Wat is Burrata?

Categorie: Algemeen

Wat is Burrata?

Inhoudsopgave

 1. Wat is Burrata?
 2. Wat betekent Burrata?
 3. Waar komt Burrata vandaan?
 4. Hoe wordt Burrata gemaakt?
 5. Waar smaakt Burrata naar?
 6. Wat is het verschil tussen Burrata en Mozzarella?
 7. Kan ik Burrata eten als ik zwanger ben?
 8. Hoe lang is Burrata houdbaar?
 9. Is Burrata vegetarisch?
 10. Is Burrata lactosevrij?
 11. Wat is een alternatief voor Burrata?
 12. Waar kan ik Burrata kopen?
 13. Hoe serveer ik Burrata kaas?
 14. Welke wijn past bij Burrata?
 15. Hoeveel calorieën zitten er in Burrata?

Wat is Burrata?

Burrata

Een bol Burrata

Burrata is een bol mozzarella van top kwaliteit die gevuld is met stracciatella room. Als je de zachte bol door midden snijd dan stroomt de room uit de bol. Het is de droom van iedere kaasliefhebber!

Het is dan ook een zachte, verse kaas die oorspronkelijk uit Murgia komt, in het zuiden van Italië. Het wordt gemaakt van koemelk maar sommige varianten zijn van buffelmelk gemaakt. Het kan van zowel rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt zijn.

Het is de perfecte combinatie van mozzarella met verse room! Een echte delicatesse uit Italië die smelt op je tong.

PGI keurmerk

In 2016 heeft de kaas PGI keurmerk gekregen, oftewel Protected geographical indication.

Alle kaas die aan dit keurmerk wilt voldoen moet volgens strikte kwaliteitseisen gemaakt zijn volgens vastgestelde procedures. Verder moet het product in een specifieke regio gemaakt zijn, in dit geval de Apulia regio.

Wil je kaas met dit keurmerk? Bestel hem dan direct in de shop!

Wat betekent Burrata?

Burrata is Italiaans voor boterachtig. Geen verkeerde naam voor een kaas die delicaat van buiten en ontzettend zacht en romig van binnen is!

Waar komt Burrata vandaan?

Murgia, Puglia

Burrata vindt zijn oorsprong op de boerderij van de familie Bianchini in het stadje Andria. Dit is gelegen in het Murgia district, en dat ligt weer in de Puglia provincie in het zuiden van Italië.

De schatting is dat de kaas 100 jaar geleden is uitgevonden en daarmee is het nog een vrij jonge kaas. Rond 1950 werd deze lokale specialiteit ontdekt door andere regio’s en Italië. De kaas werd populair door het gehele land en daarna zelfs over de hele wereld!

Hoe wordt Burrata gemaakt?

Voor deze kaas zijn maar 3 ingrediënten nodig, melk, stremsel en zout.

Het begint allemaal het maken van de verse mozzarella kaas, dit wordt gemaakt door de stremsel aan de melk toe te voegen.

Wat is burrata en hoe wordt het gemaakt

Zo wordt burrata gemaakt

Hierdoor splitst de melk zich op in 2 delen, wei en wrongel. Wei is het vocht en wrongel is het vaste deel wat later de kaas wordt. De wrongel wordt door zout water gehaald en vervolgens in in de juiste vorm gekneed. De structuur van de kaas is op dit moment elastisch, in het Italiaans heet dit pasta filata.

Nu hebben we mozzarella, om er Burrata van te maken worden er nog een aantal extra handelingen uitgevoerd. Na het kneden van de mozzarella en als de kaas nog steeds warm is wordt deze gevuld met verse room en restjes van de mozzarella. Nu wordt de kaas dichtgevouwen. De kaas heeft nu de vorm van een bolletje dat aan 1 zijde is dichtgevouwen. Om de kaas zo vers mogelijk te houden wordt hij bewaard in zijn eigen vocht.

Wat is het verschil tussen Burrata en Mozzarella en stracciatella?

Mozzarella

Mozzarella is de basis voor alle 3 deze producten. Mozzarella kan van verschillende soorten melk gemaakt worden, maar het proces is altijd hetzelfde (zoals hierboven beschreven).

Nadat het vocht van de melk (wei) is gescheiden van het vaste gedeelte (wrongel), wordt de wrongel in bolletjes gekneed. Dit is de mozzarella.

Stracciatella

stracciatella wordt gemaakt van dezelfde melk en een deel van het restproduct wat overblijft bij het maken van mozzarella.

Deze kaas is zoals veel andere producten ontstaan uit de noodzaak om iets moois te maken van ingrediënten die anders weggegooid zouden worden.

Stracciatella is verse room. Room is het vet wat van verse melk afkomt en daarmee ook het duurste product in de zuivel industrie, Het is onder andere de basis voor verse boter. Deze room wordt gemengd met kleine stukjes verse mozzarella die over waren bij het maken van de verse mozzarella. Het resultaat is stracciatella.

Stracciatella is zowel vloeibaar als vast, het lijkt een beetje op een een hele dikke yoghurt. De smaak is fris en een een heel klein beetje zuur. Dit wordt gebruikt om de binnenkant van de mozzarella mee te vullen.

Burrata

Burrata is dus simpelweg een bol mozzarella gevuld met stracciatella.

Waar smaakt Burrata naar?

Burrata heeft de smaak van verse, frisse kaas. Het is zacht, ontzettend romig. De buitenkant is gemaakt van mozzarella, de binnenkant is gemaakt van verse stracciatella room.

Door zijn smaak eigenschappen is de kaas ontzettend goede te combineren met salades en verse pasta’s en pizza.

Kan ik Burrata eten als ik zwanger ben?

Burrata kan van zowel gepasteuriseerde als rauwe melk gemaakt zijn. Het is een verse kaas die niet gerijpt is.

Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie. Dit risico is 10 keer hoger als je zwanger bent. Het is daarom van belang dat de kaas bij de bereiding verhit is, en dus liever niet gemaakt is van rauwe melk.

Kijk dus goed op de verpakking van de kaas die u gekocht heeft gemaakt is van gepasteuriseerde melk.

Hoe lang is Burrata houdbaar?

Burrata is een enorm delicaat product. Het is daarom belangrijk om de kaas zo vers mogelijk te eten.Vanaf de productie is de kaas slechts enkele weken houdbaar. Dat betekent dat de kaas op dat moment nog getransporteerd moet worden naar andere landen. Kijk daarom altijd goed naar de houdbaarheidsdatum als u deze kaas koopt.

Grotere supermarkt ketens en Italiaanse delicatesse winkels moeten dus een grote doorloopsnelheid hebben om verse kaas te verkopen. Wij importeren zelf direct verse kaas uit Italië waardoor u een goede houdbaarheid datum heeft.

Een geopende verpakking moet binnen 5 dagen geconsumeerd worden mits koel bewaard. Een burrata die al op kamertemperatuur is geweest moet binnen 2 uur opgegeten worden

Is Burrata vegetarisch?

Dit ligt aan de specifieke kaas die u heeft. Kaas kan namelijk gemaakt worden met 2 verschillende soorten stremsels. Dierlijke stremsel en microbiologische stremsel. Kazen die gemaakt zijn met dierlijk stremsel zijn vanzelf sprekend niet vegetarisch. Kijk dus altijd goed op de verpakking.

Is burrata lactosevrij?

Nee, Burrata is niet lactosevrij. De kaas heeft niet gerijpt en daarom is de lactose nog steeds aanwezig.

Wat is een alternatief voor Burrata?

Burrata is een uniek product, een alternatief is er niet echt. Een goede Italiaanse mozzarella komt er het dichtste in de buurt, alleen mist u dan wel de stracciatella room waar de kaas normaal mee gevuld is.

Waar kan ik Burrata kopen?

Omdat Burrata maar heel beperkt houdbaar is, wordt het niet op veel plekken verkocht. De kaas moet immers uit Italië geïmporteerd worden en is niet goedkoop. Als de winkels ze vervolgens niet verkopen is dat erg zonde, en kostbaar.

Klik hier om verse Burrata te bestellen.

De grote supermarkten en Italiaanse delicatesse winkels zijn uw beste kans als u op zoek bent naar een fysieke winkel.

Wij importeren voor het Hollands kaashuis elke week verse kaas uit Italië, op deze heerlijke kazen geven wij de laagste prijs garantie. U vindt nergens een kaas van dezelfde kwaliteit voor minder geld.

Hoe serveer ik Burrata kaas?

Salade Caprese met Burrata

Burrata is een speciale kaas en verdient het daarom ook op de juiste manier geserveerd te worden. Het is belangrijk dat u de kaas een half uur voor consumptie al uit de koelkast haalt. De kaas is namelijk het lekkerst op kamertemperatuur.

Goede producten om de kaas mee te combineren zijn salade, verse tomaten, Parmaham, en goede kwaliteit olijfolie.

Gerechten waar de kaas het meest in gebruikt wordt zijn een salade Caprese, pizza, pasta, als antipasti met tomaat basilicum en balsamico, of gewoon op zichzelf met wat verse peper en zout.

De kaas is van zulke goede kwaliteit dat er niet te veel toeters en bellen omheen moeten. Het draait om de kaas en houdt dit dus ook in gedachten voor uw gerecht. Zoals zoveel gerechten in de Italiaanse keuken, minder is meer.

Welke wijn past bij Burrata?

Omdat de kaas fris, zacht en romig is raden wij aan Burrata te combineren met een niet te zware rode wijn, zoals bijvoorbeeld een Pinot Noir. Dit past perfect bij een heerlijke salade Caprese.

Hoeveel calorieën zitten er in Burrata?

100 gram Burrata bevat 300 kilocalorieën.