Hoe maak je een kaasplankje?

Categorie: Algemeen

Hoe maak je een kaasplankje?

Een heel wiel brandnetelkaas

Hoe maak je een kaasplankje? We weten allemaal wel wat we lekker vinden, maar een goede kaasplank bestaat uit een balans van verschillende smaken.

Even langs de wijn afdeling, een paar mooie biertjes erbij. Maar dan sta je bij de kaas specialist en welke kaasjes kies je dan?
Daar ga ik je mee helpen!
Het begint altijd met een mooie plank, bij Boska heb je hele mooie houten of leisteen plankjes. Of als je zelf creatief bent maak je met gemak zelf een mooie kaas plank.

Welke kazen kies ik?

Dan beginnen we met de kazen, deze kun je onderverdelen in 6 groepen. Je zou zeggen dat als je uit elke groep een kaas pakt je al een heel eind bent. Dat klopt deels, maar er zijn nog meer dingen waar we op moeten letten .
  1. Harde kazen (Goudse kaas, parmezaan)
  2. Zachte kazen (abdij kazen , Port salut)
  3. Wit schimmel (brie, Camembert)
  4. Blauw schimmel (Gorgonzola, bleu Castello)
  5. Rood schimmel (Taleggio, Pere Joseph)
  6. Geiten en schapen kazen (geitenkaas, manchego)
Een beetje afhankelijk van met hoeveel personen je bent en hoeveel soorten kaas je wilt hebben adviseer ik 5 of 6 verschillende kazen te nemen. Ik vind het zelf ook leuk vind om er een beetje walnoten en vijgen bij te hebben.
Een voorbeeld voor de hoeveelheden: als je met 5 personen bent zou ik 5 soorten nemen a 250 gram dan heb je ruim voldoende.

Rijping en temperatuur

Zoals je ongetwijfeld zult weten rijpt kaas. Even snel samengevat: door kaas lang op de plank te leggen verliest de kaas vocht en wordt hij ouder en ontstaat er meer smaak!
Waar je voor moet zorgen is dat je 2 uur voor dat je de kaas plank gaat nuttigen de kaas uit de koeling moet halen en de kaas op kamer temperatuur moet laten komen. Hierdoor komen de smaken veel beter tot zijn recht.

Hoe maak je een kaasplankje: jong en oude kaas

Een luxe kaasplankje

Bij het maken van jou kaas plank moet je opletten dat niet alle kazen alleen oud of jong zijn. We moeten variatie hebben in de leeftijd en de structuur. Als je echt uitdaging wilt in je kaasplankje zul je ook nog moeten letten op de kleur van de kazen. Hoe meer variatie hoe beter.

Hier onder zal ik mijn persoonlijke lievelings kaas plank met je delen. Veel succes met het maken, en als je vragen hebt neem dan gerust contact met ons op.
Mac zijn lievelings kaasplankje: