Porchetta: Italiaanse buikspekrollade

Categorie: Algemeen

Hoewel de Italiaanse keuken niet per se bekend staat om z’n vleesgerechten, is porchetta toch wel een topper. En het mooiste is: dit gerecht is helemaal niet moeilijk te maken. In deze blog geven we je tips hoe je thuis zelf de lekkerste porchetta bereidt.

Wat is porchetta?

porchettaMaar laten we beginnen met de basics, want wat is porchetta nou precies? Wat ons betreft is een Italiaanse rollade van gekruid varkensvlees de beste omschrijving. Hierbij wordt een stuk buikspek gekruid, opgerold en gegaard. In de originele versie van dit gerecht wordt er trouwens een heel varken uitgebeend en geroosterd, maar daar hebben we helaas niet allemaal de ruimte voor (en bovendien, wie gaat dat allemaal opeten?). Wél heel belangrijk is dat het vel eraan blijft. Zo wordt de porchetta lekker knapperig.

De beste bereidingstips

Een lekker stuk porchetta van de barbecue mislukt eigenlijk nooit, maar met deze tips wordt dit gerecht nóg geslaagder.

  • Begin op tijd. Het bereiden van dit gerecht is niet heel moeilijk, maar neem er wel even de tijd voor. Doe de eerste voorbereidingen een dag van tevoren voor het beste resultaat. Rol het buikspek alvast op, prik veel gaatjes in het zwoerd (dat is de huid) en smeer het in met baking soda en zout. Wikkel de rol in plastic folie en leg het een nachtje in de koelkast. Spoel de soda en het zout er de volgende dag af.
  • Geen zwoerd aan de binnenkant! Knapperig vel is essentieel voor een goed geslaagde porchetta. Maar let op dat het zwoerd alleen aan de buitenkant lekker knapperig wordt. Vel aan de binnenkant blijft juist erg taai. Niet lekker! Kijk bij het oprollen van de porchetta daarom goed of er zwoerd aan de binnenkant terechtkomt en snijd dit waar nodig weg.
  • Kerf het zwoerd goed in. Ook heel belangrijk: inkerven. Maak met een scherp mes (de huid is namelijk best stevig!) lange, maar ondiepe sneden in het vlees. Doe dit daarna ook diagonaal, zodat er een ruitjespatroon ontstaat. Zorg dat er ongeveer 0,8 tot 1 centimeter afstand tussen de sneden zit.
  • Gebruik verse kruiden. Je kunt droge kruiden gebruiken, maar vers is toch het lekkerst. Bestrooi het spek in ieder geval met (zee)zout en (zwarte) peper, en gebruik verder naar smaak salie, rozemarijn, tijm en venkel. Wrijf ze ook goed in de inkepingen.
  • Stevig dichtbinden. Tip voor het oprollen nodig? Bind eerst het midden dicht met een stukje touw, daarna de uiteinden en dan de stukken ertussen. Dat mag best stevig, zodat je een mooi boomstammetje krijgt.
  • Bereid je de rollade in de oven? Zet hem dan eerst voor ongeveer 20 minuten in een ovenschaal of braadslee in voorverwarmde oven op 230 graden. Dek de porchetta dan goed af met aluminiumfolie, draai de temperatuur terug tot 150 graden en bak hem nog 3 uur. Verwijder dan de folie, besprenkel de rollade met de sappen uit de ovenschaal en bak nog 20 minuten. Zo krijgt de porchetta een lekker knapperig korstje.
  • Bereid je de porchetta op de barbecue? Begin dan met indirect barbecueën op ongeveer 150 graden. Na ongeveer 3 uur verhoog je temperatuur tot zo’n 240 graden om het korstje lekker knapperig te krijgen. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Wil jij zelf met deze tips aan de slag om thuis porchetta te bereiden om je vingers bij af te likken? In onze webshop vind je mooie stukken buikspek van 1 of 2 kilo.