Wat is salsiccia?

Categorie: Algemeen

Als je liefhebber bent van de Italiaanse keuken dan ben je het woord ‘salsiccia’ vast weleens tegengekomen op een menukaart of in een slagerij. Waarschijnlijk weet je dan ook dat het een soort worstje is, maar daar blijft het misschien wel bij. Want over welk soort worstje gaat het dan precies? In deze blog vertellen we je er meer over.

Salsiccia: een kruidig worstje van varkensvlees

‘Salsiccia’ betekent letterlijk ‘worstje’ in het Italiaans, maar dat is natuurlijk nogal een breed begrip. En dat is de salsiccia eigenlijk ook, want je komt deze worst in allerlei varianten tegen. Wat wel kenmerkend is aan deze specialiteit, is dat ie in principe altijd van grof varkensvlees is gemaakt en lekker is gekruid. Bij de Italiaanse variant wordt dat meestal gedaan met venkel en eventueel anijs, maar elke slager heeft z’n eigen recept en bereidingswijze. Op SardiniĆ« is het bijvoorbeeld gebruikelijk om deze worst te braden in heet as van open vuur.

Als snack of door de pasta

En hoe eet je salsiccia dan? In principe heeft een goed gekruid worstje niet veel nodig en kun je lekker genieten van een paar plakjes als tussendoortje. Je vindt salsiccia ook terug tijdens de aperitivo, bijvoorbeeld op crostini. Daarnaast kun je deze worst in verschillende warme maaltijden verwerken, waarvan pasta alla salsiccia ongetwijfeld de bekendste is. Kun je de traditionele variant met venkel bij jouw slager niet vinden? Een traditionele varkensbraadworst (wel even ontvellen) met een theelepel venkelzaad volstaat ook.

Salsiccia bij Hollands Kaashuis

Ook bij Hollands Kaashuis vind je steeds meer soorten Italiaanse worstjes (en hammen en andere lekkere vleeswaren…). Wat dacht je van salami piccante, salami Napoli of salami spianata? Stuk voor stuk bijzonder lekker gekruide worstjes, elk op z’n eigen manier, van pittig tot juist wat milder. Wat is jouw favoriete Italiaanse worstje?