Wat is taleggio

Categorie: Algemeen

Wat is taleggio voor kaas? Stracche is een Italiaans woord dat ‘moe’ betekent. De kaas wordt zo genoemd omdat de koeien moe worden van het afdalen uit de Alpen. De melk van een vermoeide koe bevat meer vet en zuur, en dat proef je!

Bestel hier de authentieke Taleggio kaas in onze webshop!

Over deze kaas is veel onbekend. We hebben daarom in dit artikel veel informatie opgesomd die je helpen bij het beter begrijpen van deze prachtige Italiaanse kaas. Het enige wat je na het lezen van dit artikel nog te doen staat, is hem te proeven!

Inhoudsopgave

 1. Hoe groot is de kaas?
 2. Hoe ziet hij er uit?
 3. Waar smaakt de kaas naar?
 4. Waar komt de de kaas vandaan?
 5. Hoe wordt de kaas gerijpt?
 6. Bij welke wijnen smaakt hij goed?
 7. Welke alternatieven zijn er?
 8. Is deze kaas gepasteuriseerd?
 9. Kunnen vegetariërs deze kaas eten?
 10. Is hij lactosevrij?
 11. Is het een blauwschimmelkaas?
 12. Waar kan ik deze kaas kopen?

Hoe groot is deze kaas?

Een hele taleggio kaas weegt ongeveer 2,2 kilo en heeft een vierkante vorm van zo’n 20 centimeter. Je kunt uiteraard op veel plekken zo’n kaas ook in kleiner gewicht kopen.

Hoe ziet taleggio kaas er uit?

In tegenstelling tot veel andere kazen heeft een originele variant van deze kaas een rechthoekige vorm. Doordat de kaas wordt ingewassen met water heeft de korst daardoor schimmelvlekken. De kaas heeft lichtgrijze en zalmkleurige korst met een logo erop zoals je op de afbeelding kunt zien. Het logo bestaat uit vier cirkels met daarin 3 T’s en een productienummer.

Hoe smaakt Taleggio?

Door de rood bacterie heeft de kaas een lekkere pittige smaak. De korst schrikt sommige mensen af, maar echte schimmelkaas liefhebbers zien niks liever op hun borrelplankje dan een echte Italiaanse rode schimmelkaas. De kaas werkt ook goed als vulling voor pasta’s, risotto, frittata en over gesmolten polenta.

Hij smaakt licht zoet, is heerlijk zacht en proeft naar een combinatie van amandelen en witte truffels. De kaas wordt sterker naarmate hij ouder wordt.

Bestel hier eenvoudig en snel uw tallegio kaas.

Waar komt de Taleggio kaas vandaan?

Val Taleggio is een vallei in Lombardije, maar mag ook in andere provincies uit Lombardije worden geproduceerd. Toch is het niet zo dat de kaas overal gemaakt of vandaan kan komen. Alleen de provincies Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milaan, Pavia en ook Piemonte en Veneto zijn de regio’s waar de Taleggio kaas geproduceerd en gerijpt mag worden. Dat komt omdat de Taleggio DOP sinds 1988 een DOP-keurmerk heeft.

Hoe wordt de kaas gerijpt?

De dolce aroma werd vroeger in de vochtige berg grotten van Val Taleggio gerijpt, maar ligt tegenwoordig 35 dagen lang op een houten plank. Nog maar 30% van de gehele kaas rijping vindt plaats in de grotten.

De kazen werden in de berggrotten gerijpt door de natuurlijke luchtcirculatie die daar aanwezig is die perfect is voor de schimmels en gisten die nodig zijn om de kaas te rijpen.

Bij welke wijnen smaakt deze kaas goed?

Als je op zoekt bent naar een ideale wijncombinatie voor deze kaas, dan kun je het beste kiezen voor een smakelijke Ribolla Gialla, Friulano of andere witte wijn zoals bijvoorbeeld een Chardonnay.

Is de korst altijd hetzelfde?

Nee, bij jonge kazen is de gewassen korst erg dun. De korst wordt dikker bij een naarmate de kaas rijpt. Hoe ouder en dus rijper de kaas is, hoe groter de donkere groeven uit de kaas worden. Er zit nooit een scheur in de korst.

De korst heeft een lichte zand kleurige textuur.

Welke alternatieven zijn er voor de Taleggio?

Als je geen liefhebber bent van de pittige rood bacterie smaak dan kun je het beste gaan voor een stuk brie, smakelijke camembert of port salut.

Is Taleggio kaas gepasteuriseerd?

De kaas wordt door de populariteit zowel gemaakt met gepasteuriseerde en rauwe melk. Je zult dus per taleggio kaas moeten kijken of deze geschikt is voor zwangere vrouwen. De variant in het assortiment van onze webwinkel is gemaakt met gepasteuriseerde melk. Onze Taleggio kaas is dus wel geschikt voor zwangere vrouwen.

Is Taleggio kaas vegetarisch?

Hij bevat in de meeste gevallen dierlijk stremsel, waardoor de kaas niet vegetarisch is. Indien je op zoek bent naar meer informatie over vegetarische kazen kun je het beste ons artikel lezen over vegetarisch kaas.

Is Taleggio kaas lactosevrij?

Taleggio is geen lactosevrije kaas, maar wel een semi-zachte kaas. Probeer dus eerst uit of je lactosevrije kaas kunt eten voordat je een Taleggio kaas probeert. Je kunt in onze shop een aantal buitenlandse kazen vinden die wel lactosevrij zijn zoals Pecorino, Parmezaanse kaas en Machego. Als je deze kazen zonder problemen kunt eten kun je een Taleggio proberen te eten. Hoe dan ook zit er wel lactose in een Taleggio, dus probeer het alleen indien je geen klachten krijgt bij de bovenstaande kazen.

Is Taleggio een blauwe kaas?

De Taleggio is geen blauwe kaas, maar heeft wel blauwe schimmelvlekken op de korst. De binnenkant van de kaas is heerlijk zacht en geel.

Waar kun je Taleggio kaas kopen?

Echte kaasspeciaalzaken hebben een Taleggio zeker in huis. Dit komt doordat dit een echte klassieker en must-have is voor kaasliefhebbers. Indien je geen zin hebt om te wachten, kun je natuurlijk ook heel simpel je Taleggio gekoeld thuis laten bezorgen en hem bestellen in onze webshop.