Wat voor kaas is Port Salut?

Categorie: Algemeen

Wat voor kaas is Port Salut?

Maar wat voor kaas is Port Salut nu precies? Wij gaan je er alles over vertellen!

Het is een zachte en delikate kaas die gemaakt wordt in de provincie van Bretagne. Dit ligt aan de westkust van Frankrijk. Het is een echte kust stad, omringd door water en er is veel visserij gaande. Qua cultuur heeft deze stad meer weg van het verenigde koninkrijk dan van Frankrijk.

Maar niet alleen de visserij is hier groot, ook de zuivelindustrie. Maar liefst 20% van al het vee in Frankrijk komt uit deze streek en 33% van alle boter wordt hier geproduceerd.

Waar smaakt port salut naar?

Het is een semi zachte kaas die gekenmerkt wordt door zijn oranje korst die hij heeft verkregen doordat deze een aantal keer is gewassen tijdens het rijpen. Het is een kaas met een sterke geur, maar laat u hier niet door tegenhouden, de smaak is namelijk minder sterk als de geur.

De smaak is vooral te omschrijven als zacht, romig en een tikkeltje zout. Hoe langer de kaas bewaard wordt, hoe sterker de smaak en de geur worden.

Je kunt hem het beste binnen 2 weken na openen van de verpakking opeten. De kaas moet gekoeld bewaard worden maar zoals wij bij alle kazen aanraden, haal hem een half uur voor het eten uit de koeling om op kamertemperatuur te komen. Zo komt de smaak optimaal tot zijn recht.

Wat is de geschiedenis achter deze kaas?

In 1873 kwamen enkele monniken van de Notre Dame tot een overeenkomst met een kaasmaker uit Parijs. De kaasmaker zoude kaas op grotere schaal gaan produceren voor de consumenten markt. Na een jaar werd er zoveel Port Salut aan de mensen van Parijs verkocht dat de monniken besloten de naam als merk te registreren zodat hij niet nagemaakt kon worden.

De kaas wordt geproduceerd in dikke schijven met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter en een hele kaas weegt ongeveer 2 kilo. Als de kaas vacuüm verpakt is blijft hij een lange tijd goed.

Heb je al honger en wil je direct Port Salut bestellen? Je vindt hem hier in onze webshop!