Wat kun je met semola?

Categorie: Algemeen

Wil jij de perfecte pizza bakken? Dan mag ook semola of semolina niet ontbreken. In het Nederlands heet deze meelsoort griesmeel. Daar heb je vast wel eens van gehoord, maar je verwacht vast niet dat dit meel wonderen kan door voor jouw pizza. Hoe gebruik je dit product precies? Je leest het hier!

Wat is semola?

De meeste fanatieke thuisbakkers zijn inmiddels wel bekend met de verschillende soorten pizzabloem die er op de markt zijn. Voor een goede pizza gebruik je tipo 00, bijvoorbeeld de bekende rode of blauwe variant van Caputo. Semola, of semolina in het Engels, is echter nog veel minder bekend. Wat is het precies? Wij Nederlanders noemen het griesmeel. Het is meel gemaakt van harde durum tarwe en heeft een lichtgele kleur.

Waarvoor gebruik je semolina?

Pizza- en broodbakkers gebruiken semolina graag om hun werkblad mee te bestrooien en zo te voorkomen dat het deeg gaat plakken. Nog leuker is het echter om een beetje aan het deeg toe te voegen. Zo worden de bodem en korst lekker knapperig. De verhouding: 10% tot 15% semola en 85% tot 90% bloem.

Ook als je geen brood- of pizzabakker bent kun je dit product gebruiken. Zo vormt het de basis van couscous en kun je heerlijke griesmeelpudding van maken. Vergeet niet dat we het immers gewoon over griesmeel hebben! Daarnaast kopen de Italianen dit product in de supermarkt om verse pasta van te maken. Door de hoge elasticiteit is semola daar heel geschikt voor.

Semola van Caputo

In onze webshop vind je semola van ons favoriete merk op het gebied van meel en bloem: Caputo uit Napels. Voluit heet dit product ‘Semola di grano duro – Rimacinata’. ‘Rimacinata’ betekent opnieuw gemalen, dus je begrijpt dat dit meel ontzettend fijn is. Toch kunnen die kleine korreltjes een groot verschil maken en geven ze jouw pizza of brood een heerlijke knapperige bite. Het uitproberen waard!