Wat is komijnekaas?

Categorie: Algemeen

Wat is komijnekaas?

De komijnplant en de zaadjes

Om er achter te komen wat komijnekaas is moeten we natuurlijk eerst achterhalen wat komijn is.

Komijn is een kruid wat gemaakt wordt van een plant met de naam Cuminum cyminum. Deze plant is familie van de peterselie plant.

Komijn is één van de populairste kruiden ter wereld. Het wordt onder andere gebruikt in Latijns Amerika, het Midden Oosten, Noord Afrika en de Indische keuken. Het kruid kan vermalen worden in een poeder vorm of als geheel gegeten worden.

Het oogsten van de komijnzaden gebeurt met de hand. De zaadjes zijn erg klein en hebben een langwerpige vorm.
De kleur van de komijn in kaas is bruin, maar er bestaan allerlei verschillende kleuren. Zo kunt u ook zwarte, groene en witte komijn vinden.
Er zijn veel producten waarvan u misschien niet had gedacht dat ze komijn bevatten, zoals barbecue saus, bruine bonen in tomatensaus, soepen, sauzen , curry’s en marinades.

Wilt u de voordeligste komijnekaas van Nederland bestellen? Check dan hier onze webshop.

Waar komt komijn vandaan?

Komijn is een eeuwenoud kruid. Het komt oorspronkelijk uit Egypte en het Midden Oosten. Er is zelf komijn gevonden bij opgravingen van 4000 jaar oude mummies in Syrië. Het kruid werd in deze landen niet alleen als smaaktoevoeging gebruikt, maar ook als preservatief voor mummies. Er zijn zelfs verhalen in de bijbel te vinden waarin komijn wordt genoemd.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de Romeinen, Grieken en Indiërs ook rond deze tijd al komijn gebruikten. Nadat Europeanen Mexico en Zuid Amerika koloniseerden werden de kruiden door de Spanjaarden en Portugezen naar deze werelddelen gebracht.

Kaas en komijn

Een Pan Pan kaas werd vroeger Leidse kaas genoemd

Toen de Nederlanders in de VOC tijd over de hele wereld voerden met hun (voor die tijd) moderne schepen werd er in veel landen ruilhandel gedreven. De schepen lagen vaak vol met kaas, Leiden was in deze tijd een enorm belangrijke handelsstad. Kaas was ideaal om mee te nemen op deze lange tochten omdat het compact en voedzaam was.

Producten zoals komijn kwamen ook in Nederland beschikbaar toen deze schepen terug kwamen van hun verre tochten. Het duurde dan ook niet lang tot een creatieveling komijn door verse Hollandse kaas heen mengde. Hieruit ontstond Leidse kaas, vernoemd naar de stad waar deze tochten begonnen. Een bekende kaas die hier later uit voor is gekomen is Pan Pan kaas. Deze kaas was voorheen een variant van Leidse kaas.

Komijn vindt u vandaag de dag terug in vele verschillende kazen. Zo wordt er bijvoorbeeld komijn door Goudse of boeren kaas gemengd, maar ook in het buitenland is het een geliefd kruid voor in de kaasmakerijen.

Ook Pan Pan kaas hebben wij in onze webshop!

Waar smaakt komijnekaas naar?

Het verschilt natuurlijk over welke soort komijnekaas er gesproken wordt. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat komijnekaas nootachtig en kruidig smaakt. Bovendien geeft de komijn de kaas ook een heerlijk frisse aroma. Dit hangt natuurlijk allemaal af van de soort kaas en hoe lang deze gerijpt heeft. Naarmate kaas rijpt geeft het komijnen kruid zijn smaak af aan de kaas. De kaas is dus veel intenser bij een oude komijnekaas als bij een jonge komijnekaas.

Hoe wordt komijnekaas gemaakt?

Een heerlijke oude komijnekaas van het Hollands kaashuis

Als de koeien gemolken zijn dan gaan de kaasmakers met de verse melk aan de slag. wanneer men boeren komijnekaas wilt maken dan wordt de melk niet verhit. Als men Goudse komijnekaas maakt dan wordt de melk gepasteuriseerd. Vervolgens gaat er een melkzuur bacterie door de kaas die zorgt dat de wrongel zich van het vocht afscheid. De wrongel wordt vervolgens vermengd met het heerlijk frisse komijn kruid. Het is belangrijk dat de wrongel goed doorgeroerd wordt zodat het kruid goed verdeeld door de kaas zit. Vervolgens gaan de kazen het kaashuis in om te rijpen. Afhankelijk van het type kaas blijft de kaas tussen de 4 weken tot wel 3 jaar in het kaashuis rijpen.

Wat is komijnekaas in het Engels

De Engelse naam voor komijnekaas is cumin cheese. Komijnekaas is een typisch Nederlands product, toch vindt u onder de naam Cumin cheese onze heerlijke kazen ook in de buitenlandse supermarkten.

Waar kun je komijnekaas kopen?

De lekkerste komijnekaas koopt u hier bij het Hollands kaashuis.

De grootste kaaswinkel van Nederland, dat is het Hollands kaashuis. Naast een enorm assortiment scherp geprijsde kwaliteitskazen in onze kaas webshop, zijn wij ook het kennis centrum voor kaas. Onze kaasmeesters hebben gezamenlijk wel meer als 100 jaar kaas ervaring. En daar vertellen ze u natuurlijk graag alles over! Dus bent u op zoek naar heerlijke jonge komijnekaas, oude komijnekaas of light komijnekaas? U vindt het allemaal bij het Hollands kaashuis.