Wat is pesto kaas?

Categorie: Algemeen
  1. Wat is pesto kaas?
  2. Waar komt de kaas vandaan?
  3. Wat is een kruidenkaas?
  4. Hoe smaakt pesto kaas?
  5. Wat kun je maken met de kaas?
  6. Hoe maak je zelf pesto?
  7. Welke varianten zijn er?
  8. Waar kan ik het kopen?

Wat is pesto kaas?

Een halve groene pesto kaas

Pesto kaas kan eigenlijk een aantal verschillende dingen zijn. Het enige wat het eigenlijk betekend is dat het product wat u koopt kaas en pesto bevat. Welke soort kaas, dat verschilt per winkel en/of kaasmaker. Meestal is de basis een standaard Nederlandse Goudse kaas. Maar ook boerenkaas is geschikt als basis voor deze kaas.

De pesto kan huisgemaakt zijn of bij een grote producent vandaan komen. De basis ingrediënten voor pesto zijn immers overal voor handen. De pesto wordt toegevoegd aan het beginproces van het kaasmaken. Zodra de wrongel getrokken is wordt hij er doorheen gemengd. Dat is erg belangrijk want de kruiden moeten in de kaas zitten voordat deze begint met rijpen. Op deze manier trekt de smaak door de volledige kaas heen.

Waar komt de kaas vandaan?

Dit is eigenlijk een vraag waar niemand met zekerheid een antwoord op kan geven. Wereldwijd wordt pesto door veel verschillende kazen gemengd.

Waar we wel zeker van zijn is dat pesto uit Italië komt. Deze heerlijke kruiden melange is immers nog steeds in veel Italiaanse gerechten te vinden.

De kans is dan ook groot dat de Italianen de eerste waren die op het idee kwamen om pesto door hun kaas te mengen. De Nederlanders staan er ook om bekend dat ze typisch Nederlandse producten door hun kazen mengen. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld komijn en mosterd. Toen pesto in Nederland werd geïntroduceerd werd er al snel geëxperimenteerd. Deze kaas combinatie is vervolgens razend populair geworden.

Wat is een kruidenkaas

Een kruidenkaas is een vermenging van een typisch Nederlandse kaas met een (voor kaas) vreemd product. Dit kan van alles zijn. Bekende voorbeelden zijn komijnekaas, sambal kaas, mosterdkaas en tuinkruiden kaas. Dit maakt van pesto kaas ook een kruidenkaas.

Hoe smaakt pesto kaas

De basis is een Nederlandse Goudse of boerenkaas, de smaak hiervan is romig en zacht. Door pesto toe te voegen krijgt de kaas een zoute, intense, volle en kruidige smaak.

Wat kun je maken met deze kaas

Rode pesto kaas gaat heel goed samen met een mooie salade. Zeker als u er ook nog iets van uw zelfgemaakte pesto bij doet. Zo kunt u bijvoorbeeld wat verse pasta koken en een pasta salade maken. Ook is de pesto heerlijk bij gegrilde vis of op een geroosterd ciabatta broodje. U kunt de pesto die u zelf vers gemaakt heeft rustig een tijdje bewaren. Als u de pesto goed afdekt en in de koelkast bewaard dan gaat het minstens een paar weken mee.

Hoe maak je zelf rode pesto?

Wat heeft u nodig:
50 gram zongedroogde tomaten (het liefst op oliebasis)
Een vers teentje knoflook
2 eetlepels pijnboom pitten
50 ml extra virgine olijfolie
2 eetlepels verse gehakte basilicum
Zeezout

Hoe gaat u te werk:

Neem een koekenpan met dikke bodem Rooster de pijnboompitten tot ze een lekker kleurtje hebben. Maar pas op dat ze niet zwart worden. Voeg hier de zongedroogde tomaten aan toe, de knoflook en de vers geroosterde pijnboompitjes. Dit mag samen in een blender en blijft u net zo lang pureren tot het een mooie substantie is. Nu mag de olijfolie erbij en de basilicum. Meng het geheel goed door. Het is nu belangrijk dat u eventjes proeft en zo nodig het geheel op smaak brengt met zeezout. Blijf olie toevoegen net zolang tot het de juiste dikte bereikt heeft.

Welke varianten zijn er

De bekendste variant is groene pesto kaas. Naast groene bestaat er ook rode pesto kaas. Een voorbeeld van de rode variant vindt je hier.

Waar kun je pesto kaas kopen?

Deze kaas is er van heel erg veel verschillende kaasmakers. Allemaal met hun eigen unieke smaak en recept. Het is belangrijk dat u in de gaten houd of de kaas wel echt is. Dit kunt u zien door te kijken of er geen aardappelzetmeel in zit. Dit wordt vaak gebruikt om de kaas aan te lengen, dat is goedkoper. Maar de smaak wordt hierdoor ook een stuk slechter. Wilt u er zeker van zijn dat u een authentieke pesto kaas koopt, dan kunt u hem gemakkelijk online bestellen, dan is hij morgen bij u bezorgd