Wat is prosciutto cotto?

Categorie: Algemeen

Prosciutto cotto komt uit de Emilia Romagna en Lombardije regio in Italië. Er komen zoveel verschillende soorten ham uit Italië dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom ga we ja als eerst uitleggen wat het verschil is tussen alle soorten.

Het verschil tussen prosciutto Cotto, prosciutto crudo en achterham.

Het is belangrijk om de verschillen te kennen van deze verschillende producten als je er alles over wilt leren. Hoe beter je op de hoogte bent hoe beter de gerechten zullen zijn die je ermee kookt.

De basis is prosciutto, dit is de algemene Italiaanse benaming voor ham. Crudo betekend rauw en Cotto betekend gekookt.

Prosciutto crudo is een gerijpte ham. Hij is niet gekookt maar zorgvuldig gerijpt in een donkere koele ruimte. Het komt van het dijbeen van een varken en de huid is er af. Prosciutto cotto komt ook van een varken maar de huid en het vet blijven aan het vlees zitten. Hierna wordt het in de juiste vorm gerold en gestoomd.

Prosciutto cotto is erg anders als gewone Nederlandse achterham. Dit komt omdat de ham geïnjecteerd wordt met een natuurlijk bouillon. Hier kunnen allerlei verschillende kruiden in zitten. Mede door deze bouillon hoeft er geen suiker toegevoegd te worden. Dit gebeurt bij de Nederlandse hammen wel vaak.

Hoe onderscheid je goede kwaliteit van slechte?

Een top kwaliteit porsciutto cotto heft de volgende kenmerken:

  • Het is een ronde bol met het vet er nog omheen.
  • Licht roze en fel gekleurd
  • Zonder bot en erg compact

Als je deze drie kenmerken ziet dan weet je zeker dat je een top kwaliteit product in handen hebt.

Wil je een mooi stuk ham bestellen, kijk dan in onze shop.

Hoe eet je prosciutto cotto?

Veelal wordt deze ham gegeten in koude gerechten, zoals hij is. Wees niet te zuinig, snijd lekkere dikke plakken en beleg er een mooie sandwich mee. Je kunt hem ook verwarmen in de oven. Leg de ham dan op een selectie van groenten zodat de sappen zich goed vermengen. Als je het helemaal af wilt maken dan smelt je er wat verse pecorino Toscano overheen. Prosciutto cotto