Engelse kaas

Categorie: Algemeen

Een gids voor alle Engelse kaas

Engelse kaas komt in veel verschillende maten en smaken, dat kan soms best verwarrend zijn. Er komen wel 750 kazen bij onze Wester buren vandaan.
Dat is een knappe prestatie, zeker omdat de Engelse kaasbranche in de tweede wereldoorlog een enorme tik heeft gehad.
Toen de tweede wereldoorlog woedde, was in Engeland (net als in veel andere landen) een enorm tekort aan voedsel. Om zo efficient mogelijk om te gaan met voedsel besloot de Engelse overheid dat alle kaas producenten nog meer een enkele kaassoort mocht maken, cheddar. Deze cheddar kreeg de naam Overheidskaas (government cheese).
Een hoop Engelse speciaal kazen zijn in deze donkere tijden dus in de vergeteleid geraakt. Maar gellukig is de kaas industrie veerkrachtig en kunnen we vandaag de dag weer van veel lekkere kazen genieten.

Bekijk hier onze unieke selectie van Engelse kazen.

Cheddar kaas

Echte Engelse Rode Cheddar

De bekendste Engelse kaas is natuurlijk Cheddar kaas. Het misschien wel de meest gegeten kaas van de wereld. Cheddar wordt altijd gemaakt van koemelk en heeft een harde brokkel achtige structuur. Er bestaat veel kwaliteitsverschil in Cheddar kaas. Iedereen kent de plakjes cheddar uit de supermarkt wel, die in een plastic folie zijn gewikkeld. Dit heeft natuurlijk niets met cheddar te maken.

Echte cheddar heeft een aantal maanden gerijpt en wordt gemaakt van de beste ingrediënten. Het resultaat is een droge kaas met zoutkristallen. Als u deze rode cheddar kaas op uw burger doet, dan proeft u direct waarom echte Engelse cheddar een klasse apart is. Naast rode cheddar is er ook witte cheddar, er zit qua recept geen verschil tussen rode en witte cheddar, het verschil enkel dat er aan witte cheddar geen annatto is toegevoegd. Annatto is een natuurlijk kleurmiddel.

Blauwschimmel kaas

Een hele Blue Shropshire kaas

Op de tweede plaats staan de heerlijke Engelse blauwschimmel kazen. Sommige mensen gruwelen bij het idee van een schimmelkaas, maar liefhebbers zijn dol op de zoute romige Engelse kaassoort die een fantastische structuur heeft. Blauwschimmel kaas wordt gemaakt door er tijdens het rijpen penicillium roqueforti in wordt gespoten. Dit gebeurt met een lange holle naald. Deze natuurlijke bacterie vindt zijn weg door de hele kaas en zorgt door de samenwerking met de proteine in de kaas voor die prachtige blauwe aders.

De bekendste Engelse blauwschimmelkaas is de Blue Stilton, maar er zijn nog vele andere varianten. Zoals bijvoorbeeld Blue Shropshire, wij vertellen u alles over deze kazen in onze webshop voor Engelse Kaas.

Blauwe kaas is een van de moeilijkste kazen om te maken, omdat men met een schimmel werkt moeten de omstandigheden perfect zijn om tot een goed eindresultaat te komen. Maar inzet loont, deze kazen zijn fantastisch lekker.

Wensleydale kaas

Wensleydale kaas is een witte, vochtige en brokkelige kaas. Het oppervlak is oneffen en de smaak is neutraal, romig en mild. Dit maakt dat de kaas ontzettend goed te variëren is met vers fruit zoals abrikozen of cranberry’s.

verse Wensleydale kaas

Er is 5 liter verse melk nodig om 500 gram Wensleydale kaas te maken. De melk wordt gepasteuriseerd voordat de kaas gemaakt wordt. Na de productie moet deze kaas minimaal 2 maanden rijpen. Het is ook belangrijk dat de kaasmeesters de kaas elke week omdraaien, zodat het vocht zich goed verdeeld.

Sommige producten zijn voor elkaar gemaakt. De perfecte combinatie voor Engelse kaas is port, deze combinatie wordt in Engeland veel met kerst gegeten en gedronken.

Engelse Kaas

Op nummer 1 staan de blauwschimmel kazen. Blue Shropshire en Blue Stilton combineren erg goed met port. De zoete en romige smaak van de verse kaas past precies bij het diepe karakter van port.

Op nummer 2 staat cheddar. De gangbare smaken lenen zich voor deze combinatie, maar gerookte cheddar past het allerbeste bij port. De rook aroma van deze kaas complimenteert de klassieke smaak van port. A match made in heaven!