Wat is buffel mozzarella?

Categorie: Algemeen

Wat is buffel mozzarella?

Inhoudsopgave

 1. Wat is buffel mozzarella?
 2. Waar komt buffel mozzarella vandaan?
 3. Hoe wordt buffel mozzarella gemaakt?
 4. Waar smaakt buffel mozzarella naar?
 5. Wat is het verschil tussen buffel en normale mozzarella?
 6. Kan ik buffel mozzarella eten als ik zwanger ben?
 7. Hoe lang is buffel mozzarella houdbaar?
 8. Is buffel mozzarella vegetarisch?
 9. Is buffel mozzarella lactosevrij?
 10. Wat is een alternatief voor buffel mozzarella?
 11. Waar kan ik buffel mozzarella kopen?
 12. Hoeveel calorieën zitten er in buffel mozzarella?

Wat is buffel mozzarella?

Wat is Buffel mozzarella?

Het klinkt bot, maar de waarheid is soms hard. Je hebt geen echte mozzarella geproefd totdat je buffel mozzarella hebt gegeten. Deze luchtige, sappige en romige kaas sensatie heeft een fantastische smaak. Het is niet voor niets dat deze kaas het hoofd van de Italianen op hol brengt.

Maar wat is buffel mozzarella nu precies? Deze kaas is een stukje groter als een bolletje kaas gemaakt van koemelk. Ook de textuur is iets anders. Een ander verschil is de prijs, een kaas die gemaakt wordt van buffel melk kost iets meer. Zodra je een menukaart leest waar een pizza op staat die gemaakt is met echte buffel kaas, dan weet u dat u een authentieke Italiaanse pizza krijgt.

U kunt buffel mozzarella het beste op zichzelf eten. Deze kaas is zo lekker dat hij geen andere ingrediënten nodig heeft. U kunt er een goede olijfolie, zout of oregano overheen gooien, maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig.

Heeft u al honger? Bestel hier uw verse buffel kaas.

Waar komt buffel mozzarella vandaan?

In Italië heet deze kaas Mozzarella di latte di bufala. De kaas wordt door heel Italië geproduceerd met verse buffelmelk.

Deze kaas is te herkennen omdat hij altijd het PDO keurmerk draagt. Kaas met dit keurmerk wordt gemaakt volgens de authentieke bereidingswijze. Hier wordt streng op toegezien door het consortium dat dit keurmerk beheert.

Er is ook een regionale variant op deze kaas. Dit is Mozzarella di bufala campana. Deze variant wordt geproduceerd in de Campania regio.

Echte buffel mozzarella hoort het PDO keurmerk te hebben

De markt voor deze kaas is enorm, er gaat in Italië geschat elk jaar 300 miljoen euro in om. Hier wordt 33.000 ton kaas voor gemaakt.

Hiervan wordt 16% geëxporteerd naar andere landen.

Omdat deze kaas zo populair is wordt hij in veel landen nagemaakt. Hoewel deze kazen ook erg lekker kunnen zijn, is het geen authentieke buffel mozzarella.

Om er zeker van te zijn dat u een Italiaanse variant aanschaft, kijkt u goed op de verpakking of de kaas het PDO keurmerk heeft.

Hoe wordt buffel mozzarella gemaakt?

Wat voor soort melk er ook gebruikt wordt, mozzarella wordt altijd op dezelfde manier gemaakt. Het is een verse kaas, dit betekend dat de kaas niet gerijpt wordt. Het is dan ook het lekkerst om de kaas zo snel mogelijk na het produceren op te eten.

De methode die wordt gebruikt om Mozzarella te maken heet Pasta Filata.

Nadat er stremsel aan de melk is toegevoegd splits deze zich in een vloeibaar en een vast deel. Dit is de wrongel en de wei. De wrongel wordt verhit tot deze zichzelf in een touwachtige vorm laat vormen. De structuur is op dit moment enorm elastisch. Vandaar wordt het ook wel “string cheese” genoemd. De wrongel wordt vervolgens gekneed totdat hij de gewenste vorm heeft. Voor mozzarella is dit een rond balletje.

Waar smaakt buffel mozzarella naar?

Buffel Mozzarella een verse kaas die je het beste zo snel mogelijk eet nadat hij gemaakt is. Hierdoor smaakt hij heel romig, sappig, licht/luchtig en een klein beetje zuur. De kaas smelt ook enorm goed. Hierdoor wordt hij ook vaak gebruikt voor op pizza’s.

Wat is het verschil tussen buffel en normale mozzarella?

Toen buffel mozzarella werd ontdekt in Italië werd deze standaard van koemelk gemaakt. Mozzarella is de meest gegeten kaas ter wereld, en om aan de vraag te voldoen is het simpelweg niet mogelijk om alle mozzarella van buffelmelk te maken.

Wereldwijd zijn er nu eenmaal meer koeien dan waterbuffels.

Daarom is de norm voor mozzarella nu dat hij wordt gemaakt van koemelk. Veel mensen weten niet eens dat er een andere variant is. In Italië ligt dit anders, een mozzarella wordt daar gemaakt van buffelmelk, en als dit niet het geval is dan krijgt hij de naam “Fior di Latte“. Letterlijk betekend dit “bloem van de melk”. Deze aanduiding geeft aan dat de kaas van koemelk gemaakt is.

Qua smaak is het verschil groot. Buffelmelk smaakt voller, iets zuurder van smaak en heeft meer karakter. De structuur is boterzacht en erg delicaat. Dit komt omdat een waterbuffel een ander dieet heeft als een koe. Een bol die gemaakt is van koemelk heeft een iets hardere structuur en de smaak is iets neutraler. Beide zijn heel erg lekker, maar de buffel variant is absoluut van betere kwaliteit.

Daarnaast bevat buffelmelk ook meer calcium en proteine als koemelk. Buffelmelk bevat ook minder cholesterol.

Kan ik buffel mozzarella eten als ik zwanger ben?

Buffel mozzarella kan van zowel gepasteuriseerde als rauwe melk gemaakt zijn. Het is een verse kaas die niet gerijpt is.

Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie. Dit risico is 10 keer hoger als je zwanger bent. Het is daarom van belang dat de kaas bij de bereiding verhit is, en dus liever niet gemaakt is van rauwe melk.

Kijk dus goed op de verpakking van de kaas die u gekocht heeft gemaakt is van gepasteuriseerde melk.

Hoe lang is buffel mozzarella houdbaar?

Buffel mozzarella pakje

Een buffel mozarella verpakt in zijn eigen vocht

Over het algemeen is de kaas na productie ongeveer 4 tot 6 weken houdbaar, mits deze in een ongeopend, gekoeld, vacuüm bakje of zakje met vocht zit

Buffel mozzarella is het allerlekkerst als de kaas net gemaakt is. Het is daarom belangrijk dat de kaas zo snel mogelijk uit Italië wordt geëxporteerd. De kaas is dus niet enorm lang houdbaar. Deze combinatie is dan ook de reden dat de kaas alleen op een beperkt aantal plekken verkrijgbaar is.

Het Hollands kaashuis importeert elke week een verse lading uit Noord Italië, u vindt de kaas hier in onze webshop.

Is buffel mozzarella vegetarisch?

Dit ligt aan de specifieke kaas die u heeft. Kaas kan namelijk gemaakt worden met 2 verschillende soorten stremsels. Dierlijke stremsel en microbiologische stremsel. Kazen die gemaakt zijn met dierlijk stremsel zijn vanzelf sprekend niet vegetarisch. Kijk dus altijd goed op de verpakking.

Is buffel mozzarella lactosevrij?

Nee, buffel mozzarella is niet lactosevrij. Het is een verse kaas, de kaas heeft niet gerijpt en daarom is de lactose nog steeds aanwezig.

Wat is een alternatief voor buffel mozzarella?

Als je echt geen buffel mozzarella wilt of kunt gebruiken dan kun je het beste Mozzarella Fior di Latte nemen. Oftewel mozzarella gemaakt van koemelk. Alhoewel de smaak echt anders is kun je het prima als vervanger gebruiken.

Waar kan ik buffel mozzarella kopen?

Omdat buffel mozzarella maar 4 tot 6 weken houdbaar is wordt het niet in veel winkels verkocht.

De kaas moet zo snel mogelijk uit Italië geïmporteerd worden en dat is niet goedkoop.

De grotere supermarkten en Italiaanse delicatesse winkels zijn uw beste kans als u op zoek bent naar een fysieke winkel.

Wij importeren voor het Hollands kaashuis elke week verse kaas uit Italië, op deze heerlijke kazen geven wij de laagste prijs garantie.

U vindt nergens een kaas van dezelfde kwaliteit voor minder geld.

Hoeveel calorieën zitten er in Burrata?

In 100 gram buffel mozzarella zitten 245 kilocalorieën.