Is kaas lactosevrij?

Categorie: Algemeen

Wat is lactose intolerantie precies?

Blog: is kaas lactosevrij?

Lactose is een suiker die in melkproducten voorkomt. Lactose wordt afgebroken in de spijsvertering door lactase. De aanmaak van lactase kan soms volledig afwezig zijn, maar bij de meeste mensen neemt het geleidelijk af naarmate ze ouder worden.

Hierdoor kunnen klachten ontstaan bij het consumeren van lactose. Hoeveel lactose men kan eten is verschillend per persoon. Grofweg kunnen we zeggen dat bij de harde kazen (vanaf belegen) de kaas zo goed als lactose vrij is (ongeveer 0.1 gram per 100 gram kaas). Dit komt omdat tijdens het rijpingsproces de lactose wordt omgezet in melkzuur.

Zit er lactose in kaas?

Veel kaas bevat van nature erg weinig lactose. Wist je bijvoorbeeld dat geitenmelk veel minder lactose bevat als koemelk?

Maar hoe weet je nu of de kaas die jij wilt eten lactosevrij is? Wij gaan het uitleggen.

Kaas wordt gemaakt door stremsel aan melk toe te voegen. Stremsel zorgt ervoor dat het vaste deel (wrongel) van de melk zich afsplitst van het vocht (wei). En in het vocht zit nu juist de meeste lactose. Harde kazen bevatten weinig vocht en daarom ook minder lactose. Daar komt nog eens bij dat tijdens het rijpen de lactose wordt omgezet in melkzuur.

We kunnen daarom zeggen dat ongerijpte en zachte kazen vaak meer lactose bevatten als gerijpte harde kaas.

De mate waarin iemand lactose intolerant is verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen hebben geen klachten bij een kaas die minder als 1 gram lactose per 100 gram kaas heeft. Maar de ene persoon kan veel minder verdagen, en de ander weer een stuk meer. Het is daarom belangrijk dat je zelf een gevoel krijgt voor wat wel en niet kan.

Deze kazen zijn zo goed als lactosevrij. (minder als 0,1 gram per 100 gram kaas)
Wil je gemakkelijk lactose vrij kazen shoppen? Bekijk hier onze buitenlandse en Hollandse lactose vrije kaas.
KaasVanaf
Goudse kaasbelegen en ouder
Boerenkaasbelegen en ouder
Geitenkaasbelegen en ouder
Andere harde Nederlandse kaasMeer als 3 maanden gerijpt
PecorinoAlle soorten
Parmezaanse kaasAlle soorten
ProvoloneAlle soorten
EmmentalerAlle soorten
ManchegoAlle soorten

Deze kazen kun je beter niet eten met een lactose intolerantie

KaasVanaf
Goudse kaasJong en jong belegen
BoerenkaasJong en jong belegen
GeitenkaasJonge geitenkaas
Andere harde Nederlandse kaasMinder als 3 maanden gerijpt
MozzarellaAlle varianten
RicottaAlle varianten
MascarponeAlle varianten
BurrataAlle varianten

Is kaas lactosevrij?

Waarom heb ik lactose intolerantie?

Veel mensen weten simpelweg niet dat ze lactose intolerant zijn omdat de klachten niet in grote mate aanwezig zijn. Het stoort ze simpelweg niet in het dagelijks leven. Een grote factor die bepaald of men lactose intolerant kan zijn is de etnische afkomst. Wist u dat 65 procent van de wereld in zekere mate lactose intolerant is. Lactose intolerantie varieert enorm tussen bevolkingsgroepen, zo is geschat dat maar 5% van de noord Europeanen lactose intolerant is, en 90% van de Aziaten.

Vele generaties terug waren er bepaalde bevolkingsgroepen die veel melkproducten consumeerden, maar ook veel bevolkingsgroepen die vrijwel geen zuivel consumeerden.

Een belangrijke factor die het dieet bepaalde was uiteraard welke voedingsmiddelen voor handen waren. In de tijd dat de mensen nog jaagden en verzamelden moest je nu eenmaal eten wat er voor handen was.

Bevolkingsgroepen die generaties terug al melk dronken hebben door de generaties heen een tolerantie opgebouwd tegen lactose. Daar komt bij dat in de tijd van de jagers en verzamelaars het een enorm voordeel was als men melk kon consumeren. Als rivieren en meren bijvoorbeeld vervuild waren dan kon men altijd nog vocht tot zich nemen door melk te drinken. Op zekere manier is hierdoor natuurlijke selectie ontstaan en dat is een van de redenen dat er onder de noord Europeanen de lactose intolerantie zo laag is.

Waarom is dit percentage in Azië dan zo hoog? Dit komt omdat in Azië van oudsher veel soja producten voor handen zijn en baby’s worden gevoed met soja melk.

Blog: is kaas lactosevrij?