Gatenkaas

Categorie: Algemeen

Hoe wordt gatenkaas gemaakt?

We verklappen maar meteen dat het niet de muizen zijn die voor de gaten in een gatenkaas zorgen. Kaasmakers moeten wel wat doen voor een paar mooie gaten, namelijk een zuursel toevoegen. Het gaat hierbij om propionzuur, dat is een natuurlijke melkzuurbacterie. Deze bacterie scheidt kooldioxide af, wat tijdens het rijpingsproces voor bubbels en dus gaten zorgt. Hoe meer zuursel er wordt toegevoegd, hoe meer gaten een kaas heeft. Er zijn ook nog verschillen in het formaat van de gaten. De gaten in Nederlandse kazen hebben meestal een doorsnee van 3 tot 10 millimeter en worden officieel ogen genoemd. Er geldt dat hoe ronder de gaten zijn en hoe meer ze glimmen, hoe beter de kaas is gelukt. Mooie oogjes staan voor een frisse en zuivere kaas.

Hoe smaakt gatenkaas?

Het zuursel wordt niet alleen toegevoegd omdat kaas met gaten er zo leuk uitziet. De melkzuurbactie zorgt ook voor een langere houdbaarheid én maakt de kaas smaakvoller. Gatenkazen hebben over het algemeen een lichtzoete, nootachtige smaak met een scherp randje. Daarbij geldt dat hoe meer zuursel er wordt toegevoegd, hoe smaak- en karaktervoller de kaas wordt. Ook het rijpingsproces speelt natuurlijk nog steeds een rol bij de ontwikkeling van de smaak. De meeste gatenkazen zijn lekker voor op brood, in de fondue of voor bij de borrel.

Welke gatenkazen zijn er?

Gatenkazen zijn er in verschillende soorten en maten en worden in verschillende landen gemaakt. We vertellen kort iets over een paar van de bekendste gatenkazen.

Hollandse gatenkaas Maasdammer

Een echte Hollandse gatenkaas is de Maasdammer. Zoals te verwachten van een gatenkaas is de smaak zoet en nootachtig. Dankzij zijn goede smelteigenschappen kunt u Maasdammer prima gebruiken voor een kaasfondue. Ook andere Goudse kazen en boerenkazen hebben gaten, maar veel minder dan een Maasdammer.

Tynjetaler uit Friesland

Tynjetaler is een Friese kaas met kenmerkende grote gaten. Deze romige gatenkaas heeft een bitter tintje en zoete aroma’s. Lekker voor op brood, een kaasfondue of zomaar als tussendoortje.

Emmentaler: een Zwitserse fonduekaas

Een andere bekende gatenkaas is Emmentaler. Deze Zwitserse kaas is een vast ingrediënt van elke Zwitserse kaasfondue. Het is een romige kaas met een bitter tintje, waardoor hij lijkt op de Friese Tynjetaler.

De gatenkazen Tynjetaler en Emmentaler.