Is kaas vegetarisch?

Categorie: Algemeen

Nee, het zal je misschien verbazen, maar heel veel kazen zijn eigenlijk niet vegetarisch. Wil je meer weten over welke kazen wel en niet vegetarisch zijn? Zoek dan niet verder. Op deze pagina leer je alles wat er maar valt te weten over vegetarische kaas!

Snel naar ons assortiment vegetarische kaas? Klik hier!

Inhoudsopgave

Op deze pagina geven we antwoord op vrijwel alle vragen die je maar kunt hebben over vegetarische kaas!

 1. Wat is vegetarische kaas?
 2. Wie eet er allemaal vegetarische kaas?
 3. Welke kazen zijn eigenlijk vegetarisch?
 4. Waar komt vegetarische kaas vandaan?
 5. Wanneer is kaas vegetarisch?
 6. Is Parmezaanse kaas vegetarisch?
 7. Is feta kaas vegetarisch?
 8. Is biologische kaas vegetarisch?
 9. Is Gouda kaas vegetarisch?
 10. Is Leerdammer kaas vegetarisch?
 11. Is Beemster kaas vegetarisch?
 12. Is cheddar kaas vegetarisch?
 13. Waar kun je vegetarische kaas kopen?

Als je nog meer vragen hebt, neem dan vooral contact met ons op. Wij hebben al jaren ervaring met alle soorten kaas die er maar zijn. Onze kaasspecialisten helpen je graag!

Wat is vegetarische kaas?

Vegetarische kaas is kaas die geen ingrediënten bevat afkomstig van geslachte dieren. Vegetarische kaas bevat dus geen stremsel, varkens gelatine of andere dierlijke product. Een echte vegetarische kaas heeft uiteraard al die ingrediënten niet.

Wie eet er allemaal vegetarische kaas?

Vegetarische kaas wordt vaak gegeten door mensen met het Joodse of islamitische geloof en strike vegetariërs. Uiteraard zijn er ook gewoon kaasliefhebbers die genieten van een lekker stuk vegetarische kaas. Er is namelijk helemaal niks mis met de smaak van deze soort kazen. Wie geniet er nou niet van een lekker stuk Cheddar kaas op zijn vegetarische burger? Ook de specialere kazen zoals een smakelijke Appeltaart kaas en Blue Stilton zijn gewoon te eten door onze vegetarische vrienden.

Welke kazen zijn eigenlijk vegetarisch?

Voor overheerlijke buitenlandse vegetarische kaas heb je in ieder geval genoeg keuze! Waar vegetariërs al snel gelimiteerd zijn in hun opties kun je als het op kaas aankomt genoeg smullen. Wij hebben een handig overzicht. En u kunt de kazen direct in huis halen.

Alle vegetarische kazen uit het buitenland vindt u hier!

Alle Nederlandse vegetarische kazen vindt u hier!

Waar komt vegetarische kaas vandaan?

Zoals je kunt verwachten zijn er veel landen die een vegetarische kaas produceren. De landen die het leven van de vegetariër makkelijker maken zijn onder andere Engeland, Zwitserland, Italië, Amerika en Denemarken.

Zwitserland verrijkt het leven van de vegetariër met hun geweldige Emmentaler, die zijn naam dankt aan het dal waar hij vandaan komt. Ook staat Zwitserland bekend om hun Le Gruyère, die op zijn beurt weer is vernoemd naar de Zwitserse stad Gruyères.

Engeland heeft een harde natuurlijke rode cheddar kaas uit het Engelse Cheddar. Een kaas waarmee je alle kanten op kunt en tevens verantwoordelijk is voor 51% van de gehele Engelse kaasmarkt. En niet geheel onbelangrijk: bevat geen ingrediënten afkomstig van geslachte dieren. Ook een witte of gerookte cheddar kunnen gegeten worden door vegetariërs.

De Engelse en Amerikanen zijn zelfs een stapje verder gegaan met hun Cheddar. Ze voegen al een lange tijd vegetarische cheddar kaas toe aan hun appeltaart. Hollands Kaashuis heeft een heerlijke kaas met appel en kaneel: de appeltaart kaas. Een cheddar met abrikoos is ook te bestelling in onze vegetarische kaaswinkel.

Indien je toch liever smult van een schimmelkaas dan kun je de Blue Stilton of Shropshire blue serveren. De naam Stilton is afgeleid van een dorp Stilton in Cambridgeshire, maar in tegenstelling tot de Cheddar is de kaas nooit in het dorp van zijn naam geproduceerd. Zowel de Stilton als de Shropshire blue komen uit Nottinghamshire.

Ook de bekende Babybel kaasjes zijn te eten door vegetariërs. Babybel kaasjes hebben ook geen kunstmatige toevoegingen, preservatieven en kleurtoevoegingen. Babybel kaas is dus niet alleen vegetarische kaas, maar ook nog eens hele pure kaas.

Machego kaas is een harde kaas die gegeten kan worden door mensen met een lactose intolerantie, maar ook door vegetariërs. De kaas is uitermate geschikt en wordt veel gebruikt om te raspen over pasta’s. Zo kun je dus een smakelijke vegetarische pasta maken, waarvan al je gasten kunnen smikkelen.

Denemarken heeft ook een perfecte kaas voor vegetariërs, namelijk de Dana Mont blue. Een vegetarische blauwe schimmelkaas die blauwer en blauwe wordt tijdens het bewaren!

Wanneer is kaas vegetarisch?

Ingewikkelder dan je zou denken, want stremsel is voor normale kaas ook een schaars en duur product. Er is om deze reden dan ook lang gezocht naar een alternatief om vegetarische kaas te kunnen maken en om natuurlijk productiekosten te drukken. Dankzij gistcellen kan er door gebruik te maken van DNA-technieken chymosine worden geproduceerd. Chymosine is een duur woord voor stremsel. Naast de geavanceerde DNA-technieken kunnen ook micro-organismen stremsel maken zonder genetische modificatie. Kortom, de wetenschap heeft ervoor gezorgd dat het mogelijk is om vegetarische kaas te produceren en eten. Wanneer er geen dierlijk stremsel in een kaas zit is een kaas vaak vegetarisch.

Is Parmezaanse kaas vegetarisch?

Parmezaanse kaas is helaas niet vegetarisch. Dit komt omdat er is een Parmezaanse kaas dierlijk stremsel zit.

Is feta kaas vegetarisch?

Dit kan per merk verschillen. Vroeger werd feta geitenkaas met dierlijk stremsel gemaakt, maar er zijn tegenwoordig merken die speciaal vegetarische geitenkaas maken. Je zult dus op de verpakking moeten kijken welke kaas wel en niet vegetarisch is.

Is biologische kaas vegetarisch?

Biologisch betekent helaas niet dat de kaas ook vegetarisch is. Je kunt op het etiket terugvinden of de kaas vegetarisch is. Wanneer er niet staat dat dat zo is, dan is de kaas ook niet vegetarisch. Wel is het mogelijk dat een biologische kaas vegetarisch is, maar dat verschilt helaas per merk en verpakking.

Is Gouda kaas vegetarisch?

Op het etiket van Gouda kaas staat helaas dat één van de ingrediënten dierlijk stremsel is. Dit betekent dat Gouda kaas niet vegetarisch is.

Is Leerdammer kaas vegetarisch?

Alle soorten Leerdammer kaas zijn vegetarisch en dat is goed nieuws, want deze kazen kun je makkelijk online bestellen of in de supermarkt vinden. Voor een betere prijs en verantwoorde keuze is het wel aan te raden deze kaas ergens online aan te schaffen.

Is Beemster kaas vegetarisch?

De Beemster kaas is niet vegetarisch omdat deze kaas dierlijk stremsel bevat. Op hun eigen website vertellen ze dat het dierlijk stremsel dat gebruikt wordt afkomstig is uit de lebmagen van kalfjes.

Is cheddar kaas vegetarisch?

De cheddar kaas die bijvoorbeeld de Mac Donalds gebruikt is niet vegetarisch, omdat de kaas niet vegetarisch gestremd is. Wel is het mogelijk dat sommige Cheddar kaas vegetarisch gestremd wordt. Bij Engelse kazen komt dit heel veel voor en de Engelse Cheddar kazen van Hollands Kaashuis hebben dit.

Waar kun je vegetarische kaas kopen?

In veel supermarkten kun je als je goed zoekt vegetarische kaas kopen. Een lokale kaaswinkel zal je ook in veel gevallen verder kunnen helpen. Indien je niet kan wachten en zelf rustig de kazen wil bekijken kun je hier al onze buitenlandse en binnenlandse vegetarische kazen vinden.