Wat is de beste pizza oven voor thuis?

Categorie: Algemeen

Steeds meer fanatieke thuisbakkers gaan de uitdaging aan om in eigen tuin een pizza te bakken die niet onderdoet voor een echte Napolitaanse pizza. De juiste ingrediënten zijn daarvoor onmisbaar, maar een goede oven is misschien nog wel belangrijker. Met welke pizza oven voor thuis bakt u pizza’s om écht trots op te zijn?

Pizzadeeg dat gekneed wordt in een pizzabodem

Een goede pizza oven is een hete pizza oven

Wist u dat een echte Napolitaanse pizza in slechts zo’n 90 seconden klaar is? Dat komt door de hoge temperatuur van wel meer dan 400 graden die de houtovens bereiken. Hierdoor is de Napolitaanse pizza dunner en minder knapperig dan bijvoorbeeld de pizza uit Rome. Of dan de pizza uit de oven in uw keuken thuis, die veel langer moet bakken en daardoor steviger en knapperig wordt. Natuurlijk spelen ook de ingrediënten en het rijzen van het deeg een grote rol, maar een hoge temperatuur is dus essentieel om een dunne, luchtige pizzabodem met mooie luchtbellen te kunnen bakken.

Pizza oven op hout of gas?

Voor een echte Napolitaanse pizza heeft u dus een lekkere hete oven nodig. Er zijn tegenwoordig verschillende pizza ovens voor thuis op de markt die met gemak de eerder genoemde temperatuur van 400 graden bereiken. Maar welke forno moet u kiezen?

Bij Hollands Kaashuis hebben we twee soorten professionele pizza ovens voor buiten in ons assortiment: houtovens en pizza ovens op gas. Hoewel de echte Napolitaanse pizza in een houtoven gebakken wordt, zijn de ovens op gas een goed alternatief voor wie geen hout kan of wil gebruiken.

Al onze pizza ovens zijn van Edil Planet Forni uit Italië. In het hart van Sicilië maken zij al meer dan 60 jaar de beste houtgestookte ovens volgens Italiaans vakmanschap. In onze webshop vindt u de pizza houtovens Nonno Peppe en Nonno Lillo en de pizza ovens op gas Nonno Peppe en Surriento.

Bekijk hier de pizza’s van onze klanten. Gemaakt met ingrediënten en ovens van Hollands Kaashuis!

Nonno Peppe houtoven

Nonno Peppe is een professionele, maar praktische houtgestookte oven. Deze forno heeft een compact formaat en weegt maar 60 kilo, maar is geschikt voor het echte werk: in slechts 60 seconden bakt u een heerlijke Napolitaanse pizza in deze oven. Hij heeft een handgemaakte Siciliaanse pizzasteen van maar liefst 4 centimeter dik en kan een maximale temperatuur van 550 graden bereiken.

Nonno Lillo houtoven

Houtoven Nonno Lillo is nog net een slagje kleiner en lichter (de oven weegt slechts 35 kilo) dan Nonno Peppe en is ideaal voor wie weinig ruimte heeft of van plan is de pizza oven vaak te verplaatsen. De houtoven heeft een plaat van lavasteen van de Etna die lang warmte vasthoudt. Zonder veel hout te hoeven gebruiken bereikt de oven in een korte periode een hoge temperatuur die op kan lopen tot maar liefst 500 graden.

Nonno Peppe pizza oven op gas

Gasoven Nonno Peppe is ideaal voor wie geen hout kan gebruiken, maar niet wil inleveren op kwaliteit. De rook moet u er zelf bij verzinnen, maar de pizza’s zijn er zeker niet minder om. Een oven op gas heeft het voordeel dat het oppervlak nuttiger besteed kan worden, aangezien er geen hout is dat ruimte inneemt. U kunt daardoor twee pizza’s tegelijkertijd bakken in deze oven. Nonno Peppe heeft een plaat van lavasteen en kan dezelfde temperatuur bereiken als een houtoven: 500 graden.

Surriento pizza oven op gas

Ook forno Surriento is een heel geschikte pizza oven voor de professionele thuisbakker. Hiermee bakt u heerlijke Napolitaanse pizza’s zonder in de weer te hoeven met houtblokken. Deze oven weegt slechts 30 kilo en heeft een Siciliaanse pizzasteen. Op deze steen bakt u pizza’s op een temperatuur tot 550 graden, zonder dat u het risico loopt dat ze verbranden. Net als in een echte Napolitaanse pizzeria!

Dus… Wat is de beste pizza oven voor thuis?

Pizza bakken met uw eigen pizza ovenAls u gaat voor een pizza oven van Edil Planet Forni kunt u eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Hoewel een echte Napolitaanse pizza altijd wordt gemaakt in een houtoven, zijn de pizza ovens op gas tegenwoordig net zo goed. Beide typen ovens bereiken een temperatuur tot zo’n 500 graden en zijn uitgevoerd met een dikke pizzasteen waarop u in no-time fantastische pizza’s bakt. Voor typische brandplekken op de pizza is een houtoven aan te raden, terwijl een gasoven weer een aantal praktische voordelen heeft. Wat de beste pizza oven voor thuis is bepaalt u daarom het beste zelf, gewoon aan de hand van uw eigen voorkeuren en budget.