Wat is Ricotta?

Categorie: Algemeen

Wat is Ricotta?

Eigenlijk zouden we het fantastische luchtige kaas wolk moeten noemen. Maar de Italianen hebben besloten om het de naam Ricotta te geven. Deze verse kaas heeft een laag zout en vetgehalte en wordt in veel recepten gebruikt. Ben je ook een groot fan van deze lekkernij? Wij gaan je er alles over vertellen!

Wil je liever direct verse Italiaanse ricotta bestellen? Klik dan hier.

Laten we bij het begin beginnen.

Waar smaakt Ricotta naar?

Dit fantastische zuivelproduct is licht, sponsachtig, romig en vers. De zachte kaas smaakt een beetje zout en is heel zacht.

Waar wordt Ricotta van gemaakt?

Technisch gezien kan het van zowel schapen, geiten of koeienmelk gemaakt worden. Maar net zoals bij veel andere kazen is vooral de versie die gemaakt is van koeienmelk in de schappen te vinden. Dit komt omdat er heel veel ricotta gemaakt moet worden om aan de dagelijkse vraag te voldoen, en we omdat koeien de meeste melk produceren. Maar de varianten die van andere melksoorten zijn gemaakt hebben een hele interessante smaak en zijn ook zeker het proberen waard.

Hoe wordt Ricotta gemaakt?

De ricotta van het Hollands kaashuis

De ricotta van het Hollands kaashuis

Ricotta is een oer oud Italiaans product dat is voortgekomen uit efficiënte en zuinigheid. Dat zit als volgt. Als een kaasmaker kaas maakt dan wordt er stremsel bij de verse melk gedaan. Dit is een bacterie die zorgt dat het vocht zich splitst van de vaste substantie in de melk. De vaste substantie wordt wrongel genoemd. Het vocht dat overblijft noemt men de wei.

Wei is een wordt meestal weggegooid, en dat is eigenlijk heel erg zonde. Italiaanse kaasmakers kwamen er vrij snel achter dat je van de wei nog een fantastisch lekker product kunt maken, namelijk ricotta!

De wei bevat een stof genaamd Albumine. Als je de wei opnieuw verhit klontert deze stof samen en vormt een nieuwe wrongel. Deze wrongel laat men vervolgens uitlekken, en het eindresultaat is ricotta. Ricotta betekend dan ook letterlijk “opnieuw gekookt”.

Tegenwoordig wordt deze methode voor de grote productie fabrieksproductie niet meer toegepast en wordt deze heerlijke Italiaanse zachte kaas gemaakt van verse melk.

Heb je honger gekregen van al dat geklets over Ricotta? Hier vind je onze verse Italiaanse Ricotta die je gemakkelijk en snel kunt bestellen om thuis te laten bezorgen.

Zit er lactose in Ricotta?

Melk bevat van nature lactose. Als je kaas rijpt verdwijnt de lactose. Omdat Ricotta een verse kaas is heeft het niet gerijpt en bevat het nog steeds een flinke hoeveelheid lactose. Klik hier als je wilt weten welke kaas je wel kunt eten met een lactose intolerantie?

Kan ik Ricotta eten als ik zwanger ben?

De meeste ricotta die je in de supermarkt koopt is gemaakt van gepasteuriseerde melk en is daarom toegestaan om te eten tijdens de zwangerschap.

Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie. Dit risico is 10 keer hoger als je zwanger bent. Het is daarom van belang dat de kaas bij de bereiding verhit is, en dus liever niet gemaakt is van rauwe melk.

Kijk daarom dus altijd goed op de verpakking om te kijken of de Ricotta gemaakt is van gepasteuriseerde melk!