Wat is rookkaas?

Categorie: Algemeen

Wat is rookkaas?

Rookkaas is gesmolten kaas die is gerookt. De korst wordt van de kaas gehaald, waarna de kaas wordt gemalen, gesmolten en in een vorm gaat. Het roken gebeurt op natuurlijke wijze op eiken- of beukenhout, waardoor de kaas een lichte rooksmaak en een kenmerkende bruine kleur krijgt. Dit typisch Hollandse product is meestal te koop in worstvorm of in plakken. De kaas kan zowel koud (op een temperatuur tot 30 graden) als warm (tussen de 30 en 90 graden) worden gerookt. Koud roken is beter voor de houdbaarheid van de kaas en geeft de rooksmaak bovendien een extra dimensie. Bij warm roken bestaat de kans dat de kaas smelt.

Jonge of oude rookkaas?

Vaak bestaat rookkaas uit één soort kaas of een mix van verschillende kazen met een soortgelijke smaak. In principe kan elke kaas worden gerookt, al is het effect niet bij elke soort even groot. Kaas met een zachte, neutrale smaak is het meest geschikt, omdat het rookeffect hier het best te proeven is. Bij kazen die van zichzelf al een uitgesproken smaak hebben blijft de rooksmaak meer op de achtergrond. In principe is jonge kaas daarom beter geschikt om te roken dan oude kaas. Toch zijn er ook hele lekkere rookkazen die van zichzelf niet neutraal zijn. Onze rookkaas met tuinkruiden bewijst dat!

Echt gerookt

U zou denken dat rookkaas altijd echt gerookt is, maar dat is niet altijd het geval. Sommige rookkazen, bijvoorbeeld uit de supermarkt, zijn op smaak gebracht met een rookaroma. De kaas is daardoor misschien wat goedkoper, maar de smaak is ook minder. U kunt ervan uitgaan dat de rookkaas uit een kaaswinkel altijd écht gerookt is. Ook bij Hollands Kaashuis verkopen we enkel rookkazen die daadwerkelijk zijn gerookt.

Hoe eet ik deze kaas?

Rookkaas is goed te gebruiken in warme gerechten, zoals in pasta. Toch is deze kaas ook koud lekker. Serveer bijvoorbeeld op een kaasplankje, eet een plak op brood of neem zomaar een stukje tussendoor. Ook heel lekker en simpel zelf te maken: crackers van rookkaas. Dit doet u als volgt:

 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Snijd plakjes van de kaas af en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

3. Bak de kaascrackers in circa 25 minuten krokant.

Ideaal als lunch of tussendoortje! De crackers zijn lekker om zo te eten, maar u kunt ze ook beleggen. U maakt dit simpele recept bijvoorbeeld met onze Westzaner rookkaas of een mini rookkaas. Eenvoudig te bestellen bij Hollands Kaashuis!