Franse kaas

Categorie: Algemeen

Franse kaas

Elke Franse regio kent zijn eigen kaas specialiteiten. Het land kent honderden unieke kazen. Wij maken een lijst van de lekkerste en bekendste kazen en dit slechts het topje van de ijsberg. Er is dus nog genoeg te proeven!

Harde Franse kazen

Cantal

Deze rauwmelkse kaas gemaakt van koemelk komt uit het Auvergne gebergte en is ontzettend lekker. Cantal lijkt een beetje op een echte Engelse cheddar kaas. De kaas hoort een AOP keurmerk te hebben en wordt zowel op kleine boerderijen gemaakt als in de grotere kaas fabrieken.

De kaas kent 2 varianten, “Jeune” (jonge kaas) en “Entre Deux” een variant die langer gerijpt is. Zoals bij de meeste kaas neemt de smaak intensiteit toe naarmate de kaas rijpt. De Entre Deux variant is dan ook meer smaakvol.

Comté

Dit is het Franse neefje van de Gruyère kaas. De kaas wordt gemaakt in het oosten van Frankrijk en is heerlijk van smaak. De verschillende boerderijen die deze kaas maken grenzen aan de Zwitserse grens. Dit gebied is heuvelachtig en de koeien grazen dan ook op hoogtes vanaf 400 meter. De kaas is gepasteuriseerd en de laatste honderden jaren is er eigenlijk zo goed als niets aan het recept veranderd.

De kaas wordt 2 jaar gerijpt. Omdat veel kleinere kaasmakers hier de ruimte niet voor hebben wordt dit vaak uitbesteed aan de grotere kaas fabrieken.
De kaas heeft kleine gaatjes in de structuur die ontstaat tijdens het rijpen. Comté is ook een ideale kaas voor een kaasfondue.

Emmentaler

Emmentaler gatenkaas

Deze heerlijke kaas wordt in zowel Frankrijk en Zwitserland op grote schaal geproduceerd. Met zijn grote gaten is heeft hij de bijnaam “gatenkaas”. De kaas is iets minder delicaat als Comté en wordt ook vaker op grote schaal geproduceerd.

Emmentaler vindt u terug in onze webshop.

Mimolette

Deze ronde kaas wordt gemaakt in de buurt van Lille, in het noorden van Frankrijk. Hij heeft zijn oranje korst te danken aan een natuurlijke kleurtoevoeging. De kaas is ontstaan als een kopie van de Nederlandse Edammer kaas. Qua smaak zijn de kazen ook erg vergelijkbaar.

(Tomme des) Pyrénées

Deze gepasteuriseerde harde kaas wordt zoals de naam al aangeeft gemaakt in de Pyreneeën. De kaas heeft een kenmerkende zwarte korst. De smaak is erg neutraal en goed te combineren. De kaas is goed voor beginnende kaas eters.

Zachte Franse kazen

Reblochon

Deze rauwmelkse kaas wordt gemaakt in de Alpen. De kaas is erg romig en heeft een sterke smaak. De kaas smelt erg goed maar is ook heerlijk op een kaasplankje.

Brie

Brie 1

Brie

Brie komt in enorm veel verschillende soorten en maten. Maar de kaas die het meest verkocht wordt zijn de kleine rondjes uit de supermarkt. Het is misschien wel de bekendste kaas uit Frankrijk. De smaak is erg mild en romig. De korst van de kaas is eetbaar en dat geeft de smaak iets meer pit. Heerlijk voor op een toastje!

We hebben een mooie blog geschreven over hoe de Brie gemaakt wordt die wij in onze webshop hebben.

Camembert

Camembert komt oorspronkelijk uit Normandië. Samen met de brie is dit de meest populaire uit van Frankrijk. Een goede kaas heeft een zachte binnenkant, maar net niet zacht genoeg dat hij leegloopt na het snijden. De korst is eetbaar.

Net zoals bij alle andere kazen is de smaak erg afhankelijk van de rijpingstijd. Een camembert die te jong gegeten wordt is smakeloos. Een kaas die te lang gerijpt heeft zal erg sterk ruiken en is alleen aan te raden voor de liefhebber van sterke kaas. De kaas heeft een AOP keurmerk, dat garandeert dat hij in Normandië gemaakt is volgens het authentieke recept. Aangezien deze kaas enorm veel wordt nagemaakt zijn er meer kazen zonder dit keurmerk als met in de omloop.

Mont d’Or

Dit is een specialiteitskaas uit het Franse Comté. De kaas wordt gemaakt in de bergen langs de Zwitserse grens. De kaas kent al eeuwen dezelfde bereidingswijze die ook door het AOP keurmerk wordt nagezien. Het is een korst gewassen kaas die rijpt in een ronde houten mal. De smaak van het hout trekt in de kaas tijdens het rijpen en dit maakt hem zo uniek.

Wat deze kaas nog meer uniek maakt is dat hij niet in de zomer gemaakt wordt. Het gras bevat in de zomer andere voedingsstoffen en dit beïnvloed de smaak van de kaas. Hierdoor is zou de smaak in de zomer anders zijn, en daar wagen deze kaasmakers zich liever niet aan. De kaas wordt wel bewaard waardoor hij het jaar rond verkocht kan worden.

Munster

Munster kaas

Deze zachte koemelk kaas heeft een sterke smaak. Munster wordt gemaakt in de Vosges gebergstes in het Oosten van Frankrijk. De kaas heeft een AOC keurmerk dat de authentieke smaak garandeert. De kaas wordt gemaakt met gepasteuriseerde melk, hierdoor krijgt de kaas zijn unieke sterke aroma. De beste Munster kaas komt van zomer melk. Doordat de korst meermaals gewassen wordt krijgt hij een rode kleur, dit draagt sterk bij aan de smaak van de kaas.

Benieuwd hoe de kaas smaakt? Bestel hem hier.

Franse schimmelkaas

Bleu d’Auvergne

De smaak van deze blauwschimmelkaas kan sterk variëren. Afhankelijk van het jaargetijde en de rijpingstijd kan de smaak flauw tot scherp zijn. Deze romige kaas wordt gemaakt in de Velay gebergtes gemaakt volgens traditioneel recept. Een topper voor de liefhebbers van schimmelkaas.

Roquefort

Roquefort kaas

En tot slot zijn we aangekomen bij de bekendste blauwschimmelkaas van Frankrijk. Roquefort is een kaas die veel mensen aanspreekt. De smaak is niet te zacht, niet te scherp en dit maakt hem een populaire kaas voor het grote publiek. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk die afkomstig is van het “Lacaune” ras. Geschat wordt dat er elk jaar 18.000 ton van deze kaas gemaakt wordt. De kaas wordt dan ook wereldwijd verscheept.