Zwitserse kaas

Categorie: Algemeen

Welke soorten Zwitserse kaas zijn er?

Kort gezegd: er zijn meer soorten Zwitserse kaas dan u waarschijnlijk denkt. We gaan ze niet allemaal bespreken, maar lichten een paar bijzondere en bekende Zwitserse kazen uit.

Emmentaler: een bekende smeltkaas

Emmentaler gatenkaas

Emmentaler is misschien wel meteen de bekendste kaas uit Zwitserland. Zijn naam verklapt waar hij vandaan komt, namelijk het Emmental, een dal in de buurt van Bern. Hier wordt deze kaas al sinds de dertiende eeuw geproduceerd. Emmentaler heeft een volle, romige smaak en is met een doorsnede van bijna één meter bijzonder groot van stuk. Een ander opvallend kenmerk van deze kaas zijn de gaten, die ontstaan tijdens het rijpen.

Emmentaler is op verschillende manieren te eten. Omdat deze kaas goed smelt is het een vast ingrediënt van een echte Zwitserse kaasfondue. Emmentaler is ook lekker uit het vuistje, in plakken op brood of geraspt over een ovenschotel.

Le Gruyère: onmisbaar in de kaasfondue

Le Gruyère waar ene plakje afgeschaafd is

Nog zo’n heerlijke Zwitserse kaas die niet mag ontbreken in de kaasfondue: Le Gruyère. Deze kaas komt oorspronkelijk uit het Zwitserse stadje Gruyères, maar wordt ook in de Franse Alpen gemaakt. Qua smaak is deze kaas licht zoet en nootachtig te noemen en net wat pittiger dan Emmentaler. Ook zijn de bergkruiden die de koeien eten te proeven. Behalve voor de kaasfondue is deze half harde kaas ook lekker voor op een tosti of om een ovenschotel of uiensoep mee te gratineren. Zin in een lekkere Zwitserse kaasfondue? Ons pakket voor kaasfondue bevat alle basisingrediënten: 400 gram Emmentaler, 400 gram Le Gruyère en een fles Soave Danieli Fattori DOC.

Tilsiter: een Zwitserse kaas…?

Kent u het verhaal van die Zwitserse kaas die eigenlijk uit Rusland komt? We maken geen grapje, want Tilsiter komt oorspronkelijk uit Tilsit, een Russisch stadje. Toen een Zwitserse kaasproduct het recept aan het begin van de 19de eeuw meenam naar Zwitserland, ontstond er een nieuwe variant van de kaas. Door de kruidige Alpenmelk die er werd gebruikt, werd het een licht pittige, qua structuur vrij zachte kaas. Lekker om te smelten of zo op brood te eten. De Zwitsers waren niet de enigen die het recept stalen, ook de Denen maakten een eigen versie van deze kaas. De Tilsiter Harvati in onze webshop is een Tilsiter uit Denemarken.

Raclettekaas: speciaal voor raclette

Raclette is dan wel weer een kaas met een echte Zwitserse geschiedenis. Sterker nog: hij is speciaal gemaakt voor het nationale gerecht van dit land, dat dezelfde naam draagt. Raclette was lange tijd alleen de naam van een kaasgerecht waarvoor verschillende oude kazen werden gebruikt. Dat was in de tijd dat herders de hele zomer in de bergen doorbrachten en daar alleen zelfgebakken brood, vlees en kaas aten. Om af en toe iets warms binnen te krijgen roosterden ze kaas boven een vuur. Hier schraapten ze vervolgens de gesmolten kaas van af en aten dit op met brood.

Aan het eind van de 20ste eeuw begonnen kaasmakers met het produceren van speciale raclettekaas. In 2004 kreeg de kaas een beschermde naam en mag hij alleen nog in het kanton Valais worden gemaakt. Deze lekkere smeltkaas is licht pittig en kruidig en dus ideaal om te gebruiken voor als u gaat racletten.

Tête de Moine: voor de mooiste kaaskrullen

tete de moine voor kaaskruller

Het is u vast al opgevallen dat de Zwitsers dol zijn op het smelten en schrapen van kaas. Ook met de Tête de Moine, Frans voor ‘monnikshoofd’, doen ze iets bijzonders. Deze abdijkaas is namelijk perfect om op een kaaskruller te plaatsen. Met dit apparaat schaaft u eenvoudig mooie roosjes of flinterdunne kaaskrullen waarmee u uw gerecht kunt garneren. Tijdens het krullen komt er zuurstof vrij, waardoor de kaas extra goed en vol smaakt. Daarbij zien de roosjes of krullen er ook nog eens mooi uit.