Halloumi: een populaire grillkaas

Categorie: Algemeen

Halloumi wordt steeds populairder in Nederland, dus de kans is groot dat je wel eens van deze kaas hebt gehoord. Toch heb je misschien ook nog vragen over dit bijzondere product. Wat is het precies voor kaas en hoe kun je ‘m het beste eten? In de blog van vandaag leggen we het je allemaal uit.

Wat is halloumi precies?

Halloumi is een ongerijpte kaas die traditioneel gezien van geiten- of schapenmelk wordt gemaakt, al wordt er door de grote vraag tegenwoordig ook wel koeienmelk gebruikt. Deze witte kaas komt uit Cyprus en heeft een zoutige smaak die je misschien doet denken aan feta. Qua structuur lijkt ie juist meer op mozzarella, want halloumi is een beetje rubberachtig en piept tussen je tanden. De interessantste eigenschap hebben we nog niet eens genoemd: deze kaas smelt niet.

Kaas om te bakken

Natuurlijk zijn we gek op lekkere smeltkazen, maar halloumi heeft zo z’n eigen sterke kanten. Dankzij het hoge smeltpunt is het namelijk de ideale grillkaas. Je kunt ‘m ook koud verwerken, maar het is veel lekkerder om halloumi te bakken, grillen of frituren. Snijd de kaas hiervoor in plakken en bak ‘m bijvoorbeeld even in een koeken- of grillpan. Zo wordt de binnenkant zacht en krijgt de buitenkant een krokant, goudbruin korstje. Je kunt dit laagje nóg knapperiger maken door de plakken voor het bakken goed droog te deppen en even door de bloem te halen.

Recepten met halloumi

Het is inmiddels vast wel duidelijk dat halloumi gebakken het allerlekkerst is. Maar hoe eet je zo’n stukje knapperige kaas dan? Als burger, bijvoorbeeld. Deze kaas is namelijk rijk aan eiwitten én kan goed worden gebakken, waardoor het de ideale vleesvervanger is. Dus maak er een lekkere burger van die je op een broodje serveert en verder naar eigen smaak aankleedt, bijvoorbeeld met gegrilde groenten. Meer ideeën:

  • Als vulling in wraps of pitabroodjes
  • Op een frisse salade
  • Maak er frietjes van
  • Aan een spies voor op de barbecue met lekker veel groente

Zelf met halloumi aan de slag? In onze webshop verkopen we lekkere halloumi per 225 gram.