Wat is Reblochon kaas?

Categorie: Algemeen

Wat is Reblochon kaas?

We weten dat hij uit Frankrijk of Zwitserland komt, maar wat is Reblochon nu eigenlijk voor kaas? Het klinkt heel vreemd, maar deze kaas is ontstaan door een slimme truc om de belasting te ontwijken.

In de 14e eeuw werden de boeren in de bergen bij de Alpen belast door de landeigenaren aan de hand van de hoeveelheid melk die ze produceerden. De kaasmakers hadden hier een slim trucje voor bedacht. Bij het melken van de koeien werd bewust niet de volledige inhoud gemolken. Zodra de landeigenaren vertrokken waren werd de rest van de melk gemolken. Vandaar de de naam “nogmaals gemolken”. Deze melk is veel rijker, voller en bevat een hoger vetpercentage. Hierdoor is de Reblochon kaas zo ontzettend romig.

Monniken kaas (Wat is Reblochon kaas?)

In de 16e eeuw werd de kaas bekend als “de kaas van de toewijding”. Monniken uit de Thônes vallei zegenden de stukken grond van de kaasmakers in ruil voor kaas.

Rauwe melk

Kaas kan gemaakt worden van rauwe of gepasteuriseerde melk. Het verschil is dat gepasteuriseerde melk verhit is voor de kaas gemaakt wordt. Door het verwarmen van de melk worden de bacteriën gedood. Bacteriën zorgen voor de smaak van de kaas en gepasteuriseerde kaas heeft vanzelfsprekend een minder sterke smaak.

Reblochon wordt gemaakt van rauwe melk. Hierdoor heeft de kaas een zeer uitgesproken en volle smaak. Kaas die onhygiënisch of niet gekoeld bewaard wordt heeft hierdoor kans de lysteria bacterie te bevatten. De kans is zeer klein maar zwangere vrouwen wordt vanwege dit risico afgeraden rauwe kazen te eten.

Een winterkaas

Reblochon wordt door zijn traditie vaak in de winter gegeten. De kaas heeft in 1958 zin AOP keurmerk gekregen, dit keurmerk waarborgt dat de kaas wordt gemaakt in een specifieke regio volgens authentiek recept. In dit geval in de Franse Alpen gemaakt van rauwe koemelk.

In deze regio zijn er momenteel ongeveer 150 kaasmakers die deze soort kaas maken. Zei voeren hun koeien gras in de zomer en hooi in de winter. Experts zeggen dat de winterkaas lekkerder is doordat de melk een andere smaak heeft als de koeien hooi eten, maar over smaak valt immers te twisten.

Wil je direct Reblochon in onze kaas webshop bestellen, klik dan hier.

Hoe eet je Reblochon?

Bewaar Reblochon altijd in de koelkast. Belangrijk is dat u de kaas een uur voordat u deze gaat eten uit de koelkast haalt. Hij smaakt namelijk beter op kamertemperatuur. Zoals gezegd is hij heerlijk voor in de winter, dit kan bijvoorbeeld in een aardappel gratin of gewoon op brood met een goed glas wijn. De kaas combineert ook heel goed noten en gedroogd fruit zoals vijgen, rozijnen en abrikozen.