Echt Napolitaans pizzadeeg maken

Categorie: Algemeen

Pizza deeg dat je dezelfde dag kunt gebruiken

Als je echt Napolitaans pizzadeeg wilt maken is het is belangrijk dat je het deeg niet op het laatste moment maakt.

Het eindresultaat

Net als een goede kaas heeft het deeg tijd nodig om zijn smaak te ontwikkelen. Als je het deeg te weinig tijd geeft dan zal deze klef en stug smaken. Ook zal het deeg niet rijzen waardoor hij niet luchtig zal zijn. Het is daarom zelfs nog beter om het deeg een dag van te voren te maken. Je kunt de bollen dan ‘s nachts in de koelkast bewaren.

Olijfolie

Dit recept bevat geen olijfolie. Hierdoor zal het deeg krokanter en luchtiger zijn. In Italië wordt pizzadeeg zowel met als zonder olijfolie gemaakt, het is een persoonlijke kwestie. Er is geen goed of fout, het is persoonlijke smaak. Wil je het wel gebruiken, neem dan goede extra virgine olijfolie.

Het perfecte pizza meel

Een goede pizza is een mix van goede ingrediënten, goede techniek en een goede oven. De basis van de pizza is uiteraard de bodem en de keuze voor het meel. Neem het van ons aan, het verschil tussen een bodem gemaakt van supermarkt bloem en echte pizzameel is zo groot als dag en nacht. Zeker als u bij ons top kwaliteit Fior di Latte kaas hebt gekocht is het gewoonweg zonde om dit over een bodem te strooien gemaakt van goedkope bloem.

Neem altijd type 00 meel. De beste variant hiervan is pizza meel van Caputo. Het eind resultaat zal een delicate pizzabodem zijn die net zo smaakt als die pizza van uw laatste vakantie in Italië. Neem Caputo rood als u de pizza in een hete lucht oven maakt, neem blauw als u een hout oven, barbecue of een big green egg gebruikt (hoge temperatuur).

Het recept voor echt Napolitaans pizza deeg

Met dit recept maakt u 6 pizzabodems van ongeveer 270 gram per stuk.

Bereidingstijd: 30 minuten
Rijstijd: Ongeveer 7.5 uur

U kunt bijvoorbeeld het deeg om 10:00 maken, en het vanaf 18:00 tot 2 dagen later gebruiken om pizza’s te bakken. Indien u het deeg voor de volgende dagen maakt (wat we aanraden) bewaar het dan na het rijzen in de koelkast.

Het is belangrijk dat u dit recept exact volgt, pizzadeeg maken is geen kunst, het is een wetenschap.

Ingrediënten:

1 kilo meel van Caputo. Rood of blauw
600 gram water van ongeveer 25 graden celsius
2 gram gist, bij voorkeur deze Caputo gist
20 gram fijn zeezout

Meer is het niet, slechts 4 ingrediënten voor de perfecte pizza bol.

Aan de slag

  1. Neem een maatbeker en vul deze met 600 ML water van ongeveer 25 graden Celsius. Neem een apart kommetje en doe hier de 2 gram gist in. Pak nu een lepel en gooi een paar schepjes van het water bij de gist, en roer deze door tot het opgelost is.

    Het gist met een paar schepjes water

  2. Neem een ruime kom en gooi hier driekwart (750 gram) van het meel in samen met al het water. Het gist mengsel gaat er nu ook bij. Meng het geheel goed door. Als je spierballen wilt kweken dan doe je dit op de traditionele manier met de hand, maar het kan ook met een keukenmachine. gebruik in dit geval wel een deeghaak en laat de machine ongeveer 10 minuten op een lage stand draaien.

Zo moet het deeg er uit zien na sta 3.

3. Als u geen water meer ziet in het mengsel dan mag het zout erbij. Het zout gaat er na de gist bij omdat dit er nooit tegelijk in mag! Als u dit wel zou doen dan rijst uw deeg minder goed.

4. U heeft nu nog 250 gram bloem over, deze mag er nu stap voor stap bij. Blijf het geheel goed mengen totdat alle bloem in het mengsel zit. U zult zien dat het deeg steeds voller, droger en stugger wordt. U kunt direct beginnen met het rollen van deegbollen, maar het werkt gemakkelijker om het deeg 1 uur afgedekt te laten rijzen. Hierna is het iets beter kneedbaar. U kunt deze tijd van de totale rijstijd afhalen. Na het rollen hoeft het deeg dan nog maar 6.5 uur te rijzen.

Bollen maken

Neem nu een bakplaat, of een plastic deegkratje, het maakt niet uit wat het is, zolang de ondergrond maar vlak is. U kunt de bodem invetten met een klein beetje olijfolie zodat de bol er straks makkelijker uitkomt, maar u kunt dit later ook met een deegschraper doen.

Neem een weegschaal en haal het deeg uit de kom. Als het deeg aan uw handen blijft plakken kunt u uw handen een beetje vochtig maken. Gebruik niet meer bloem als nodig is bij het rollen van de deegbollen. Verdeel het deeg in 6 bollen van ongeveer 270 gram.

Rol het deeg in bolletjes en leg ze op op de vlakke ondergrond. Dek het deeg hierna af, u wilt voorkomen dat de bollen uitdrogen. Als u huishoud folie gebruikt zorg dan dat deze een klein beetje ingevet is want anders blijft het aan de bovenkant van de deegbollen plakken.

Laat het deeg ongeveer 6.5 tot 7.5 uur rijzen. Hierna kunt u er pizza’s van bakken. En nu u al dit goede werk heeft verricht, gebruikt u alstublieft geen deegroller om het deeg straks uit te rollen. Hiermee rolt u alle lucht uit de bodem en heeft u al dit goede werk voor niets gedaan.

Hoe u de pizza straks bereid leest u in onze volgende blog.