Hoe wordt brie gemaakt?

Categorie: Algemeen

De melk wordt naar de fabriek gebracht

Op een mooie herfstdag rijden we naar Noord Frankrijk. Ik ben samen met mijn collega uitgenodigd om een brie fabriek te bezoeken. We kopen er al jaren onze brie in maar hebben nooit de kans gehad om een persoonlijk te kijken hoe dat gaat.

Wat ons direct opvalt is dat hygiëne ontzettend serieus wordt genomen, en dat stemt ons natuurlijk tevreden.

We worden ontsmet en omgekleed. Gehuld in witte beschermende kleding stappen we de productie hallen binnen. Aan de buitenkant van het pand staat een grote vrachtwagen de melk te lossen. Dit gaat door middel van een slang die op de grote tank van de vrachtwagen wordt aangesloten.

1. De melk die zojuist gepasteuriseerd is.

De melk loopt vervolgens door een slangenstelsel naar binnen waar de het in een grote stalen tanks wordt vermengd met stremsel. Stremsel is een natuurlijke bacterie die er voor zorgt dat het water en het vaste deel in melk zich gaan opsplitsen.

2. De wrongel gaat over een banden systeem naar de volgende fase.

Vervolgens wordt de melk gepasteuriseerd, dat betekend dat de melk heel kort verhit wordt tot 137 graden Celsius.

Hierdoor ontstaat wrongel en wei. Wrongel is de vaste substantie die het begin van de kaas vormt. Wei is het water dat over is uit de melk, dit wordt weggegooid. De wrongel wordt in enorme bakken gestort die over een lopende band naar de volgende stap van de productie lijn rijden.

3. De wrongel wordt in vormen gegoten.

(Blog Hollands kaashuis, hoe wordt brie gemaakt?)

Hier wordt de wrongel geheel geautomatiseerd in de vormen van de kazen gegoten. Grote rondjes, kleine rondjes, blokken, vierkanten. Alles is mogelijk.

4 Het vocht lekt uit de wrongel.

In deze vormen lekt de kaas 18 uur uit. De onderkant van de vorm heeft gaatjes en al het vocht loopt automatisch de afvoer in.

Na 18 uur heeft de brie vorm gekregen en is de zachte wrongel al veranderd in iets wat op kaas begint te lijken.

Nu wordt er zout bij de kaas gevoegd en wordt hij geïmpregneerd met penicillium candid, dit is de cultuur die er voor gaat zorgen dat deze kaas een heerlijke brie wordt.

Heeft u al trek? Bestel hier deze heerlijke brie!

Vanaf nu wordt het proces iets ingewikkelder. Het is ook meteen duidelijk waarom hier zo uiterst hygiënisch gewerkt wordt.

5. Wrongel in een grote vorm, dit wordt een grote brie 🙂

De kaas wordt in enorme rekken door een series van koel en droog cellen gereden, die allemaal een exacte constante temperatuur hebben.

6 De kaas als hij net uit de vorm komt.

Afhankelijk van kwaliteit brie duurt dit enkele maanden tot wel een jaar.

Aan het begin van dit proces is de brie nog precies zo als hij uit de mal kwam. Maar als we het proces verder doorlopen zien we een wit laagje op kaas vormen. Dit is het begin van de korst van de brie.

Het schimmel laagje is een gezonde bacterie, en ziet er extreem delicaat uit. Naarmate het groeit wordt de laag dikker en dikker tot het uiteindelijk een heerlijke brie is.

Na het rijpingsproces is de brie klaar voor verpakking. Uit deze fabriek worden elke dag duizenden kazen over de hele wereld verstuurd.

Wij hebben deze verse Brie standaard in ons assortiment.

Heeft u al trek gekregen? Bestel hem hier snel en gemakkelijk in de webshop!

8. Het kortste je van de brie wordt al zichtbaar

(Blog Hollands kaashuis, hoe wordt brie gemaakt?)

 

7. De Brie rijpt op een constante temperatuur