Wat is scamorza?

Categorie: Algemeen

Wat is scamorza kaas?

Dus wat is nu scamorza kaas nu eigenlijk? We hebben het tipje van de sluier al opgelicht, maar we gaan het exact uitleggen. Het is belangrijk dat de scamorza wordt gemaakt van verse koemelk, dit is de basis van de kaas. Hierna wordt de melk verhit (gepasteuriseerd) en wordt er stremsel bij gedaan. Stremsel is een gezonde bacterie die de vaste stof van het water splitst. De vaste stof die overblijft wordt wrongel genoemd.

De wrongel is de kaas en deze wordt vervolgens in het warme water gelegd. Met de pasta filata methode wordt deze kaas gevormd tot een balletje. Deze balletjes worden vervolgens een paar uur in zout water gelegd om te rijpen, vervolgens wordt hij een paar dagen aan een touwtje opgehangen. Doordat het touwtje strak om de kaas heen zit komt er nog een klein bolletje bovenop de kaas te zitten. De kaas kan veel verschillende gewichten hebben en wordt traditioneel gegeten in de regio’s Campania, Abruzzo, Molise en Puglia.

Scamorza wordt vaak als voorgerecht geserveerd maar ook in Italiaanse bijgerechten. U kunt een bijzonder gerecht maken door de kaas te laten smelten in een pan en er vervolgens verse prosciutto cotto doorheen te roeren.

De historie van deze kaas

Scamorza komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië maar tegenwoordig wordt hij ook in andere regio’s zoals Abruzzo of Molise gemaakt. De naam scamorza komt van het werkwoord “scamozzare”, wat Italiaans is voor “een ​​deel weglaten”.

Dit verwijst weer naar de handeling van de kaasmaker die het bovenste deel van de wrongel breekt en hem in een bolletje kneed.

Scamorza is de oudste kaas uit de geschiedenis van de Campania regio, dit weet men omdat in historische literatuur van de jaren 1600 afbeeldingen van deze kaas gevonden zijn. Volgens de traditie werd deze kaas per ongeluk uitgevonden tijdens de productie van Provolone die per ongeluk te zuur werd.