Wat is Provolone?

Categorie: Algemeen

Maar wat is Provolone nu precies voor kaas? U vindt deze kaas in enorm veel recepten. Maar toch weet men vaak niet wat voor kaas het is, en waar ze het kunnen vinden. Hoe bereid je het? Waar smaakt het eigenlijk naar? Wij hebben de ultieme handleiding voor deze kaas gemaakt, alle vragen die je kun verzinnen zijn beantwoord. Het is tijd om te koken met deze Italiaanse topper!

Inhoudsopgave

 1. Wat is Provolone kaas?
 2. Hoe wordt Provolone gemaakt?
 3. Waar smaakt Provolone naar?
 4. Kan ik Provolone eten als ik zwanger ben?
 5. Is Provolone vegetarisch?
 6. Is Provolone lactosevrij?
 7. Wat is een alternatief voor Provolone?
 8. Waar kan ik Provolone kopen?
 9. Wat is het verschil tussen Provolone Dolce en Piccante?
 10. Hoe eet je Provolone?
 11. Kan Provolone op een pizza?
 12. Welke wijn past bij Provolone?
 13. Het verschil tussen Provolone Dolce en Pecorino?
 14. Wat is het verschil tussen Provolone en Mozzarella

Wat is Provolone kaas?

Provolone is een harde kaas gemaakt van koemelk. De structuur kun je vergelijken met die van

een belegen Goudse kaas.

De buitenkant van de kaas is een korst wax. Deze korst doet een beetje denken aan kaarsvet. Onder deze laag vindt u een heerlijke, helder witte frisse kaas. Oorspronkelijk komt de kaas uit de zuidelijke regio van Italië. Inmiddels wordt deze heerlijke kaas door heel Italië gemaakt. Van Noord tot Zuid.

Er bestaan veel verschillende variaties, soorten en maten. De variaties zijn in 2 smaken onder te verdelen. Dolce en Piccante, Italiaans voor zacht en pittig. De kaas is o.a. te koop als een bolletje, een peer vorm of als langwerpige staaf. Een echte Provolone wordt altijd gerijpt terwijl hij aan een touwtje hangt.

Het Hollands kaashuis heeft beide varianten in een lange staaf, zoals op de foto. U bestelt hem hier, gemakkelijk in onze webshop. Onze kaas komt vers uit Italië en is gegarandeerd goedkoper als in de supermarkt.

Hoe wordt Provolone gemaakt?

Om Provolone te maken zijn de volgende zaken vereist. Kunde, kennis en passie. Zodra de verse koemelk binnenkomt

wordt deze vermengd met eiwit en stremsel. Als het stremsel zijn werk doet vormt zich wrongel. Dit is een elastische witte massa die overblijft als het water zich van de melk afscheid. De wrongel wordt nu versneden en verder uitgelekt.

Vervolgens komt de ambacht van de kaasmaker er aan te pas. Met grote zwaaiende bewegingen wordt de kaas in lange slierten gevormd. Het doel hiervan is dat de luchtbellen uit de kaas verdwijnen. Vervolgens worden de juiste vormen gemaakt en wordt er een touwtje om de kaas gebonden. Dan worden de kazen aan het touwtje opgehangen om te rijpen.

Waar smaakt Provolone naar?

Het recept van deze heerlijke kaas is simpel, maar dit geld niet voor de smaak. Deze is het best te omschrijven als zacht, romig, noot achtig, mild maar toch vol van smaak. Dit komt mede omdat er geen onnodige toevoegingen in zitten. De piccante variant is minder zacht, harder van structuur en heeft iets meer karakter.

Benieuwd hoe onze Provolone smaakt? U bestelt hem gemakkelijk en in onze webshop.

Kan ik Provolone eten als ik zwanger ben?

Provolone piccante

Provolone piccante

Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie. Het risico van een infectie is 10 keer hoger als je zwanger bent. Het is daarom van belang dat de kaas bij de bereiding verhit is, en dus niet gemaakt is van rauwe melk.

Provolone wordt volgens het originele recept gemaakt van gepasteuriseerde melk en staat daarom op de lijst van kazen die gegeten mogen worden tijdens de zwangerschap. Let wel altijd goed op of dit ook het geval is bij de kaas die u wilt eten. Woorden die u zoekt op de verpakking zijn verhit en gepasteuriseerd. Op kaas waar dit niet mee gebeurd is hoort “Rauwe melk te staan.

Wilt u er dubbel zeker van zijn dat de kaas verhit is, dan kunt u de kaas bijvoorbeeld op een pizza doen. Het is een fantastische smeltkaas!

Is Provolone Vegetarisch?

Nee, Provolone is niet vegetarisch. Een vereiste van vegetarische kaas is dat deze gemaakt wordt met microbiologisch stremsel. De originele Provolone kaas wordt gemaakt met dierlijk stremsel. Bekijk de ingrediënten verklaring van de kaas die u gekocht heeft om dit na te checken.

Is Provolone kaas lactosevrij?

Provolone is geschikt voor de meeste mensen met lactose intolerantie. Dit komt omdat de kaas een aanzienlijke tijd gerijpt heeft, hierdoor wordt de lactose in de kaas omgezet in melkzuur. Dit betekent dat de kaas minder ongeveer 0.1 gram lactose per 100 gram bevat. Dit wordt door de meeste mensen met lactose intolerantie goed verdragen.

Wil je een kaas bestellen die extra lang gerijpt heeft, kies dan voor de piccante versie. Je vindt hem hier.

Wat is een alternatief voor Provolone?

Als een recept aangeeft om Provolone te gebruiken dan raden wij aan dit ook te doen, het is immers een uniek product. Mocht u het echt nergens kunnen vinden dan zijn er een aantal alternatieven. Het gaat er om de het alternatief een goede smeltkaas moet zijn die een dichte structuur heeft.

De 3 beste alternatieven voor Provolone:

1. Fontina kaas
2. Bel Paese
3. Mozzarella (deze kaas is wel zacht in plaats van half hard)

Wilt u gemakkelijk, goedkoop en snel Provolone kaas online kopen. Als u via deze link bestelt heeft u de kaas morgen al in huis.

Waar kan ik Provolone kopen?

Provolone bestelt u gemakkelijk en snel online in onze webshop via deze link. Er zijn 2 verschillende varianten, Dolce en Piccante.
250 gram koopt u voor maar €2,50, dat is veel goedkoper als bij de supermarkt of kaasboer.

Bij de 2 laatst genoemde is het vaak ook mogelijk Provolone te kopen. Zorg wel dat u bij de grotere supermarkten kijkt omdat deze kaas niet zo bekend is als bijvoorbeeld Parmezaan en Mozzarella.

Wat is het verschil tussen Provolone Dolce en Piccante?

Qua recept gaat het hier om precies dezelfde kaas. Het verschil zit hem in de rijpingstijd. Dolce is ongeveer 3 maanden gerijpt en heeft hierdoor een frisse smaak. Piccante is 12 maanden gerijpt en smaakt hierdoor krachtiger, voller en pikant.

Hoe eet je Provolone?

Provolone kun je zowel koud als warm eten. Deze kaas pas prima in een salade of kan zo uit de hand gegeten worden.

Maar het is ook prima geschikt voor over een pizza of pasta. De smelt eigenschappen van deze kaas zijn fantastisch. Het unieke van deze kaas is dus dat hij zich aanpast aan het recept. Door zijn neutrale smaak is hij overal mee te combineren.

Bij “Taste of home” trakteren ze u op een fantastisch recept voor pizza met Provolone. U vindt het recept hier.

Kan Provolone op een pizza?

Provolone is bijzonder goed geschikt voor over een pizza. De kaas kan zowel meegebakken worden als na het bakken over de pizza gedaan worden. Ook kan hij geraspt worden of gewoon in plakken. De kaas smelt enorm goed en de romige smaak maakt hem een verfrissende vervanger voor bijvoorbeeld mozzarella.

Welke wijn past bij Provolone?

Bij deze semi harde Italiaanse kaas past een neutrale witte wijn, een lichte rode wijn, zelfs een bubbelwijn past er goed bij.

Witte wijn:
Chardonnay
Sauvignon blanc

Rode wijn:
Pinot noir
Buaujolais

Bubbel wijn:
Cava
Prosecco
Sekt3

Het verschil tussen Provolone Dolce en Pecorino?

Provolone heeft een mildere smaak. Dit komt mede omdat hij gemaakt is van koemelk en Pecorino van schapenmelk. Verder is de structuur van Pecorino veel harder. Dit maakt Pecorino ook een stuk droger en zouter.

Wat is het verschil tussen Provolone en Mozzarella?

Het kan verwarrend zijn om deze twee heerlijke kazen uit elkaar te houden, toch is er wel degelijk een groot aantal verschillen. Sommige recepten geven aan dat één van de twee kazen gebruikt kunnen worden, naar eigen keuze. Alhoewel beide kazen bij het recept passen betekent dit niet dat uw gerecht hetzelfde zal smaken.

Provolone is harder van structuur en heeft een complexere smaak. Mozzarella is veel zachter en vochtiger en heeft een hele romige neutrale smaak. Dit komt ook door de verschillende rijpingstijden. Mozzarella is niet gerijpt, zijn tegenhanger is 3 maanden gerijpt. In het geval van de Piccante variant zelfs 12 maanden.

Alhoewel beide kazen goed smelten is mozzarella de gemakkelijkste kaas om te smelten. Mozzarella kaas is een kaas die vaker gebruikt wordt in recepten. Provolone wordt ook veel op zichzelf gegeten of een op een sandwich gegeten. Toch kunnen beide kazen prima voor deze doeleinden gebruikt worden.

Tot slot wordt de smaak van Provolone steeds beter naarmate hij rijpt. Mozzarella daarentegen wordt het beste vers gegeten en heeft een beperkte houdbaarheid.