Wat is Tête de Moine?

Categorie: Algemeen

Tête de Moine is een Zwitserse abdijkaas die wordt gemaakt van rauwe koemelk, wat betekent dat de melk niet verhit is voordat er kaas van gemaakt wordt. De kaas heeft een AOP-keurmerk. Dit betekent dat hij alleen gemaakt mag worden in een bepaalde regio, volgens authentiek recept door gecertificeerde kaasmakers. Deze kaasmakers bevinden zich in de Jura regio, vlakbij het Zwitserse stadje Bern. De kaas wordt soms nog “Fromage de Bellelay” genoemd, naar de abdij waar hij werd uitgevonden.

In de herfst zie je in de betere kaaswinkels weer bergkaas verschijnen. Naast Tête de Moine vind je ook zijn broertjes en zusjes in de schappen zoals Emmentaler, Gruyere en Comté. Het zijn van die klassieke kazen die lekker zijn als het weer kouder wordt. Vooral gesmolten zijn deze kazen een ware verwenning!

De geschiedenis

Tête de Moine is één van de oudste kazen van Zwitserland. Hij werd in de 12de eeuw uitgevonden in de abdij van Bellelay in het Jura gebergte. Zoals veel andere abdijkazen was hij alleen bedoeld als voedsel voor de monniken die in de abdij leefden. Maar deze kaas was zo lekker dat hij in de jaren daarop werd ontdekt door de lokale bevolking. Vandaag de dag worden honderdduizenden kilo’s per jaar geproduceerd.

Tête de Moine in detail

De kaas weegt in zijn geheel maar 820 gram en hij heeft altijd de vorm van een cilinder. De kaas wordt ongeveer 3 tot 4 maanden gerijpt. De naam betekent letterlijk “Hoofd van een monnik” in het Zwitsers. Dit komt niet alleen doordat de kaas door monniken gemaakt wordt, maar omdat hij wel wat lijkt op een monnikenhoofd. De monniken schoren de bovenkant van hun hoofd namelijk altijd kaal.

Hoe smaakt Tête de Moine kaas?

Deze kaas ruikt scherp en sterk, maar laat je hierdoor niet van je stuk brengen. Zodra je een hap neemt proef je juist notige en fruitige smaken. Een heerlijke combinatie en een perfecte balans tussen zoet en zout.

Zelf Tête de Moine kaas proeven? Je bestelt deze kaas hier eenvoudig in onze webshop.

Hoe eet je Tête de Moine kaas?

Deze kaas is op z’n lekkerst als je ‘m horizontaal in roosjes schaaft. Hierdoor ontstaat een lichtgele kaasexplosie met een bruin korstje. Dit doe je met behulp van een handig stukje gereedschap dat een “Girolle” of “Girouette” wordt genoemd. Dit betekent allebei letterlijk “om te schaven”.

Dus hoe werkt het?

Je plaatst de kaas op een ijzeren pin die op het midden van het plankje zit. Daarna neem je de hendel die aan de Girolle vastzit en plaats je het mesje aan de bovenkant van je kaas. Je draait de hendel vervolgens in rondjes over de bovenkant van de kaas zodat er mooie geschaafde kaasroosjes ontstaan.

Ook proberen? We hebben een onwijs handige kaaskruller van Boska in ons assortiment waarmee je zelf eenvoudig kaasroosjes schaaft. Die zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook nog eens ontzettend lekker.