen maken.

Hiervoor wordt stremsel toegevoegd aan de melk. Hiervan gat de melk klonteren en deze klonten zijn de basis voor de uiteindelijke kaas.

Als men verse brandnetels toevoegt op dit punt in het bereidingsproces dan ontstaat brandnetelkaas. Als men boerenkaas wilt maken dan wordt de melk niet verhit voordat de kaas wordt gemaakt.

Waar smaakt brandnetelkaas naar?

Brandnetelkaas smaakt net zoals Goudse of boerenkaas, maar dan met een extra frisse en kruidige aroma. Dit maakt hem heerlijk voor op een stevige sandwich of een op broodje met een zoute toevoeging zoals een klein beetje aardbei compote.

Is de kaas vegetarisch?

Dat ligt helemaal aan de soort die je koopt. Voor de bereiding van de kaas wordt stremsel gebruikt. Dit kan dierlijk of kunstmatig stremsel zijn. Kunstmatig stremsel wordt ook wel vegetarisch of microbieel stremsel genoemd.

Kan ik brandnetelkaas eten als ik zwanger ben?

Ook dit is afhankelijk van de soort kaas die u koopt. Onze brandnetelkaas bijvoorbeeld is gemaakt van rauwe melk en die kunt u beter niet eten als u zwanger bent. Gepasteuriseerde melk kunt u wel prima eten als u zwanger bent, kijk dus altijd goed op de verpakking.

Wil je direct de lekkerste brandnetel kopen, kijk dan in onze webshop.

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.