Alles over Abdijkaas

Wat is een abdijkaas?

Wij vertellen u alles wat er maar te weten is over abdijkaas. Een abdij is eigenlijk een verzameling gebouwen. Deze gebouwen worden gebruikt door monniken of nonnen die aangesloten zijn bij een kloosterorde. Uiteraard leefden er enkel monniken, of enkel nonnen in een klooster. Mannen en vrouwen werden strikt gescheiden.

Het allerbelangrijkste gebouw van deze verzameling wordt het klooster genoemd. In de middeleeuwen bestonden er veel van dit soort gebouwen. Ze hadden vaak grote en hoge muren om de gemeenschap te beschermen tegen vijandelijke indringers.

De kloosters waren zelfvoorzienend, ze hadden dus niets van buitenaf nodig. Er waren groente tuinen om de monniken of nonnen van voedsel te voorzien. Maar er waren nog meer eigen voorzieningen, zoals bibliotheken, en soms ook bier brouwerijen of kaas hoeves. Cultureel waren deze gemeenschappen van grote waarde, men kon er zowel wijsheid als hele goede kwaliteit voedingsmiddelen vinden.

Abdijkaas is een serieuze zaak

Omdat de inwoners van de klooster toegewijd waren aan het produceren van voeding, en dit ook zeer serieus werd genomen, kwamen er heerlijke kazen uit de kloosters. Ze waren niet alleen heer lekker, maar werden ook in grote hoeveelheden geproduceerd. Het motto van de monikken was “ora et labora” wat zoveel betekend als bidden en handenarbeid. Dit geeft al aan hoe serieus er met het kaasmaken werd omgegaan.

Deze kaas was van topkwaliteit door het gebruik van goede ingrediënten in combinatie met de authentieke recepten. Ook werden er geen kunstmatige toevoegingen in de recepten gebruikt.

Moderne abdijkaas

Vandaag de dag is er nog maar een klein handje vol abdijen die daadwerkelijk kaas produceren. Ook komt het voor dat de kaas elders wordt geproduceerd maar rijpt in een abdij.

Een ander product wat veel in Abdijen wordt gemaakt is trappisten bier. Er is zelfs een klooster waar het bier van zulke goede kwaliteit is dat het er niet genoeg bier is om aan de vraag te voldoen. Als regel stelde de trappistenorde toen in dat elke klant enkel nog maar 2 kratten bier per 60 dagen mocht kopen.

Waar kun je abdijkaas kopen?

Abdijkaas kunt u op sommige plekken nog bij de abdij zelf kopen. Verder zijn er verschillende variaties verkrijgbaar bij de kaas speciaal zaken. Houd er wel rekening mee dat een goed abdijkaas niet goedkoop is.

In onze webshop hebben we een heerlijke, scherp geprijsde Petrus abdijkaas.

Als wijn tip bij een abdijkaas raden wij een Merlot aan.

Geplaatst in

Lees meer in onze Kennisbank

Caputo pizzeria zak pizza bloem

Caputo pizza bloem | pizzeria

Dit is authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Deze professionele bloem is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de verpakking blauw maar de nieuwe verpakking is rood van kleur.
Lees verder

Kaas papier

Deze verpakking voor uw lekkerste kazen heeft een speciaal laagje wax. Als u het in dit papier wikkelt blijft het lekker vers!
Lees verder
Cauto rood cuoco chef pak

Caputo pizza bloem | chef cuoco

Dit is een authentieke Italiaanse bloem uit Napels, het zuiden van Italië. Dit is de basis voor pizza, focaccia of brood. Voorheen was de naam van deze bloem Cuoco, tegenwoordig heeft het een nieuwe naam, Chef.
Lees verder

Gepelde pizza tomaten

Als je van plan bent pizza te gaan bakken dan heb je natuurlijk tomatensaus nodig. Met deze blikjes van 400 gram kun je ongeveer 6 pizza's bakken. Dit zijn echte klassieke Italiaanse tomaten die geteeld zijn op vulkaan grond.
Lees verder

Caputo droge gist | lievito

Als u brood of pizza deeg wilt maken dan is gist een onmisbaar ingredient. Bij het Hollands kaashuis koopt u de beste pizza kaas. En als u zulke lekkere kaas gebruikt dan verdient dat een perfecte pizza bodem.Ingrediënten: Bakkersgist (saccharomyces) Emulgator (sorbitan monostearato).
Lees verder

Amsterdammer kaas

Dit is een jong belegen 50+ kaas. Het is ook onze lieveling! Deze vol vette romige kaas heeft een heerlijke smaak. Een echte Amsterdammer!
Lees verder

Heeft u vragen? Onze kaas experts staan voor u klaar!

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. U kunt ons natuurlijk wel altijd een e-mail sturen.