Hoe maak je kaasfondue?

Categorie: Algemeen

Hoe maak je kaasfondue?

Het lijkt zo moeilijk, maar het is zo makkelijk, dus hoe maak je nu kaas fondue? Liefde gaat door de maag zeggen ze wel eens. Dus als je je geliefde echt wilt verrassen dan zet je een heerlijke kaasfondue op tafel, wij verzekeren u van succes! Wat is er nu lekkerder als een stomende pot gesmolten kaas met een flinke hoeveelheid wijn?

Regel nummer 1: De persoon die als eerst het brood van zijn prikker in de kaas laat vallen, doet de afwas.

Check hier onze kaasfondue setjes

Waar komt kaasfondue vandaan?

Een bakje met kaasfondue

Hoewel de kaasfondue als Zwitserse uitvinding bekend staat is het eigenlijk een Franse ontdekking. Fondue komt van het Franse “Fondre”, wat “smelten” betekend.

De geschiedenis van de kaas fondue is iets minder romantisch als u wellicht had gedacht. Toen er nog geen koelkasten waren werd veel kaas in de zomer gemaakt. Tegen de tijd dat de winter aanbrak in Frankrijk, en de huizen ingesneeuwd waren, liepen veel kazen al tegen het einde van hun houdbaarheidsdatum aan. De mensen moesten in deze koude tijd van het jaar toch goed eten om zichzelf te wapenen tegen de bittere winterkou. Door de kazen in te smelten in een pot werd deze weer eetbaar en goed te verteren.

Toen de koelkast werd ontdekt raakte de kaasfondue in de vergetelheid. In de 60er jaren waren het de Zwitsers die dit heerlijke gerecht herontdekte. Tegenwoordig is het een luxe gerecht met versgebakken brood en dure wijn. Elke regio in Zwitserland heeft zijn eigen kazen en wijn en zijn er enorm veel variaties op de klassieke Zwitserse kaasfondue.

De techniek achter een goede kaasfondue

Het samensmelten van kazen is een echte wetenschap. Als een symfonie moeten alle elementen goed samenkomen. Zo is het belangrijk dat de kaas op niet te hoge temperatuur smelt. En door de zuurgraad van de wijn en het citroenzuur smelt de kaas perfect samen. Ook de maizena is erg belangrijk, dit zorgt ervoor dat alles goed aan elkaar bindt en de juiste dikte heeft. Het aller, aller lekkerste van de fondue is het stukje kaas wat helemaal onderin vastgekoekt zit aan de onderkant! Dus u bent alvast geïnformeerd, zorg dat u die te pakken krijgt.

Het recept voor kaas fondue

Uiteraard vindt u de kazen die u nodig heeft super voordelig in onze webshop. We hebben ook een compleet fondue pakket. U vindt het pakket hier.

Wilt u de producten liever los bestellen dan klikt u eenvoudig op de naam van de kaas en u kunt ze direct bestellen. Dan sturen wij de kaas vandaag nog naar u toe!

800 gram kaas is voor een ervaren Zwitserse berg arbeider. Het is ook vrij machtig, dus als u dit voor de eerste keer doet is het misschien wel genoeg voor 6 personen. U kunt ook andere dingen in de kaas dippen zoals druiven of stukjes aardappel.

Neemt u geen neppe Zwitserse kaas, u resultaat zal niet hetzelfde zijn!

Voor 4 personen hebben we het volgende nodig,

400 gram Le Gruyère kaas
400 gram Emmentaler kaas
300 ML witte wijn
1 shotglas Kirsch (Voor in de fondue, niet om te drinken tijdens het koken)
1 eetlepel Maizena
1 knoflook teentje
1 citroen
Vers gemalen peper
Nootmuskaat
Een heel brood, in blokjes gesneden
Een kaasrasp
Een kaasfondue set

Indien u geen kaasfondue set heeft kunt die gemakkelijk online kopen, zoals deze Boska set bijvoorbeeld voor maar €15,-

We gaan aan de slag!

Zet uw kaasfondue set alvast op tafel. Neem het knoflook teentje, snijd deze in tweeën en wrijf deze tegen de binnenkant van het bakje waar u de kaasfondue in serveert. Steek het lichtje onder het bakje aan, zo kan het bakje mooi voorverwarmen.
Zet een dikke pan op het vuur en gooi hier de de teentjes knoflook in die u net gebruikt heeft. Rasp alle kaas en gooi dit bij de knoflook in de pan. Gooi hier de witte wijn bij en het sap van 1 citroen.

Neem nu een aparte kom en gooi hier de maizena en de Kirsch in. Mix dit samen tot een glad geheel. Het kan even duren voordat dit het geval is, maar als u het recept precies volgt wordt het vanzelf een gladde massa.

Zet de pan op het fornuis en laat de kaas, wijn, knoflook en citroensap rustig aan smelten. Als het begint te borrelen gooit u de mix van maizena en Kirsch erbij. Warm dit wederom rustig op totdat het weer begint te borrelen.

Breng het geheel op smaak met vers gemalen peper en nootmuskaat. Gooi de kaas nu over in de fondue pan en ga direct aan tafel om te eten. Dip het brood in de kaas met de prikkers. Even goed blazen zodat u uw mond niet verbrand. Eet smakelijk!

Traditioneel serveert men de kaasfondue met zwarte thee en witte wijn. De warme thee zorgt voor een betere vertering van de warme kaas.