Pizzascheppen: welke zijn er en waar gebruik je ze voor?

Categorie: Algemeen

Als startende thuisbakker heb je misschien het idee dat alle pizzascheppen hetzelfde zijn. Helemaal niet gek, maar daar denken echte pizzaiolo’s anders over. Zodra je zelf een pizzaschep wilt bestellen kom je er al snel achter dat er inderdaad veel verschillen zijn: lange of korte steel, groot of klein blad, met een ronde vorm of juist wat hoekig… Welke heb je nodig en waar zijn de verschillende scheppen voor? Je leest het hier!

Waarom een pizzaschep?

Laten we vooropstellen dat je alleen een pizzaschep nodig hebt als je een fanatieke thuisbakker of professionele pizzaiolo bent, en je de pizza’s in een echte pizzaoven bakt. Deze ovens hebben geen uitneembaar plateau waar je de pizza rustig op kunt leggen, dus komt een pizzaschep goed van pas om de pizza mooi in het midden van de oven te krijgen. Wel zo veilig, want deze ovens worden loeiheet. Daarnaast is een pizzaschep handig om de pizza’s tijdens het bakken mee rond te draaien. Zo bakken ze mooi gelijkmatig.

Welke pizzaschep heb ik nodig?

Het is je vast wel duidelijk waarom je zo’n schep nodig hebt. Maar welke moet je kiezen? De verschillen in vorm en formaat zijn nogal groot. In grote lijnen zijn er twee soorten pizzascheppen te onderscheiden:

  • pizzaschep

    Insteekschep

    Insteekschep: dit type schep heb je nodig om je pizza van het werkblad in de oven te krijgen. Hij heeft een wat groter, hoekig blad dat vaak heel dun is, zodat je de schep makkelijk tussen het werkblad en de pizza in kunt steken. De lange pizzaschep uit onze shop is een voorbeeld van een insteekschep.

  • Draaischep: deze pizzaschep gebruik je om de pizza tijdens het bakken mee rond te draaien. Je herkent dit type schap aan het wat kleinere, ronde blad en de lange steel. Onze pizzaschep met klein blad is een mooi voorbeeld van een draaischep.

Voor het bakken van een goede pizza heb je beide scheppen nodig, omdat ze dus allebei een andere functie hebben. Op basis van jouw eigen oven kies je de lengte van de steel uit. Veel draaischeppen hebben standaard een lange steel, terwijl de insteekschep ook met een korte steel verkrijgbaar is. Je kunt een pizzaschep met korte steel prima gebruiken als je een kleinere oven hebt. Voor diepe (hout)ovens is uiteraard een schep met een lange steel nodig.

Pizzascheppen kopen

Pizzaschep lange steel en klein blad

Draaischep

In onze webshop vind je insteekscheppen en draaischeppen in verschillende formaten én prijsklassen. Zo kun je kiezen voor een basic pizzaschep, maar ook voor een professioneel exemplaar waar echte pizzaiolo’s graag mee werken. Voor welke je kiest maakt eigenlijk niet uit. Zolang je van beide soorten een schep in huis hebt, heb je de belangrijkste tools om veilig en comfortabel de lekkerste pizza’s te bakken. Tip: maak je set af met een borstel. Goed onderhoud van je oven is belangrijk!