Wat is pancetta?

Categorie: Algemeen

Wat is pancetta?

Pancetta is een gekruid en gepekeld stuk vlees dat afkomstig is van een Italiaans varken. In de Italiaanse keuken kom je dit ingredient vaak tegen, onder andere in soepen, pasta, pizza of gewoon simpelweg op een sandwich.

De bekendste vorm die je tegenkomt zijn dungesneden rauwe plakjes. Maar het is ook verkrijgbaar in hele stukken, of gesneden blokjes.

In onze webshop vindt u zowel hele stukken (klik hier) of dungesneden plakjes (klik hier).

Waar smaakt pancetta naar?

Pancetta heeft een hele kenmerkende smaak die typisch is voor varkensvlees. Het lijkt qua smaak enigszins op bacon, maar dan zonder de rook smaak. Omdat het product natuurlijk gerijpt is, is de smaak veel verfijnder als fabriek gemaakte bacon. Het vlees heeft een hoog vetpercentage en daarom is het vol van smaak.

Omdat product op een natuurlijke manier bereid is proef je een groot verschil met normale bacon. Het is niet voor niets dat de Italianen zo gek zijn op deze variant.

Het is belangrijk om het vlees in hele dunne plakjes te snijden. Zo komt de smaak het beste tot zijn recht. Gebruik hiervoor een scherp mes, of een snijmachine. Als u deze niet heeft is het misschien makkelijker om voorgesneden pakjes in huis te halen.

Wij hebben bijvoorbeeld een 500 gram verpakking, die we gekoeld bij u thuis komen bezorgen! U vindt deze hier.

Wat is het verschil met bacon en prosciutto?

De overeenkomst tussen al deze stukken vlees is dat het allemaal gerijpte vleeswaren zijn die van een varken afkomstig zijn. Maar hoe ze smaken, en hoe je ze gebruikt, dat verschilt enorm!

  • Pancetta komt van de buik van een varken, of van de onderkant. Het is niet gerookt en gekruid met zout, kruiden en zo nodig andere ingrediĆ«nten. (het recept verschilt er slager). Het heeft een licht roze kleur en een boterzachte structuur. Het kan rauw of gebakken gegeten worden. Het vlees heeft ongeveer 3 weken gerijpt.
  • Bacon komt ook van de buik van het varken. Echte bacon is wel gerookt en dat proef je direct terug. De kleur is donkerder en kan zowel in dunne als dikke plakken gesneden worden. Bacon heeft maar enkele dagen gerijpt en moet daarom verhit worden voordat het gegeten wordt.
  • Prosciutto wordt gemaakt van de achterpoot van een varken. De kleur is licht roze en er zit altijd een vetrandje aan het vlees. Prosciutto rijpt ongeveer een jaar en wordt altijd rauw geserveerd. Hoe dunner de plakken zijn hoe beter!